Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Κτηματολόγιο: «Τσουχτερά» τα πρόστιμα! Δείτε πότε έρχονται και πώς θα υπολογίζονται! (Video)

Προσοχή!

6 Νοεμβρίου 2019 17:23
Κτηματολόγιο: «Τσουχτερά» τα πρόστιμα! Δείτε πότε έρχονται και πώς θα υπολογίζονται! (Video)

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 θα ενεργοποιηθούν τα πρόστιμα για το Κτηματολόγιο, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Κτηματολόγιο: Νέες παρατάσεις δόθηκαν! Ποιες περιοχές αφορούν;

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι τα πρόστιμα θα είναι κλιμακωτά, ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας και το χρόνο της καθυστέρησης. Η αξία των ακινήτων θα υπολογιστεί με βάση τις αντικειμενικές αξίες και όχι τις εμπορικές, επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και τόνισε ότι οι πολίτες δεν πρόκειται να αιφνιδιαστούν, αφού θα προσδιοριστεί κάποιο διάστημα στο οποίο θα προλάβουν να κάνουν δηλώσεις «Κάνουμε μια έγκαιρη προειδοποίηση. Θα υπάρχει χρόνος για ανταποκριθούν οι πολίτες» είπε ο κ. Χατζηδάκης και επανέλαβε ότι κανένας δεν πρόκειται να χάσει το σπίτι του.

Κτηματολόγιο: Η αποστολή email ξεκίνησε σε 2 εκατομμύρια πολίτες!

Πάντως, ο υφιστάμενος νόμος δεν προβλέπει κλιμακωτά προστιμά για όσους δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και, για το λόγο αυτό, θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στο πλαίσιο που ισχύει σήμερα.

Το τελευταίο δίμηνο, η ανταπόκριση των πολιτών ήταν πολύ μεγάλη και αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι δηλώσεις να ξεπεράσουν το προβλεπόμενο όριο του 55%. Τον Σεπτέμβριο έγιναν πάνω από 700.000 και τον Οκτώβριο 950.000 δηλώσεις.

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε ακόμη πως:

• Θα επανέλθουν στο Κτηματολόγιο οι 41 νομικοί, που είχαν απολυθεί με την αλλαγή του νομικού καθεστώτος του οργάνου από Α.Ε. σε ΝΠΔΔ.

• Μέσω ΑΣΕΠ θα προσληφθούν υπάλληλοι για τη στελέχωση των κτηματολογικών γραφείων.

• Θα δημιουργεί ομάδα 50 ατόμων, που θα αναλάβει την υποστήριξη της διαδικασίας μετάπτωσης από τα υποθηκοφυλακεία στα κτηματολογικά γραφεία.

Στις παρεμβάσεις του ΥΠΕΝ συμπεριλαμβάνεται η εισαγωγή σειράς ψηφιακών διαδικασιών, μέσω των οποίων θα επιτυγχάνεται, μεταξύ άλλων, και η λήψη ηλεκτρονικά δικαιολογητικών για τον πολίτη, η μακρόθεν υποβολή δικαιολογητικών από αντιπρόσωπο (συμβολαιογράφο ή νομικό, κ.ά.) του πολίτη, ακόμη και ο προδικαστικός έλεγχος μιας διαδικασίας.

Τελευταία ευκαιρία για το Κτηματολόγιο!

Όπως είπε ο κ. Οικονόμου, για όλες τις ψηφιακές υπηρεσίες πρόκειται να εκδοθούν άμεσα Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

Ανακοίνωσε, τέλος, και μία ακόμη δέσμη μέτρων, που αφορά την ενίσχυση της συνεργασίας του Ελληνικού Κτηματολογίου με επαγγελματίες που είναι απαραίτητοι για την επιτυχή ολοκλήρωσή του.

Να σας θυμίσουμε επίσης: Παράταση στις δηλώσεις σε όλη την Ελλάδα! Δείτε ημερομηνίες ανά περιοχή!

