Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Αυτές είναι οι ημερομηνίες που θα δείτε έως και 1.000 ευρώ στους λογαριασμούς σας!

Σας αφορά!

9 Ιανουαρίου 2020 09:02
Αυτές είναι οι ημερομηνίες που θα δείτε έως και 1.000 ευρώ στους λογαριασμούς σας!

Στις 28 Ιανουαρίου έχει οριστεί ως ημερομηνία πληρωμής των συντάξεων με ημερομηνία ολοκλήρωσης της καταβολής στις 4 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, αναδρομικά 4 μηνών θα λάβουν συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιούχων.

Σύμφωνα με το Νόμο, ως ημερομηνία καταβολής των μηναίων κύριων συντάξεων του ΕΦΚΑ ορίζεται:

α) Για τους μισθωτούς η προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα

β) Για τους μη μισθωτούς η τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις οι ημερομηνίες της παραγράφου 1 δύναται να διαφοροποιούνται μετά από αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ και έγκριση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Αναλυτικά οι ημερομηνίες:

  • Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020
  • Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020
  • Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020
  • Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020
  • Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020
  • Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Τρίτη 28 Ιανουαρίου
  • Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τρίτη 28 Ιανουαρίου
  • Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020
  • Το ΕΤΕΑΕΠ (πρώην ΕΤΕΑ) θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις την Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2020 τις επικουρικές συντάξεις Φεβρουαρίου 2020.

Η Εφορία διαγράφει χρέη σε 535.000 φορολογούμενους! Ποιους αφορά;

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στα 105,4 δισεκατομμύρια ευρώ μειώθηκε το ληξιπρόθεσμο χρέος στην Εφορία τον μήνα Νοέμβριο, οπότε και έληγε η διορία υπαγωγής στην έκτακτη ρύθμιση των 120 δόσεων. Ωστόσο μόλις 6,5 δισ. ευρώ (ή 1 στα 16 ευρώ χρέους) είχε σε μπει κάποια ρύθμιση χρεών. Ραγδαίες είναι και οι αλλαγές στις ελληνικές τράπεζες καθώς οι συναλλαγές θα γίνονται μέχρι ένα συγκεκριμένο ποσό στα γκισέ!

Αξίζει να σημειωθεί πως με βάση τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οφειλέτες έως 10 ευρώ εμφανίζονταν το προηγούμενο διάστημα περίπου 535.000 φορολογούμενοι. Οι συγκεκριμένοι οφειλέτες δεν θα χαρακτηρίζονται πλέον «κόκκινοι» για τα χρέη τους προς την Εφορία καθώς με υπουργική απόφαση που θα υπογραφεί από τον υπουργό Οικονομικών μέσα στις επόμενες ημέρες θα διαγραφούν οι οφειλές τους.

Αρχικά θα διαγραφούν όλα τα χρέη έως 10 ευρώ και με αυτό τον τρόπο από τον μακρύ κατάλογο των οφειλετών του δημοσίου περίπου θα αφαιρεθούν 13 στους 100 καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οφειλέτες έως 10 ευρώ εμφανίζονταν το προηγούμενο διάστημα περίπου 536.000 φορολογούμενοι.

Σαφώς «ανάσα» για τους οφειλέτες δεν είναι τα 10 ευρώ που θα διαγραφούν αλλά το γραφειοκρατικό πρόβλημα που δημιουργείται καθώς χιλιάδες φορολογούμενοι σε καθημερινή βάση χρειάζεται να φύγουν από το ένα τμήμα της Εφορίας για να πάνε στο Ταμείο ώστε να εξοφλήσουν τα χρέη τους (10 ευρώ και λιγότερα)ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν την υπόθεσή τους.

Υπενθυμίζεται πως με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, ακόμη και για ένα ευρώ μπλοκάρεται η έκδοση φορολογικής ενημερότητας ή η είσπραξη χρημάτων από το Δημόσιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως την διαγραφή των μικροοφειλών, το υπουργείο Οικονομικών θα την κάνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share