Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κτηματολόγιο: Η αποστολή email ξεκίνησε σε 2 εκατομμύρια πολίτες!

Σας αφορά!

15 Οκτωβρίου 2019 20:50
Κτηματολόγιο: Η αποστολή email ξεκίνησε σε 2 εκατομμύρια πολίτες!

Η αποστολή email για το Κτηματολόγιο ξεκίνησε σε 2 εκατομμύρια πολίτες! Σε καθημερινή βάση αποστέλλονται 500.000 ηλεκτρονικά μηνύματα και η συνολική διαδικασία πρόκειται να ολοκληρωθεί σε 4-5 ημέρες. Με το ηλεκτρονικό μήνυμα καλούνται όσοι πολίτες είναι κάτοχοι ιδιοκτησίας σε μια ή περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες η προθεσμία των οποίων λήγει στις 31 Οκτωβρίου, να δηλώσουν την ιδιοκτησία τους.

Συγκεκριμένα, έλαβαν ή πρόκειται να λάβουν στις επόμενες ημέρες ηλεκτρονική ειδοποίηση οι κάτοχοι ιδιοκτησίας σε μια ή περισσότερες από τις εξής Περιφερειακές Ενότητες: Δράμας, Ξάνθης, Καβάλας, Ροδόπης, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Βοιωτίας, Φωκίδας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Αρκαδίας, Ηρακλείου, Μαγνησίας και Δυτικής Αττικής. Για όλες αυτές τις περιοχές δεν πρόκειται να δοθεί καμία περαιτέρω παράταση δεν πρόκειται να δοθεί.

Υπενθυμίζεται πως για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους, οι πολίτες μπορούν να:

Υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους μέσα από την ιστοσελίδα του Κτηματολογίου, www.ktimatologio.gr

Αποφύγουν την πολύωρη αναμονή, εφαρμόζοντας την διαδικασία διαπίστωσης «εμπρόθεσμης προσέλευσης», προκειμένου να ολοκληρώσουν την υποβολή της δήλωσής τους σε μεταγενέστερο χρόνο με ραντεβού.

Λάβουν δωρεάν υπηρεσίες στα κατά τόπους Γραφεία Κτηματογράφησης από εξειδικευμένους δικηγόρους και τοπογράφους σχετικά με την διαδικασία υποβολής δήλωσης, τα απαραίτητα έντυπα, εντοπισμό, κλπ.

Χρησιμοποιήσουν δωρεάν την υπηρεσία εντοπισμού και οριοθέτησης ακινήτου με χρήση εφαρμογής μέσω έξυπνου κινητού τηλεφώνου.

Πληρώσουν πάγιο τέλος σε δόσεις μέσω της χρήσης πιστωτικής κάρτας.

Καλέσουν για περισσότερες πληροφορίες στο 210 6505600 ή στο 1015 και να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr.

Προσοχή! Τα λάθη στο Κτηματολόγιο που σας κοστίζουν ακριβά!

Προσοχή! Τα λάθη στο Κτηματολόγιο που σας κοστίζουν ακριβά! Κτηματολόγιο: Εκπνέουν οι προθεσμίες σε 21 περιοχές της χώρας!

Ακριβά κοστίζουν τα λάθη των ιδιοκτητών στις περιοχές στις περιοχές στις οποίες έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση. Σύμφωνα με την εφημερίδα “TΑ ΝΕΑ” και τον πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματικών Αγρονόμων –Τοπογράφων, Μιχάλη Καλογιαννάκη, «συνήθως επειδή ήταν τα πρώτα προγράμματα κτηματογράφησης (ξεκίνησαν το 1996 αλλά και η 2η γενιά που ξεκίνησε το 2008) παρουσιάζονται σημαντικά προβλήματα ακρίβειας στην περιγραφή των ακινήτων (όριο, σχήμα, διαστάσεις)». Τελευταία ευκαιρία για το Κτηματολόγιο!

Όπως δηλώνει ο κ. Καλογιαννάκης, στην περίπτωση που τα λάθη είναι σημαντικά απαιτείται αλλαγή στο Κτηματολόγιο των ορίων προκειμένου να μεταβιβαστεί ή να οικοδομηθεί το ακίνητο, γεγονός που κοστίζει σε χρήμα και χρόνο.

Αν υπάρχουν προβλήματα με τα όρια πρέπει να γίνει χωρική μεταβολή με περιγραφή της πραγματικής κατάστασης, με τη βοήθεια αγρονόμου τοπογράφου μηχανικού - και αφού έχουν ενημερωθεί οι ιδιοκτήτες των γειτονικών ακινήτων που επηρεάζονται από τις αλλαγές - γίνεται η αλλαγή στη βάση του Κτηματολογίου. Αν δεν υπάρχει συμφωνία, απαιτείται δικαστική εμπλοκή.

Κατά τον κ. Καλογιαννάκη για να ολοκληρωθεί η διαδικασία απαιτούνται κατά μέσο όρο έξι μήνες σε περίπτωση συμφωνίας ή 1,5 χρόνος εάν χρειαστεί δικαστική απόφαση.

Κάθε μήνα κατατίθενται στο Κτηματολόγιο 300 αιτήσεις για χωρικές μεταβολές στις οποίες δεν απαιτείται δικαστική απόφαση και άλλες τόσες με δικαστική απόφαση.

Για όλες τις αλλαγές το προσωπικό είναι μόλις τρεις αγρονόμοι τοπογράφοι μηχανικοί που στελεχώνουν το τμήμα.

Το κόστος για τη χωρική μεταβολή κυμαίνεται μεταξύ 1.000 ευρώ και 5.000 ευρώ.

Εκτός όμως από τις περιπτώσεις που πρέπει να διορθωθεί η χωρική βλάβη του Κτηματολογίου υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου ένας ιδιοκτήτης θέλει απλώς να κατατμήσει το ακίνητο του και να προκύψει νέα ιδιοκτησία ή σύσταση κάθετων ιδιοκτησιών. Στις περιπτώσεις αυτές απαιτούνται κατά μέσο όρο τρεις μήνες ενώ για τις περιπτώσεις κατάτμησης του οικοπέδου ή σύσταση κάθετης /οριζόντιας ιδιοκτησίας το κόστος είναι 1.000 ευρώ (όταν δε χρειάζεται δικαστική απόφαση) και πάνω από 3.000 ευρώ αν χρειαστεί προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share