Σε συνεργασία με το ΤΕΕ, δημιουργείται Μητρώο διαπιστευμένων μηχανικών για τη στήριξη του μετασχηματισμού του Κτηματολογίου, προκειμένου να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση του πολίτη με την επιτάχυνση των διαδικασιών. Η υλοποίηση του δρομολογείται για το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Παράλληλα, το Ελληνικό Κτηματολόγιο θα προχωρήσει σε προγραμματικές συμβάσεις με τους κατά τόπους δικηγορικούς συλλόγους για τη στήριξη του μετασχηματισμού του Κτηματολογίου, ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων. Σήμερα, στα Γραφεία παρατηρούνται καθυστερήσεις λόγω υποστελέχωσης από δικηγόρους και δεν υπάρχει μηχανισμός υποστήριξης από την κεντρική υπηρεσία. Η υλοποίηση των προγραμματικών συμβάσεων δρομολογείται για το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Προσοχή! Τα λάθη στο Κτηματολόγιο που σας κοστίζουν ακριβά!

Προσοχή! Τα λάθη στο Κτηματολόγιο που σας κοστίζουν ακριβά! Κτηματολόγιο: Εκπνέουν οι προθεσμίες σε 21 περιοχές της χώρας!

Ακριβά κοστίζουν τα λάθη των ιδιοκτητών στις περιοχές στις περιοχές στις οποίες έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση. Σύμφωνα με την εφημερίδα “TΑ ΝΕΑ” και τον πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματικών Αγρονόμων –Τοπογράφων, Μιχάλη Καλογιαννάκη, «συνήθως επειδή ήταν τα πρώτα προγράμματα κτηματογράφησης (ξεκίνησαν το 1996 αλλά και η 2η γενιά που ξεκίνησε το 2008) παρουσιάζονται σημαντικά προβλήματα ακρίβειας στην περιγραφή των ακινήτων (όριο, σχήμα, διαστάσεις)». Τελευταία ευκαιρία για το Κτηματολόγιο!

Όπως δηλώνει ο κ. Καλογιαννάκης, στην περίπτωση που τα λάθη είναι σημαντικά απαιτείται αλλαγή στο Κτηματολόγιο των ορίων προκειμένου να μεταβιβαστεί ή να οικοδομηθεί το ακίνητο, γεγονός που κοστίζει σε χρήμα και χρόνο.

Αν υπάρχουν προβλήματα με τα όρια πρέπει να γίνει χωρική μεταβολή με περιγραφή της πραγματικής κατάστασης, με τη βοήθεια αγρονόμου τοπογράφου μηχανικού - και αφού έχουν ενημερωθεί οι ιδιοκτήτες των γειτονικών ακινήτων που επηρεάζονται από τις αλλαγές - γίνεται η αλλαγή στη βάση του Κτηματολογίου. Αν δεν υπάρχει συμφωνία, απαιτείται δικαστική εμπλοκή.

Κατά τον κ. Καλογιαννάκη για να ολοκληρωθεί η διαδικασία απαιτούνται κατά μέσο όρο έξι μήνες σε περίπτωση συμφωνίας ή 1,5 χρόνος εάν χρειαστεί δικαστική απόφαση.

Κάθε μήνα κατατίθενται στο Κτηματολόγιο 300 αιτήσεις για χωρικές μεταβολές στις οποίες δεν απαιτείται δικαστική απόφαση και άλλες τόσες με δικαστική απόφαση.

Για όλες τις αλλαγές το προσωπικό είναι μόλις τρεις αγρονόμοι τοπογράφοι μηχανικοί που στελεχώνουν το τμήμα.

Το κόστος για τη χωρική μεταβολή κυμαίνεται μεταξύ 1.000 ευρώ και 5.000 ευρώ.

Εκτός όμως από τις περιπτώσεις που πρέπει να διορθωθεί η χωρική βλάβη του Κτηματολογίου υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου ένας ιδιοκτήτης θέλει απλώς να κατατμήσει το ακίνητο του και να προκύψει νέα ιδιοκτησία ή σύσταση κάθετων ιδιοκτησιών. Στις περιπτώσεις αυτές απαιτούνται κατά μέσο όρο τρεις μήνες ενώ για τις περιπτώσεις κατάτμησης του οικοπέδου ή σύσταση κάθετης /οριζόντιας ιδιοκτησίας το κόστος είναι 1.000 ευρώ (όταν δε χρειάζεται δικαστική απόφαση) και πάνω από 3.000 ευρώ αν χρειαστεί προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share