Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Bloomberg: Κορυφαία αγορά σε επιδόσεις το Χρηματιστήριο των Αθηνών!

Τι αναφέρει η έκθεση της Bloomberg;

27 Νοεμβρίου 2019 15:55
Bloomberg: Κορυφαία αγορά σε επιδόσεις το Χρηματιστήριο των Αθηνών!

Η έκθεση της Bloomberg εκθιάζει το Ελληνικό Χρηματιστήριο αφού είναι το καλύτερο σε επιδόσεις!

Την ώρα που ο πανευρωπαϊκός δείκτης αναμένεται να καταγράψει τα καλύτερα ετήσια κέρδη της τελευταίας 10ετίας, βλέπει τη σκόνη της κορυφαίας χρηματιστηριακής αγοράς στον κόσμο: του χρηματιστηρίου της Αθήνας. Η κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα αναζωογονεί το χρηματιστήριο!

Οι ελληνικές μετοχές έχουν σημειώσει άνοδο 45% από τις αρχές του έτους ύστερα από μια δεκαετία κρίσης και, καθώς αφήνουν πίσω τους τις αναταράξεις, οι fund managers μπορεί και να αρχίζουν να στρέφονται και πάλι στην Ελληνική αγορά.

«Το κλειδί για να αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία οι ελληνικές μετοχές είναι η αγορά ομολόγων», λέει ο Lagarias, και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και των CDS (ασφαλίστρων κινδύνου) δείχνουν ότι αλλάζουν οι αντιλήψεις για την Ελλάδα και δεν θεωρείται πλέον το «προβληματικό παιδί» της Ευρώπης. Παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για την Ελλάδα να συμπεριληφθεί στο νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωση της ΕΚΤ.

«Πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά στον τομέα των μεταρρυθμίσεων για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά αν συνεχιστεί η τάση αυτή, μπορεί να δούμε τις ελληνικές μετοχές να αποκτούν ακόμη μεγαλύτερο momentum το 2020», προσθέτει. Πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά, εάν όμως συνεχισθεί αυτή η τάση, οι ελληνικές μετοχές θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερα κέρδη το 2020», εκτιμά ο Lagarias. Το δημοσίευμα του Bloomberg σημειώνει ότι το επιτόκιο των πενταετών ελληνικών ομολόγων είναι ίδιο με της Ιταλίας και το αντίστοιχο των δεκαετών πολύ κοντά.

Με θετικό μάτι βλέπει την πορεία της ελληνικής οικονομίας και ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Legal & General Investment Management, Εμίλ φαν ντεν Χάιλιγκενμπεργκ. «Η Ελλάδα παραμένει γλυκό κέρασμα για μας», λέει, σημειώνοντας ότι μολονότι η σχέση κρατικού χρέους / ΑΕΠ στη χώρα μας είναι στο 180%, υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία που προκύπτουν από την ελληνική οικονομία, και ειδικά ο δείκτης PMI, που είναι σχεδόν ο μόνος στην Ευρώπη άνω του 50, απεικονίζοντας την οικονομική ανάπτυξη. Ο Φαν ντεν Χαίλιγκενμπεργκ βλέπει πολλά θετικά στοιχεία και στο μέτωπο του ελληνικού χρέους, επικαλούμενος το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο παραμένει κοντά στο μηδέν, καθώς και κάποιες μικρές αποπληρωμές χρέους που θα γίνουν τα επόμενα τρίμηνα και στη συνέχεια τίποτα μέχρι το 2022. «Καθώς βελτιώνονται οι πιστωτικές μετρήσεις της χώρας, υπάρχει μια αυξανόμενη ρεαλιστική πιθανότητα να αναβαθμιστεί η ελληνική οικονομία σε BBB και να περιληφθεί στο πρόγραμμα αγοράς της ΕΚΤ», λέει.

ΣΕΛΠΕ: 3/4 νοικοκυριά ξοδεύουν το 80% σε λογαριασμούς και φόρους!

Νέα έρευνα του ΣΕΛΠΕ έδειξε ότι 3/4 νοικοκυριά ξοδεύουν το 80% σε λογαριασμούς και φόρους! Την ίδια στιγμή, λόγω των πενιχρών εισοδημάτων, πάνω από 6 στους 10 πολίτες αναζητούν προσφορές και εκπτώσεις για να κάνουν τις αγορές τους. Προϋπολογισμός 2020: Ποιες είναι οι φοροελαφρύνσεις ύψους 1,2 δισ.;

Στο ανησυχητικό συμπέρασμα ότι το εισόδημα των περισσότερων νοικοκυριών εξανεμίζεται σε λογαριασμούς, αγορές προϊόντων και φόρους καταλήγει έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ).

Σύμφωνα με την έρευνα του ΣΕΛΠΕ, τρία στα τέσσερα νοικοκυριά ξοδεύουν πάνω από το 80% του μηνιαίου εισοδήματός τους. Οι δαπάνες που «εξαφανίζουν» τα εισοδήματα είναι, μεταξύ άλλων, οι λογαριασμοί (25%), οι αγορές προϊόντων (25%), οι φόροι (19%) και τα ενοίκια (14%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 10% των νοικοκυριών ξοδεύει μηνιαίως πάνω από το 100% του εισοδήματός του. Αυτό σημαίνει πρακτικά «ότι δανείζεται με κάποιον τρόπο για να καλύψει τις ανάγκες του» επισημαίνει ο ΣΕΛΠΕ.

Ακίνητα: Έως και 19.200 ευρώ θα είναι οι μειώσεις των φόρων!

Ελάχιστοι αγοράζουν παιχνίδια και δώρα:

Σε ό,τι αφορά τις αγορές στις οποίες «επενδύουν» τα εισοδήματά τους οι πολίτες προκύπτει ότι το συντριπτικό ποσοστό (41%) αφορά σε τρόφιμα και ποτά. Τα έπιπλα και τα παιχνίδια – είδη δώρων βρίσκονται στον «πάτο» της σχετικής λίστας, με ποσοστό μόλις 3%.

Ο αναλυτικός πίνακας με την εκτίμηση μηνιαίας κατανομής λιανικός αγορών σε σημαντικές κατηγορίες προϊόντων - υπηρεσιών:

Στην έρευνα του ΣΕΛΠΕ για τα εισοδήματα αποτυπώνεται, επιπλέον, ότι πάνω από έξι στους δέκα καταναλωτές (63%) «κυνηγούν» τις προσφορές και τις εκπτώσεις, για να προβούν σε αγορές. Λόγω των μειωμένων εισοδημάτων, οι καταναλωτές, σύμφωνα με τον ΣΕΛΠΕ, προβαίνουν σε ενδελεχή έρευνα αγοράς προτού γεμίσουν τα καλάθια τους, μέσα από το διαδίκτυο.

Οι καταναλωτές που συμμετείχαν στη σχετική έρευνα φαίνεται να ζητούν σε ποσοστό 64% να διαρκούν περισσότερο μέσα στο έτος οι περίοδοι των εκπτώσεων. «Χαρακτηριστική είναι και η προσεχής περίοδος του “Black Friday” η οποία τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται σε μία επιπλέον εκπτωτική περίοδο» τονίζει ο ΣΕΛΠΕ.

Να σημειωθεί ότι πέρα από την έρευνα αγοράς για τις τιμές, οι καταναλωτές δίνουν μεγάλη σημασία στη βαθμολογία ενός καταστήματος στα social media (38%) και στην επικοινωνία με ψηφιακά μέσα (36%).

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share