Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Επίδομα τοκετού: Πότε θα λάβετε τα 2.000 ευρώ και ποιοι εξαιρούνται;

Από 1 Ιανουαρίου..

15 Οκτωβρίου 2019 17:50
Επίδομα τοκετού: Πότε θα λάβετε τα 2.000 ευρώ και ποιοι εξαιρούνται;

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 θα δίνεται το επίδομα τοκετού των 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται, σύμφωνα με την υφυπουργό Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου. Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, εξετάζεται το ενδεχόμενο το ποσό για το οποίο έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση να μην καταβάλλεται εφάπαξ αλλά σε δόσεις!

Δείτε επίσης: Πώς θα πάρετε από σήμερα επίδομα ανάσα που ξεπερνάει τα 400 ευρώ!

Η πρώτη δόση, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, θα δίνεται με τη γέννηση του παιδιού και η δεύτερη κάποιους μήνες αργότερα. Ετσι, ένα σημαντικό μέρος του επιδόματος θα «μεταφερθεί» από τον προϋπολογισμό του 2019 στον αντίστοιχο του 2020, δεδομένου ότι όσοι αποκτήσουν παιδί μετά τις 30 Ιουνίου 2019 θα εισπράξουν τη δεύτερη δόση του επιδόματος μέσα στο 2020.

Ποιοι δεν θα πάρουν επίδομα τοκετού

Επίσης, θα θεσπιστεί εισοδηματικό κριτήριο εξαίρεσης των νέων γονιών με το υψηλότερο εισόδημα. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι από το επίδομα θα εξαιρείται το 10% των πολιτών με το υψηλότερο εισόδημα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα εξαιρούνται οι οικογένειες που εμφανίζουν ετήσιες αποδοχές πιθανότατα άνω των 40.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι άλλα 12 εκατ. ευρώ αναμένεται να κοστίσει η μετάπτωση στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ για τα είδη βρεφικής ηλικίας και για τα κράνη ασφαλείας.

Από τη νέα σχολική χρονιά, το υπουργείο Εργασίας θα δώσει και περισσότερα κουπόνια σε μητέρες που θέλουν να στείλουν τα παιδιά τους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, ενώ θα δρομολογήσει και τη δημιουργία νέων δομών, ώστε να φιλοξενηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά.

«Πρεμιέρα» για το πετρέλαιο θέρμανσης: Τι ισχύει με το επίδομα; Ποιοι δεν το δικαιούνται; (Video)

Με σύμμαχο των πολιτών την καλοκαιρία και τις υψηλές θερμοκρασίες κάνει «πρεμιέρα» σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης προς τους καταναλωτές. Πετρέλαιο θέρμανσης: Πόσο θα κοστίζει; Τι αλλάζει με το επίδομα;

Η τιμή του αναμένεται να κινηθεί στα επίπεδα του 1,02 ευρώ το λίτρο, σχεδόν 11% φθηνότερη σε σχέση με την τιμή του πετρελαίου τον Οκτωβρίου του 2018. Παράλληλα, θέμα χρόνου θεωρείται και η έκδοση της απόφασης για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης στα νοικοκυριά, με το κυβερνητικό επιτελείο να σχεδιάζει τα χρήματα να δοθούν στους καταναλωτές μέχρι το τέλος τους έτους. Πετρέλαιο θέρμανσης: Μειώθηκε η τιμή του σε σχέση με πέρυσι!

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αύξηση του συνολικού κονδυλίου κατά 10 εκατομμύρια ευρώ. Συνεπώς αναμένεται να φτάσει τα 68 εκατ. ευρώ.

Οι αλλαγές που σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ

Στις αλλαγές που μελετά το επιτελείο ΥΠΟΙΚ περιλαμβάνεται:

  • η αύξηση του ύψους της επιδότησης από 16 λεπτά το λίτρο για την περσινή σεζόν, στα επίπεδα των 18-20 λεπτών ανά λίτρο
  • η ενίσχυση των νοικοκυριών που κατοικούν στις περιοχές της πρώτης και δεύτερης ζώνης και τα οποία έχουν τις μεγαλύτερες δαπάνες για θέρμανση. Στις ζώνες αυτές περιλαμβάνονται τα Γρεβενά, η Δράμα, ο Εβρος, η Ευρυτανία, τα Ιωάννινα, η Καστοριά, η Κοζάνη, οι Σέρρες, η Φλώρινα (α΄ ζώνη) και η Αρκαδία, η Ημαθία, η Θεσσαλονίκη, η Καβάλα, η Καρδίτσα, το Κιλκίς, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Ξάνθη, η Πέλλα, η Ροδόπη, τα Τρίκαλα, η Χαλκιδική (β' ζώνη).

