Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2023

Κοινωνικό Μέρισμα - Καταγγελία βόμβα: Τέλος στα 700 ευρώ!

Τα πάνω κάτω!

24 Ιανουαρίου 2020 13:32
Κοινωνικό Μέρισμα - Καταγγελία βόμβα: Τέλος στα 700 ευρώ!

Κοινωνικό Μέρισμα: Τον κίνδυνο απώλειας των 700 ευρώ αντιμετωπίζουν περίπου 40.000 συμπολίτες μας, η πλειοψηφία των οποίων εκτιμάται ότι είναι Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ), στα οποία θα δοθούν και 70 εκατ. ευρώ για παροχές από το Υπουργείο Εργασίας!

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμΕΑ Λακωνίας, Τάκης Αλεξανδράκης, καταγγέλλει στο Sputnik ότι χιλιάδες πολίτες αναμένεται να χάσουν το κοινωνικό μέρισμα του 2019, λόγω μίας γραφειοκρατικού τύπου προϋπόθεσης, η οποία αφορά τους όρους χορήγησης του έκτακτου επιδόματος.

Κοινωνικό Μέρισμα - Καταγγελία βόμβα

Πρόκειται για περίπου 40.000 άτομα, ο «φάκελος» των οποίων απορρίφθηκε σε πρώτη φάση, με αποτέλεσμα να προχωρήσουν σε εμπρόθεσμη ένσταση επί της αρχικής απόφασης.

Όπως καταγγέλλει ο κ. Αλεξανδράκης, το όλον θέμα ανέκυψε από την προϋπόθεση ύπαρξης διαδοχικών φορολογικών δηλώσεων κατά τα τελευταία επτά έτη.

Όμως, χιλιάδες φορολογούμενοι δεν υποβάλλουν φορολογική δήλωση τα τελευταία χρόνια, καθώς η νομοθεσία τους απαλλάσσει από την επίμαχη υποχρέωση, λόγω μηδενικού ή πολύ χαμηλού ετήσιου εισοδήματος.

Κοινωνικό Μέρισμα - Καταγγελία βόμβα

Σε μία κίνηση αντιμετώπισης του συγκεκριμένου προβλήματος, 40.000 πολίτες, ανάμεσα στους οποίους και πολλά ΑμΕΑ, έσπευσαν να καταθέσουν – έστω και εκπρόθεσμα – όσες φορολογικές δηλώσεις δεν είχαν υποβάλλει τα προηγούμενα επτά χρόνια.

Κι αυτό παρά την οικονομική επιβάρυνση που απορρέει από την εκπρόθεσμη υποβολή.

Όμως, η δικαίωση των συγκεκριμένων 40.000 ατόμων δεν ήρθε ούτε τώρα, καθώς προσέκρουσε σε ακόμη μία «κρυφή» λεπτομέρεια, η οποία ορίζεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση για το μέρισμα.

Πρόκειται για την προθεσμία ολοκλήρωσης της φορολογικής εκκαθάρισης, η οποία εξέπνευσε την 30η Νοεμβρίου του 2019.

«Το κριτήριο αυτό δεν το καλύπτει σχεδόν κανείς από τους ενιστάμενους», υποστηρίζει στο Sputnik ο κ. Αλεξανδράκης.

Μάλιστα, δεν παραλείπει να αφήσει αιχμές τόσο για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) όσο και για την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), διαμηνύοντας ότι αμφότερες «νίπτουν τας χείρας τους».

«Το χειρότερο είναι πως η ΗΔΙΚΑ αρνείται να τοποθετηθεί, δηλώνοντας αναρμόδια ν’ αποφασίσει και παραπέμπει τους πολίτες να καταθέσουν το ερώτημα στην ΑΑΔΕ, που με τη σειρά της μεταφέρει την σχετική ευθύνη στην ΗΔΙΚΑ και πάει λέγοντας» σημείωσε, με νόημα.

Κατά τον ίδιο, άλλωστε, ως μοναδική λύση προβάλλεται η πολιτική απόφαση για την άρση του εμποδίου του συγκεκριμένου κριτηρίου.

Κοινωνικό Μέρισμα - Καταγγελία βόμβα

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αιτήματα ενστάσεων υποβάλλονταν στην ειδική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ έως τις 15 Ιανουαρίου του 2020 και αφορούσαν όσες αιτήσεις είχαν απορριφθεί κατά την πρώτη φάση διασταύρωσης των δηλωθέντων στοιχείων.

Ως δικαιούχοι του έκτακτου επιδόματος των 700 ευρώ, σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ, ορίζονται:

Οι οικογένειες με άνω των τεσσάρων παιδιών και ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ

Οι οικογένειες με έναν γονέα μακροχρόνια άνεργο και ετήσιο εισόδημα έως 15.000 ευρώ

Οι οικογένειες με δύο γονείς άνεργους και ετήσιο εισόδημα έως 15.000 ευρώ

Οι οικογένειες με ΑμΕΑ χωρίς εισοδηματικό ή ηλικιακό (σ.σ. παιδιά) κριτήριο

Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, ανάμεσα στις προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος συγκαταλέγεται τόσο η υποχρέωση παρουσίασης φορολογικών δηλώσεων κατά τα επτά τελευταία χρόνια, όσο και η εκκαθάριση αυτών έως τις 30 Νοεμβρίου του 2019.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share