Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σταϊκούρας: Πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ! Σημαντική εξέλιξη για την Ελληνική οικονομία!

Τι ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών;

29 Οκτωβρίου 2019 11:47
Σταϊκούρας: Πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ! Σημαντική εξέλιξη για την Ελληνική οικονομία!

Πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Σταϊκούρας! Σημαντική εξέλιξη για την Ελληνική οικονομία!

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΜΣ, «το Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΜΣ/ΕΤΧΣ) συμφώνησε σήμερα να άρει την υποχρεωτική αποπληρωμή του ΕΜΣ/ΕΤΧΣ (ESM/EFSF), που συνδέεται με τη μερική πρόωρη αποπληρωμή από την Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο». Σας αφορά: "Καλύτερες" οι ρυθμίσεις των στεγαστικών δανείων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας!

Όπως εξηγείται στην ανακοίνωση, «σύμφωνα με τις δανειακές συμφωνίες της Ελλάδας με τον ΕΜΣ και το ΕΤΧΣ, σε περίπτωση πρόωρης αποπληρωμής στο ΔΝΤ, ένα ανάλογο ποσό της χρηματοοικονομικής βοήθειας που παρείχε ο ΕΜΣ και το ΕΤΧΣ γίνεται αμέσως πληρωτέο».

«Η άρση που παρέχει ο ΕΜΣ και το ΕΤΧΣ σημαίνει ότι η Ελλάδα δε θα υποχρεωθεί να κάνει την πρόωρη αποπληρωμή σε κανένα από τους δύο οργανισμούς», επισημαίνεται στον Ελεύθερο Τύπο.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε δήλωσή του τόνισε ότι: «Κατόπιν επίσημου αιτήματος του Υπουργείου Οικονομικών στις 16 Σεπτεμβρίου 2019, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) συμφώνησαν να άρουν την υποχρέωση αποπληρωμής τους, εγκρίνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την πρόωρη αποπληρωμή τμήματος των δανείων της Ελλάδας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η κίνηση αυτή, που αποτελούσε διακηρυγμένο στόχο του Πρωθυπουργού και του Υπουργείου Οικονομικών, είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα και την ελληνική οικονομία.

Ενισχύεται η αξιοπιστία της χώρας, διασφαλίζονται άμεσα κέρδη για το Ελληνικό Δημόσιο, βελτιώνονται οι δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και αναμένονται έμμεσες θετικές επιδράσεις ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των αγορών.

Το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να εργάζεται, μεθοδικά και τεκμηριωμένα, για την επιστροφή της οικονομίας της χώρας, βήμα – βήμα, στην πλήρη κανονικότητα».

«Η πρόωρη μερική αποπληρωμή της Ελλάδας προς το ΔΝΤ θα είναι συμφέρουσα τόσο για την Ελλάδα όσο και τον ΕΜΣ. Θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση κεφαλαίων καθώς η Ελλάδα πλέον αυτοχρηματοδοτείται στις αγορές με χαμηλότερο κόστος σε σύγκριση με το κόστος της εξυπηρέτησης της δόσης που πρέπει να αποπληρωθεί προς το ΔΝΤ. Αυτό θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας και θα εκληφθεί θετικά από τις αγορές. Αυτά τα οφέλη που θα μπορέσουν να υλοποιηθούν μόνο εάν ο ΕΜΣ/ΕΤΧΣ άρει τα δικαιώματα πρόωρης αποπληρωμής, θα βελτιώσουν τη θέση του ΕΜΣ/ΕΤΧΣ ως βασικού δανειστή της Ελλάδας», δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής του ΕΜΣ/ΕΤΧΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Τέλος, στην ανακοίνωση του ΕΜΣ υπενθυμίζεται ότι στις 16 Σεπτεμβρίου 2019 η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε στον ΕΜΣ/ΕΤΧΣ επίσημο αίτημα πρόωρης αποπληρωμής μέρους των εκκρεμών δανείων προς το ΔΝΤ ύψους 2,7δισ. Χωρίς της άρση της υποχρέωσης αποπληρωμής των δανείων προς τον ΕΜΣ/ΕΤΧΣ η Ελλάδα θα έπρεπε να πληρώσει ταυτόχρονα 52,2 δισ. προς τον ΕΜΣ και ΕΤΧΣ.

Τράπεζες: 700 εκατ. ευρώ προμήθειες πλήρωσαν οι Έλληνες το πρώτο εξάμηνο του 2019!

