Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Διπλό κοινωνικό μέρισμα: Ποιοι μπορούν να πάρουν πάνω από 1.000 ευρώ!

Σας αφορά όλους! Ανάσα

11 Δεκεμβρίου 2019 07:16
Διπλό κοινωνικό μέρισμα: Ποιοι μπορούν να πάρουν πάνω από 1.000 ευρώ!

Κοινωνικό Μέρισμα 2019: Άνεργοι οι οποίοι έχουν λάβει στο παρελθόν επίδομα μπορούν υπό προϋποθέσεις να το διεκδικήσουν και πάλι. Κάτι για το οποίο βέβαια σας είχαμε ενημερώσει από χτες!

Συγκεκριμένα απαιτείται πραγματοποίηση τουλάχιστον 125 ημερών εργασίας στο τελευταίο 14μηνο, πριν από τη λήξη ή τη λύση της εργασιακής του σχέσης, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτές οι τελευταίοι δύο μήνες πριν από τη λήξη ή τη λύση αυτής.

Επίσης, τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας που έχει λάβει εντός της προηγούμενης τετραετίας, από την εκάστοτε έναρξη της επιδότησης, να μην υπερβαίνουν τα τετρακόσια (400).

Εάν εντός της τετραετίας έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο των τετρακοσίων (400) ημερήσιων επιδομάτων, δικαιούται να επιδοτηθεί για τον υπόλοιπο αριθμό ημερησίων επιδομάτων, μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των τετρακοσίων (400) ημερησίων επιδομάτων.

Για τη χορήγηση της τακτικής επιδότησης ανεργίας στους δικαιούχους απαιτείται η συνδρομή των κάτωθι γενικών προϋποθέσεων:

–Να είναι ασφαλισμένοι ως εργαζόμενοι στον κλάδο ανεργίας του ΟΑΕΔ

Να έχει προηγηθεί Λήξη Σύμβασης Ορισμένου Χρόνου (όχι Οικειοθελής Αποχώρηση)

— Να μην αυτοαπασχολούνται

— Να έχουν την ιδιότητα του ανέργου κατά την αίτηση για την επιδότηση

Νέο επίδομα ανάσα πάνω από 300 ευρώ!

Ποιο είναι το νέο επίδομα ανάσα που εγκρίθηκε και θα φέρει στις τσέπες σας πάνω από 300 ευρώ μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου;

Συγκεκριμένα εγκρίθηκε η δαπάνη για το επίδομα ενοικίου! Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εγκρίθηκε το ποσό ύψους 21.623.000 ευρώ σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού εξόδων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο ΟΠΕΚΑ για την κάλυψη της δαπάνης καταβολής της πληρωμής Επιδόματος Στέγασης (ενοικίου) μηνός Δεκεμβρίου 2019, ο οποίος πρόκειται και για μήνα αρκετών εσόδων!

Το ποσό του επιδόματος ενοικίου ορίζεται ως ακολούθως:

Για τον δικαιούχο: 70 ευρώ το μήνα

Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού προσαύξηση 35 ευρώ το μήνα.

Το ανήλικο παιδί προσμετράται ως ενήλικας τόσο στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων, όσο και στον υπολογισμό του εισοδήματος. Η κλιμάκωση που επιλέχθηκε δίνει έμφαση στο παιδί, με προφανή στόχο να προωθηθεί η γεννητικότητα, ενώ ειδική μέριμνα υπάρχει για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα.Στη μονογονεϊκή οικογένεια, για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ το μήνα. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ το μήνα για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

Ως ανώτατο όριο του Επιδόματος Στέγασης ορίζονται τα 210 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Για τα μισθωτήρια στα οποία το ποσό του ενοικίου είναι μικρότερο των ανωτέρω ποσών, το ύψος του επιδόματος ανέρχεται έως του αντίστοιχου ποσού.

Διάρκεια χορήγησης

Η χορήγηση του επιδόματος πραγματοποιείται κατόπιν αίτησης και δύναται να έχει διάρκεια δώδεκα μήνες.

Ειδικότερα, με την πάροδο έξι μηνών από την έκδοση της πράξης έγκρισης, κι εφόσον πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις η χορήγηση του επιδόματος ανανεώνεται αυτόματα για έξι ακόμα μήνες.

Κατά τη διάρκεια του έκτου μήνα από την ημερομηνία έκδοσης της πράξης έγκρισης και σε περίπτωση μεταβολής της σύνθεσης του νοικοκυριού ή των όρων του μισθωτηρίου, ο δικαιούχος δύναται να επικαιροποιήσει τα στοιχεία της αίτησης του και το ποσό του επιδόματος να αναπροσαρμοστεί αναλόγως για το δεύτερο εξάμηνο χορήγησης.

Με την πάροδο των δώδεκα μηνών από την έκδοση της πράξης έγκρισης ο δικαιούχος δύναται να επανυποβάλει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Συντάξεις Ιανουαρίου: Πότε θα καταβληθούν;

Έρχονται προσλήψεις στο Δημόσιο!

Διαβάστε περισσότερα θέματα οικονομίας στο Athensmagazine.gr

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share