Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

Κοινωνικό Μέρισμα 2019: Στο κόκκινο η αγωνία! Αιτήσεις, δικαιούχοι και τα ποσά!

Σας αφορά! Διαβάστε αναλυτικά

6 Νοεμβρίου 2019 06:57
Κοινωνικό Μέρισμα 2019: Στο κόκκινο η αγωνία! Αιτήσεις, δικαιούχοι και τα ποσά!

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την παροχή κοινωνικού μερίσματος από την κυβέρνηση, έπειτα από απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, γύρω στις 20 Νοεμβρίου η κυβέρνηση θα έχει καθαρό πεδίο σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα.

Οι αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα, εφόσον δώσει έγκριση το ΥΠΟΙΚ, θα ξεκινήσουν τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου ενώ το ποσό θα δοθεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα, μαζί με το δώρο χριστουγέννων για μισθωτούς.

Διαβάστε με την ευκαιρία: Κοινωνικό Μέρισμα: Τι θα συμβεί στις 20 Νοεμβρίου; Από 250 ευρώ και πάνω τα ποσά

Αν και η παρούσα κυβέρνηση κατηγορούσε το ΣΥΡΙΖΑ, ούσα στην αντιπολίτευση για παροχή έκτακτων επιδομάτων την περίοδο των εορτών, προσανατολίζεται στην θεσμοθέτηση κοινωνικού μερίσματος, ως επίδομα κάθε χρόνο.

Εκτιμήσεις που ανεβάζουν το υπερπλεόνασμα πάνω από το 1 δισ. ευρώ δεν επιβεβαιώνονται από κυβερνητικά χείλη. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας τόνισε πως η πορεία των εσόδων τους τελευταίους μήνες έχει πάει υπέρ το δέον καλά κάτι που αν επαληθευτεί θα αυξήσει το ποσό και τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος.

Οι επιλογές που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος φέτος, αφορούν:

— την οικονομική στήριξη των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων στο τέλος του χρόνου, μέσω ενός εφάπαξ ποσού (όπως παραδοσιακά συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια),

— την χρησιμοποίηση του υπερπλεονάσματος ως «μαξιλάρι» για την κάλυψη έκτακτων δημοσιονομικών αναγκών, όπως για παράδειγμα τα αναδρομικά των συνταξιούχων που εκκρεμούν από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας,

— την αξιοποίηση του ποσού για παρεμβάσεις ελάφρυνσης και εισοδηματικής ενίσχυσης νοικοκυριών ευάλωτων κοινωνικών ομάδων όπως άνεργοι, περιστασιακά απασχολούμενοι και γενικά νοικοκυριά που διαβιούν με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας. Το σενάριο αυτό «φωτογραφίζει» ως δικαιούχους του μερίσματος όσους εισπράττουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης!

Έκτακτο επίδομα πριν τα Χριστούγεννα: Πάνω από 300 ευρώ στους λογαριασμούς σας!

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι κρατάει χαμηλά τις προσδοκίες για το μέρισμα. Στο προσχέδιο που έχει αποστείλει στους θεσμούς το οικονομικό επιτελείο αναφέρει ότι το υπερπλεόνασμα θα φτάσει στα 390 εκατ. ευρώ.

Μέχρι στιγμής έχει πληρωθεί το επίδομα σύνταξης που δόθηκε τον περασμένο Μάιο από την προηγούμενη κυβέρνηση και ήταν περίπου 800 εκατ. ευρώ. Επίσης έχει δοθεί αυξημένο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης ύψους 68 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η επιστροφή η μειωμένη της προκαταβολής του φόρου επιχειρήσεων κόστισε στο κράτος 138 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά έχουν εγγραφεί στον προϋπ0ολογισμό και έχουν πληρωθεί. Τέλη κυκλοφορίας 2020: Δείτε ποια δικαιολογητικά χρειάζονται για κατάθεση πινακίδων ΙΧ!

Ωστόσο, είναι αρκετές οι εκκρεμότητες της κυβέρνησης. Θα πρέπει να καταλάβει χρήματα στην ΔΕΗ για τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ωφέλειας διαφορετικά θα αυξηθούν τα τιμολόγια της επιχείρησης. Πρέπει να πληρώσει τα ΕΛΤΑ για την καθολική υπηρεσία.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share