700 εκατ. ευρώ προμήθειες πλήρωσαν στις τράπεζες οι Έλληνες το πρώτο εξάμηνο του 2019! Οπως προκύπτει από τα δημοσιευμένα στοιχεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Εurobank και Αlpha Bank) στο πρώτο εξάμηνο του έτους συνολικά χρέωσαν τους πελάτες τους με προμήθειες περίπου 700 εκατ.ευρώ.

Περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ τον μήνα πληρώνουν οι Ελληνες στις τράπεζες, για τις προμήθειες που χρεώνουν σε πάσης φύσεως υπηρεσίες. Σχέδιο "Ηρακλής": Η λύση για τα κόκκινα δάνεια και τις Ελληνικές τράπεζες!

Πρόκειται για το ζήτημα που απασχολεί την κυβέρνηση και την περασμένη Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τους επικεφαλής των τραπεζών, από τους οποίους ζήτησε να ανακαλέσουν τις αυξήσεις σε σειρά υπηρεσιών. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα πάντα με τον Ελεύθερο Τύπο, τα έσοδα από προμήθειες κατέγραψε αύξηση που αγγίζει το 5% με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2019. Ομως, ο πρωθυπουργός τους ανέφερε ότι δεν δικαιολογούνται αυτές οι αυξήσεις και κάλεσε τις τράπεζες να επανέλθουν στο προηγούμενο πλαίσιο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα έσοδα των τραπεζών από προμήθειες διαμορφώθηκαν ως εξής (εκατ. ευρώ):

Τράπεζα Α΄Εξαμ,2018 Α’ Εξαμ.2019
Εθνική 158 164
Πειραιώς 180 188
Εurobank 138 156
Alpha Bank 197,7 191,5
ΣΥΝΟΛΟ 673,7 699,5

«Πρωταθλήτρια» στις προμήθειες της αναδεικνύεται η Alpha Bank, καθώς όπως φαίνεται και από τα στοιχεία του πίνακα η συγκεκριμένη τράπεζα εισπράττει, παρά το μέγεθος της, τα περισσότερα έσοδα από προμήθειες για τις υπηρεσίες που προσφέρει στους πελάτες της. Η τράπεζα όμως, η οποία αύξησε περισσότερο τα ακαθάριστα έσοδα από τις προμήθειες που χρεώνει στους καταναλωτές ήταν η Eurobank, σε ποσοστό 13%.

Ολες όμως σχεδόν οι τράπεζες επέβαλαν φέτος πιο τσουχτερές χρεώσεις στις χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, αλλά και γενικότερα στις υπηρεσίες που προσφέρουν στη λεγόμενη λιανική τραπεζική. Ετσι για παράδειγμα η Alpha Bank ενώ εμφανίζει μειωμένα συνολικά έσοδα από προμήθειες στο πρώτο εξάμηνο φέτος, τα έσοδα από προμήθειες που επέβαλε στις πιστωτικές κάρτες ήταν αυξημένα (στα 40,5 εκατ. ευρώ από 37,3 εκατ. ευρώ πέρυσι). Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Εθνική Τράπεζα η οποία ανακοίνωσε αύξηση των εσόδων που σχετίζονται με κάρτες, ψηφιακά δίκτυα κλπ κατά 9%, στα 51 εκατ. ευρώ. Τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς αύξησε τα έσοδα της από τις προμήθειες στη λιανική τραπεζική στα 106 εκατ. ευρώ από 97 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Πριν απο την τελευταία αύξηση στις χρεώσεις στην οποία προχώρησαν οι τράπεζες σε μία σειρά υπηρεσιών, είχε προηγηθεί μία σειρά από χρεώσεις οι οποίες πέρασαν σιωπηρά, όπως η προμήθεια για αντικατάσταση κάρτας, αν αυτή οφείλεται σε υπαιτιότητα του πελάτη, ακόμη και σε περίπτωση κλοπής, αλλά και η κατακόρυφη αύξηση του ενοικίου στις τραπεζικές θυρίδες.

Η «βεντάλια» των προμηθειών «ανοίγει» μέχρι τα λεγόμενα ψηφιακά εναλλακτικά δίκτυα, παρόλο που οι ίδιες οι τράπεζες επιδιώκουν να στρέψουν την πελατεία τους προς αυτά, προκειμένου να περιοριστεί η χρήση του γκισέ, μειώνοντας έτσι το προσωπικό τους και συνακόλουθα το λειτουργικό τους κόστος.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share