Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Χαμόγελα χαρίζει ο ΕΝΦΙΑ: Ποιοι κερδίζουν 8% μείωση;

Σας αφορά!

15 Ιανουαρίου 2020 14:31
Χαμόγελα χαρίζει ο ΕΝΦΙΑ: Ποιοι κερδίζουν 8% μείωση;

Σε άμεσες αλλαγές θέλει να προχωρήσει το Υπουργείο Οικονομίας όσον αφορά τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και κατά συνέπεια στην αλλαγή και του ΕΝΦΙΑ που προβλέπεται μείωση έως και 8%.

Ως γνωστόν το υπουργείο Οικονομικών θέλει να κάνει αλλαγές σε τρεις κατευθύνσεις:

– Η πρώτη θα είναι να εντάξει στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού τιμών περίπου 3.500 περιοχών στην περιφέρεια, αλλά και στην Αττική. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αττική εκτός αντικειμενικού συστήματος βρίσκονται περιοχές της ανατολικής Αττικής. Στην περιφέρεια βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος περιοχές σε νησιά, όπως είναι η Κεφαλλονιά, η Πάρος, η Μήλος. Μέχρι σήμερα ακίνητα σε χιλιάδες προνομιούχες και τουριστικές περιοχές σε όλη τη χώρα οι τιμές που ορίζονται από την εφορία σχεδόν αυθαίρετα είναι έως και 70% χαμηλότερες από τις εμπορικές.

– Η δεύτερη θα είναι η αύξηση των τιμών ζώνης σε περίπου 2.900 περιοχές κυρίως στα αστικά κέντρα και τους τουριστικούς οικισμούς. Στην Αττική, για παράδειγμα, αναμένεται η αύξηση των τιμών ζώνης σε περιοχές της Βορειανατολικής Αττικής. Η κίνηση αυτή εξυπηρετεί την καθυστερημένη μνημονιακή υποχρέωση για την πλήρη εναρμόνιση των εμπορικών τιμών με τις αντικειμενικές.

Οι δύο πρώτες παρεμβάσεις και κυρίως ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργήσουν (ειδικά η ένταξη στο σύστημα παραθαλάσσιων περιοχών στο σύστημα των αντικειμενικών) θα χρηματοδοτήσει την παρέμβαση της δεύτερης μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 8%. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι από την ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα θα εξαιρεθούν αργοτεμάχια, ενώ θα υπάρξει μέριμνα να μην υπάρξουν αυξήσεις και σε λαϊκές περιοχές όπως έγινε και πέρσι.

– Η τρίτη θα αφορά τη μείωση μεσοσταθμικά κατά 8% του ΕΝΦΙΑ με τη λογική της μείωσης κατά 22% που έγινε το 2019. Με άλλα λόγια θα έχουμε μεγαλύτερες μειώσεις για τις μικρές και μεσαίες περιουσίες και μεγαλύτερες για τις μεγάλες περιουσίες. Με την τρίτη αυτή παρέμβαση η κυβέρνηση θα έχει εκπληρώσει στο σύνολό της την προεκλογική εξαγγελία για τη μείωση του βασικού φόρου για τα ακίνητα κατά 30%.

Μαζί με τον ΕΝΦΙΑ όμως οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα φέρουν ένα ντόμινο αλλαγών σε όλους τους υπόλοιπους φόρους που βαρύνουν το ακίνητο όπως για παράδειγμα ο φόρος μεταβίβασης, ο φόρος δωρεών και γονικών παροχών και άλλων 17 φόρων που είναι χτισμένοι πάνω στις αντικειμενικές τιμές που ορίζει το κράτος.

2+1 σενάρια για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης!

Τα 2+1 σενάρια για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης εξετάζει η κυβέρνηση μέσα στο 2020! Ακόμη, από τις 28 Ιανουαρίου θα αρχίσουν να καταβάλλονται οι συντάξεις του Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, όλα θα κριθούν από τα δημοσιονομικά περιθώρια του προϋπολογισμού, που θα φανούν τον Μάιο.

Μάλιστα, από το ΥΠΟΙΚ αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο η μείωση να ισχύσει για τα εισοδήματα του 2019 και να αποτυπωθεί στα εκκαθαριστικά σημειώματα των φορολογικών δηλώσεων, που θα υποβληθούν από τους φορολογούμενους.

Για παράδειγμα, σε περίπτωση που καταγραφεί υπερπλεόνασμα άνω των 250 εκατ. ευρώ το 2020 δεν αποκλείεται να διατεθεί προκειμένου να μειωθεί η εισφορά αλληλεγγύης κατά 10% στα εισοδήματα του 2019 και 10% στα εισοδήματα του 2020.

Σε κάθε περίπτωση, οι πρώτοι που θα δουν τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα είναι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι μέσω της μειωμένης μηνιαίας παρακράτησης φόρου.

Τα τρία σενάρια για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης:

  1. Σταδιακή (αρχική) μείωση της εισφοράς Αλληλεγγύης που παρακρατείται από μισθούς και συντάξεις κάθε μήνα, από τα μέσα της χρονιάς (7/2020 και εφεξής).
  2. Αναδρομική μείωση της εισφοράς Αλληλεγγύης από 1.1.2020. Αν δηλαδή εξελιχθούν καλύτερα τα ως τότε δεδομένα, να επιστραφεί και μέρος από τις κρατήσεις του α΄εξαμήνου, με την εκκαθάριση φόρου εισοδήματος του 2020 που θα γίνει την Άνοιξη του 2021.
  3. Ταχύτερη μείωση, αναδρομικά από φέτος. Το ιδανικό σενάριο προβλέπει ξεκίνημα των μειώσεων στην εισφορά Αλληλεγγὐης από την Άνοιξη του 2020, με τα εκκαθαριστικά φόρου που θα εκδοθούν τότε για τα εισοδήματα του 2019.
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share