Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κτηματολόγιο: Αύριο (29/11) η λήξη της προθεσμίας των δηλώσεων!

Δείτε αναλυτικά!

28 Νοεμβρίου 2019 21:25
Κτηματολόγιο: Αύριο (29/11) η λήξη της προθεσμίας των δηλώσεων!

Μέχρι στιγμής, οι πολίτες έχουν ανταποκριθεί θετικά στο κάλεσμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Ελληνικού Κτηματολογίου για την έγκαιρη υποβολή δηλώσεων. Αύριο Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019 λήγει η προθεσμία έγκαιρης υποβολής δηλώσεων ατομικής ιδιοκτησίας σε δεκατρείς περιφερειακές ενότητες και συγκεκριμένα στις:

Δείτε επίσης: Κτηματολόγιο: «Τσουχτερά» τα πρόστιμα! Δείτε πότε έρχονται και πώς θα υπολογίζονται! (Video)

Καστοριάς
Φλώρινας
Ευβοίας
Αχαΐας
Μεσσηνίας
Λακωνίας
Αργολίδας
Κορινθίας
Σάμου
Χίου
Ικαρίας
Στο υπόλοιπο Μαγνησίας και Σποράδων

Ήδη η συλλογή δηλώσεων έχει ξεπεράσει τις 700.000 για τις περιοχές που η προθεσμία τελειώνει στις 29 Νοεμβρίου. Όσοι πολίτες δεν έχουν σπεύσει να δηλώσουν την ατομική τους ιδιοκτησία καλούνται να το πράξουν εντός των χρονοδιαγραμμάτων και χωρίς την ενεργοποίηση, μέχρι σήμερα, των προβλεπόμενων προστίμων για όσους προσέλθουν εγκαίρως.

Καθυστέρηση των πολιτών στις δηλώσεις δεν σημαίνει αυτόματη απώλεια της περιουσίας τους. Συνεπάγεται ωστόσο αδυναμία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, αδυναμία μεταβίβασης ακινήτων και αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενδεχομένως δικαστικές περιπέτειες, καθώς και αυξημένο κόστος λόγω της μελλοντικής ενεργοποίησης των προστίμων.

Οι πολίτες μπορούν να λάβουν από τα κατά τόπους γραφεία κτηματογράφησης «βεβαίωση εμπρόθεσμης προσέλευσης», προκειμένου να ολοκληρώσουν την υποβολή της δήλωσης τους σε μεταγενέστερο χρόνο με ραντεβού
Η διαδικασία αυτή δεν παρουσιάζει καθυστερήσεις ούτε αναμονή για τους πολίτες.

Κτηματολόγιο: Η αποστολή email ξεκίνησε σε 2 εκατομμύρια πολίτες!

Παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες από τους αναδόχους στα Γραφεία Κτηματογράφησης από εξειδικευμένους δικηγόρους και τοπογράφους σχετικά με την διαδικασία υποβολής δήλωσης, τα απαραίτητα έντυπα, έγγραφα, εντοπισμό, κλπ.
Υπάρχει η δυνατότητα χρήσης δωρεάν υπηρεσίας για τον εντοπισμό και την οριοθέτηση ακινήτου με χρήση εφαρμογής μέσω κινητού τηλεφώνου.
Παρέχεται η δυνατότητα πληρωμής του παγίου τέλους με δόσεις μέσω της χρήσης πιστωτικής κάρτας.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Ελληνικό Κτηματολόγιο καλώντας στο τηλεφωνικό κέντρο 210 6505600 ή στον τετραψήφιο αριθμό 1015
Έγκαιρη δήλωση της ακίνητης ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο σημαίνει:

Οριστική, χωρίς αμφισβητήσεις, καταγραφή και κατοχύρωση της ιδιοκτησίας των πολιτών

Ταχύτερες διαδικασίες μεταβίβασης της ακίνητης περιουσίας.

Διαφάνεια και ασφάλεια στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Αναβάθμιση της αγοράς ακινήτων και αύξηση της αξίας της ακίνητης ιδιοκτησίας με συνέπεια την προσέλκυση επενδύσεων • Πλήρη διασφάλιση της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας

Αποτελεσματική προστασία του Περιβάλλοντος. Η αμετάκλητη οριοθέτηση των δασών και του αιγιαλού θα αποτελέσει το σοβαρότερο εμπόδιο ενάντια στις καταπατήσεις και την αυθαιρεσία.

Ορθολογική οργάνωση και ανάπτυξη της χώρας και διευκόλυνση των επενδύσεων.

Κτηματολόγιο: 6μηνη παράταση για την υποβολή δηλώσεων!

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δίνει νέα παράταση για την υποβολή δηλώσεων του Κτηματολογίου που έχουν λήξει. Και αυτό γιατί οι πολίτες έδειξαν ανταπόκριση στο θέμα.