«Φωτιά» το πετρέλαιο θέρμανσης! Πόσο θα πληρώσουμε φέτος; (Video)

Σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα από πέρυσι θα ξεκινήσει φέτος η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, καθώς ο συνδυασμός της αυξημένης τιμής του και οι υπέρογκοι φόροι αυξάνουν σε σημαντικό βαθμό την τιμή του. Κοινωνικό Μέρισμα 2019: Ιδού το πόρισμα! Τι ισχύει τελικά για ποσά από 500 ως 1.012 ευρώ;

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης ανέρχεται στο 28% της τιμής του και ο ΦΠΑ στο 24%.

Σύμφωνα με το STAR, όπως εκτιμούν οι πρατηριούχοι, στην Αθήνα και στα μεγάλα αστικά κέντρα η τιμή ανά λίτρο του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι 1,10 -1,15 ευρώ. Στην Κρήτη και στις Κυκλάδες όμως η τιμή μπορεί να φθάσει και το 1,20 ευρώ. Επίδομα ανάσα: Σήμερα 200+ στους λογαριασμούς σας!

Πρόκειται για τιμή έως και 18 λεπτά ακριβότερη σε σχέση με αυτήν που έκλεισε τον Απρίλιο η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.

Τα σενάρια για το επίδομα θέρμανσης

Αλλαγές στο καθεστώς χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης για τη νέα χειμερινή περίοδο, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», δύο είναι τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι.

Το ένα προβλέπει αύξηση του βασικού επιδόματος κατά 20%, από τα 0,16 στα 0,192 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου.

Το άλλο σενάριο, προβλέπει αύξηση του βασικού ποσού κατά 25%, από τα 0,16 στα 0,20 ευρώ ανά λίτρο. Έκτακτη ανακοίνωση από τον ΟΑΕΔ!

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπουργείο Οικονομικών μελετώνται αλλαγές και στα γεωγραφικά κριτήρια αλλά και στη διαδικασία χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο επίδομα καταβάλλεται κάθε χρόνο σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά με τη μορφή επιδότησης της αγοράς συγκεκριμένης ποσότητας. βάσει γεωγραφικών, εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Οι στόχοι των αλλαγών που εξετάζονται είναι:

  • Να ενισχυθούν με ακόμη μεγαλύτερα ποσά επιδόματος πολλά νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και μικρής αξίας ακίνητη περιουσία, τα οποία διαμένουν μόνιμα σε ορεινές και απομονωμένες περιοχές και τα οποία -λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν ήδη από το φθινόπωρο στις περιοχές αυτές – αναγκάζονται να καταναλώνουν κάθε χρόνο πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους πολύ πιο νωρίς από τα νοικοκυριά που κατοικούν στην υπόλοιπη χώρα. Κοινωνικό Μέρισμα - επιδόματα - αναδρομικά: Αιτήσεις στο koinonikomerisma.gr για ποσά 6.770 ευρώ!
  • Να καταβάλλονται τα ποσά του επιδόματος σε όλους τους δικαιούχους χωρίς καμία καθυστέρηση, ει δυνατόν από την αρχή της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, δηλαδή από τον Οκτώβριο, κι όχι από τον Ιανουάριο του εκάστοτε επόμενου έτους.

Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν αυτή τη στιγμή, δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι:

  • Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 130.000 ευρώ. Ανάσα! Για ποια ακίνητα «παγώνει» ο ΦΠΑ; Ποιοι κερδίζουν;

  • Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικά άριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τεκνό.
  • Μονογονεικές οικογένειες που κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου τον τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share