Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Κτηματολόγιο: Νέες παρατάσεις δόθηκαν! Ποιες περιοχές αφορούν;

Δείτε εδώ ότι σας αφορά!

29 Οκτωβρίου 2019 15:25
Κτηματολόγιο: Νέες παρατάσεις δόθηκαν! Ποιες περιοχές αφορούν;

Νέες παρατάσεις δόθηκαν για το Κτηματολόγιο! Ποιες είναι όμως οι περιοχές που δόθηκε η παράταση;

Παράταση μέχρι τις 22 Νοεμβρίου για περιοχές σε Αγκίστρι, Πόρο, Σπέτσες, Υδρα, Κύθηρα, Μέθανα, Τροιζήνα και Μάνδρα, αλλά και έως τις 22 Ιανουαρίου για Ιωάννινα και Θεσπρωτία, έδωσε το Κτηματολόγιο στη συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας. Να σας θυμίσουμε: Η αποστολή email ξεκίνησε σε 2 εκατομμύρια πολίτες!

Παράλληλα, οι πολίτες που έχουν περιουσίες σε Δράμα, Ξάνθη, Θάσο, Ροδόπη, Γρεβενά, Ιωάννινα, Βοιωτία, Φωκίδα, Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Αρκαδία, Ηράκλειο, Μαγνησία, Λασίθι και Δυτική Αττική έχουν μόλις 2 μέρες να ολοκληρώσουν τη διαδικασία και αυτό γιατί εκπνέει στις 31 Οκτωβρίου η σχετική προθεσμία και δεν αναμένεται να δοθεί άλλη πίστωση χρόνου. Την ίδια ώρα, ξεκίνησε η Ανάρτηση στην Κόρινθο, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική γιατί σε διαφορετική περίπτωση επέρχονται οι κατά το νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις.

Σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, όσοι έχουν ακίνητη περιουσία στις εν λόγω περιοχές καλούνται να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr.

Προσοχή! Τα λάθη στο Κτηματολόγιο που σας κοστίζουν ακριβά!

Προσοχή! Τα λάθη στο Κτηματολόγιο που σας κοστίζουν ακριβά! Κτηματολόγιο: Εκπνέουν οι προθεσμίες σε 21 περιοχές της χώρας!

Ακριβά κοστίζουν τα λάθη των ιδιοκτητών στις περιοχές στις περιοχές στις οποίες έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση. Σύμφωνα με την εφημερίδα “TΑ ΝΕΑ” και τον πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματικών Αγρονόμων –Τοπογράφων, Μιχάλη Καλογιαννάκη, «συνήθως επειδή ήταν τα πρώτα προγράμματα κτηματογράφησης (ξεκίνησαν το 1996 αλλά και η 2η γενιά που ξεκίνησε το 2008) παρουσιάζονται σημαντικά προβλήματα ακρίβειας στην περιγραφή των ακινήτων (όριο, σχήμα, διαστάσεις)». Τελευταία ευκαιρία για το Κτηματολόγιο!

Όπως δηλώνει ο κ. Καλογιαννάκης, στην περίπτωση που τα λάθη είναι σημαντικά απαιτείται αλλαγή στο Κτηματολόγιο των ορίων προκειμένου να μεταβιβαστεί ή να οικοδομηθεί το ακίνητο, γεγονός που κοστίζει σε χρήμα και χρόνο.

Αν υπάρχουν προβλήματα με τα όρια πρέπει να γίνει χωρική μεταβολή με περιγραφή της πραγματικής κατάστασης, με τη βοήθεια αγρονόμου τοπογράφου μηχανικού - και αφού έχουν ενημερωθεί οι ιδιοκτήτες των γειτονικών ακινήτων που επηρεάζονται από τις αλλαγές - γίνεται η αλλαγή στη βάση του Κτηματολογίου. Αν δεν υπάρχει συμφωνία, απαιτείται δικαστική εμπλοκή.

Κατά τον κ. Καλογιαννάκη για να ολοκληρωθεί η διαδικασία απαιτούνται κατά μέσο όρο έξι μήνες σε περίπτωση συμφωνίας ή 1,5 χρόνος εάν χρειαστεί δικαστική απόφαση.

Κάθε μήνα κατατίθενται στο Κτηματολόγιο 300 αιτήσεις για χωρικές μεταβολές στις οποίες δεν απαιτείται δικαστική απόφαση και άλλες τόσες με δικαστική απόφαση.

Για όλες τις αλλαγές το προσωπικό είναι μόλις τρεις αγρονόμοι τοπογράφοι μηχανικοί που στελεχώνουν το τμήμα.

Το κόστος για τη χωρική μεταβολή κυμαίνεται μεταξύ 1.000 ευρώ και 5.000 ευρώ.

Εκτός όμως από τις περιπτώσεις που πρέπει να διορθωθεί η χωρική βλάβη του Κτηματολογίου υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου ένας ιδιοκτήτης θέλει απλώς να κατατμήσει το ακίνητο του και να προκύψει νέα ιδιοκτησία ή σύσταση κάθετων ιδιοκτησιών. Στις περιπτώσεις αυτές απαιτούνται κατά μέσο όρο τρεις μήνες ενώ για τις περιπτώσεις κατάτμησης του οικοπέδου ή σύσταση κάθετης /οριζόντιας ιδιοκτησίας το κόστος είναι 1.000 ευρώ (όταν δε χρειάζεται δικαστική απόφαση) και πάνω από 3.000 ευρώ αν χρειαστεί προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share