Κτηματολόγιο: «Τσουχτερά» τα πρόστιμα! Δείτε πότε έρχονται και πώς θα υπολογίζονται! (Video)

«Οι πολίτες πλέον έχουν αρχίσει να παίρνουν την υπόθεση Κτηματολόγιο στα χέρια τους» δήλωσε την Τετάρτη σε συνέντευξη τύπου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, με την προτροπή ο κόσμος να συνεχίσει τις δηλώσεις χωρίς το φόβο των προστίμων που όπως αναφέρθηκε θα ενεργοποιηθούν μέσα στο εξάμηνο του 2020.

Όπως σημείωσε, κατά τον απολογισμό του έργου, το ύψος των προστίμων θα συνδέεται τόσο με την αξία της ακίνητης ιδιοκτησίας όσο και με τον χρόνο καθυστέρησης. «Θέλουμε να είμαστε δίκαιοι και στους συνεπείς πολίτες αλλά και σε εκείνους που καθυστέρησαν λίγες εβδομάδες ή και μήνες σε σχέση με εκείνους που θα καθυστερήσουν χρόνια για να δηλώσουν την ιδιοκτησία τους» είπε ο υπουργός.

Διευκρίνισε μάλιστα ότι όποιος καθυστερήσει και έχει μεγαλύτερη περιουσία θα πληρώσει περισσότερο από εκείνον που έχει μικρότερη περιουσία. Και όποιος καθυστερήσει 3 χρόνια θα πληρώσει περισσότερα από αυτόν που καθυστέρησε 3 μήνες. Τα πρόστιμα θα ενεργοποιηθούν ως υποχρέωση που απορρέει από την εφαρμογή του νόμου 2308/1995 που προβλέπει την επιβολή προστίμων.

Ωστόσο, το υπουργείο αφήνει μια ασάφεια στο χρόνο που θα επιβληθούν καθώς θα είναι συνάρτηση και της ανταπόκρισης του κόσμου στις δηλώσεις. Επισημαίνεται πάντως ότι γίνει δεν θα γίνει με ακαριαίο τρόπο αλλά θα προηγηθεί ενημέρωση του κόσμου.

Ρεκόρ δηλώσεων τον Οκτώβριο

Όπως αναφέρθηκε χθες, οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος υπήρξαν οι καλύτεροι για το Ελληνικό Κτηματολόγιο αναφορικά με τη συλλογή δηλώσεων για ολόκληρο το 2019.

Ειδικά για τον μήνα Σεπτέμβριο, ο αριθμός των δηλώσεων που συγκεντρώθηκε ξεπέρασε τις 700.000. Το ποσοστό συλλογής έχει φτάσει πλέον στο 70% των κατ’ εκτίμηση δικαιωμάτων για τις περιοχές που η προθεσμία έληξε τέλος Σεπτεμβρίου, ξεπερνώντας κατά πολύ τον συμβατικό στόχο του 55%.

Αντίστοιχα, τον Οκτώβριο ο συνολικός αριθμός δηλώσεων που συλλέχθηκε ξεπέρασε τις 950.000. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό δηλώσεων που συλλέχτηκαν από όλους τους μήνες του 2019. Το ποσοστό συλλογής έχει ξεπεράσει τον Οκτώβριο το 65% των κατ’ εκτίμηση δικαιωμάτων στις περιοχές που έληξαν οι προθεσμίες 31 Οκτωβρίου, ξεπερνώντας και εδώ τον συμβατικό στόχο του 55%.

Στο ποσοστό συλλογής δηλώσεων, συμπεριλαμβάνονται και οι δηλώσεις «εμπρόθεσμης υποβολής», οι δηλώσεις δηλαδή που πήραν αριθμό πρωτοκόλλου και για τις οποίες οι πολίτες θα προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά σε μεταγενέστερο χρόνο. Ήδη τα ραντεβού αυτά κλείνονται έως και 6 μήνες αργότερα. Ωστόσο χθες οι εκπρόσωποι του κτηματολογίου δήλωσαν ότι οι μελετητές μπορούν να καλέσουν τους πολίτες και νωρίτερα ανάλογα με την ταχύτητα με την οποία θα διεκπεραιώνονται οι διαδικασίες.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η διαδικασία αυτή διευκολύνει ειδικά εκείνους που σπεύδουν να δηλώσουν την ακίνητη ιδιοκτησία τους λίγες μόνο μέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας.

Ρύθμιση 120 δόσεων:Λήγει η προθεσμία! Έτσι θα κάνετε αίτηση!

Με την «εμπρόθεσμη προσέλευση» ο πολίτης αποφεύγει την ταλαιπωρία της αυξημένης κίνησης των τελευταίων ημερών και επιστρέφει μετά από κάποιες ημέρες στα κτηματολογικά γραφεία για να ολοκληρώσει την δήλωση του προσκομίζοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Συνολικά για τη χώρα, μέχρι σήμερα από τα εκτιμώμενα 39,1 εκατομμύρια συνολικά δικαιώματα:

- Έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα 13 εκατομμύρια (33%). Πρόκειται για περιοχές στις οποίες έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση κυρίως σε αστικές περιοχές και στις οποίες λειτουργεί κανονικά το κτηματολόγιο.
-Είναι σε προχωρημένη επεξεργασία 7,5 εκατομμύρια (19%). Αφορούν περιοχές υπό κτηματογράφηση, που όμως έχει ολοκληρωθεί η περίοδος συλλογής δηλώσεων και έχουμε πάει σε επόμενα στάδια.
- Είναι σε εξέλιξη συλλογή δηλώσεων για 15 εκατομμύρια δικαιώματα (39%). Πρόκειται για τις 34 συμβάσεις που τρέχουν σήμερα και στις οποίες συλλέγονται δηλώσεις.
- Εκκρεμούν 2,7 εκατομμύρια δικαιώματα (7%) σε μελέτες που δεν έχουν ανατεθεί ως σήμερα, είναι για τις συγκεκριμένες 5 περιφερειακές ενότητες.
-800.000 δικαιώματα (2%) αφορούν την μετάβαση από το παλαιού τύπου Κτηματολόγιο, το οποίο είναι από τον καιρό της Ιταλοκρατίας, στα νησιά Ρόδος, Κως και Λέρος στο νέο Κτηματολόγιο.

Ποιες δηλώσεις λήγουν μέχρι τέλη του χρόνου

Τον Νοέμβριο λήγουν οι προθεσμίες σε 10 Περιφερειακές ενότητες: Καστοριάς-Φλώρινας, στο υπόλοιπο Μαγνησίας και Σποράδων, Ευβοίας, Αχαΐας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας-Κορινθίας, Δυτικής Αττικής- Νησιών Αττικής, Σάμου-Χίου-Ικαρίας, Αιγίου. Αντίστοιχα, τον Δεκέμβριο, λήγουν οι προθεσμίες στα νησιά Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Ιθάκη. Η ανταπόκριση των πολιτών και σε αυτές τις περιοχές κρίνεται από τα ο ΥΠΕΝ θετική και η εκτίμηση είναι πως και τον Νοέμβριο η κτηματογράφηση θα κλείσει πιάνοντας τους συμβατικούς στόχους.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ εμφανίστηκε καθησυχαστική επισημαίνοντας ότι κανένας πολίτης δεν πρόκειται να χάσει την περιουσία του επειδή καθυστέρησε να δηλώσει το ακίνητο του στο Κτηματολόγιο. Εκείνο όμως που θα συμβεί, όπως τονίστηκε είναι πως δεν θα μπορεί να αξιοποιήσει εκ των πραγμάτων όσο εύκολα νομίζει την ιδιοκτησία του. Θα ταλαιπωρείται κάθε φορά που θα θέλει να μεταβιβάσει ή να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου του.

«Με την δήλωση της ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο οι πολίτες θωρακίζουν και αναβαθμίζουν την περιουσία τους, προστατεύοντας στην πραγματικότητα τους εαυτούς τους. Την καθιστούν εύκολα εκμεταλλεύσιμη και απαλλαγμένη από περιττή γραφειοκρατία και αυξημένο κόστος στο μέλλον».

Παρεμβάσεις σε τρία επίπεδα

Στόχος της κυβέρνησης είναι το Ελληνικό Κτηματολόγιο να αποβάλλει τα βαρίδια του παρελθόντος και να μπορέσει να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά και πιο ευέλικτα στο εγγύς μέλλον. Για να γίνει αυτό απαιτούνται παρεμβάσεις σε τρία επίπεδα. Πρώτον, άμεσες νομοθετικές παρεμβάσεις που θα στοχεύουν στην καλύτερη λειτουργία του Κτηματολογίου και στην άμεση στελέχωση του με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό. Για τον σκοπό αυτό δρομολογείται άμεση η επιστροφή 41 δικηγόρων που απομακρύνθηκαν εξαιτίας της αλλαγής του νομικού καθεστώτος του Κτηματολογίου καθώς και η πρόσληψη όσων υπαλλήλων χρειαστούν, μέσω ΑΣΕΠ σε συνεννόηση με τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, για την στελέχωση των κατά τόπους κτηματολογικών γραφείων του φορέα.

Κτηματολόγιο: Η αποστολή email ξεκίνησε σε 2 εκατομμύρια πολίτες!

Δεύτερον, εφαρμογή σύγχρονων ψηφιακών υπηρεσιών που θα διευκολύνουν τον πολίτη στις υποθέσεις του με το Κτηματολόγιο και θα κάνουν εφικτό το Ηλεκτρονικό Κτηματολόγιο.
Τέτοιες υπηρεσίες είναι η δυνατότητα της ηλεκτρονικής παραγγελίας πιστοποιητικών από τα κτηματολογικά γραφεία, η ηλεκτρονική υποβολή των συμβολαίων από τους συμβολαιογράφους, η ηλεκτρονική υποβολή δικαστικών αποφάσεων χωρίς την φυσική παρουσία του πολίτη, η έρευνα στα αρχεία της κτηματογράφησης, ο προδικαστικός έλεγχος κ.α.

Τρίτον, παρεμβάσεις που αξιοποιούν επαγγελματίες, όπως μηχανικούς και δικηγόρους για την ταχύτερη ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Δρομολογείται για παράδειγμα, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, η υλοποίηση του θεσμού του διαπιστευμένου μηχανικού, που ισχύει άλλωστε στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share