Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Τι αλλάζει στο αφορολόγητο;

Δείτε αναλυτικά!

10 Οκτωβρίου 2019 10:11
Τι αλλάζει στο αφορολόγητο;

Το Νοέμβριο το νέο φορολογικό ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης - Χαμηλώνει το αφορολόγητο, μειώνεται η έκπτωση φόρου για δαπάνες στα ακίνητα, αυξάνονται οι ιδιοκτήτες που δικαιούνται απαλλαγή από ΦΠΑ.

Δείτε επίσης: Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για το "χτίσιμο" του αφορολογήτου;

Ανατροπές και νέα δεδομένα στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τις φοροελαφρύνσεις και τα νέα μέτρα του 2020, φέρνουν η διεθνής οικονομική αβεβαιότητα, η αποκάλυψη κρυφών ελλειμμάτων στον ΕΦΚΑ και το ΓΛΚ (στις οποίες δημόσια αναφέρθηκαν το περασμένο διήμερο οι κ.κ.Βρούτσης και Σκυλακάκης) αλλά και οι δικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ που επιδικάζουν αναδρομικά δισεκατομμυρίων ευρώ σε συνταξιούχους.

Οι θεσμοί ακούν με ανησυχία ότι για αυτά τα αναδρομικά, ύψους κατ’ έλάχιστον 4 δισ. ευρώ -ή έως και 14 δισ. ενδεχομένως- ο κρατικός προϋπολογισμός δεν προέβλεπε ούτε 1 ευρώ, ούτε για το 2019 ούτε και για το 2020.

Πέντε ημέρες πριν παραλάβουν στα χέρια τους το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, δεν πείθονται ακόμα πως δεν χρειάζονται νέα μέτρα το 2020, καθώς έχουν ήδη προηγηθεί και οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, ενώ έπονται αυξήσεις στους δικαιούχους επιδόματος θέρμανσης και νέες ελαφρύνσεις για επιχειρήσεις, ιδιοκτήτες ακινήτων

Οι νέες κλίμακες

Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση φαίνεται να καταφεύγει σε "plan B":

Α. Για το νέο αφορολόγητο: δεν μειώνεται για τους άγαμους και παραμένει στα 8.636 ευρώ. Και αυξάνεται μεν κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, αλλά …από το 2ο και μετά! Με βάση το νέο σενάριο, το αφορολόγητο θα κτίζεται με ηλεκτρονικές συναλλαγές ως εξής:

- Μισθωτός με 1 παιδί: αφορολόγητο 9.000 ευρώ (από 8.864€) αντί 9.636 ευρώ. Η αύξηση δηλαδή είναι της τάξεως των 146 ευρώ για το α΄ παιδί.
- Μισθωτός με 2 παιδιά: αφορολόγητο 10.000 ευρώ (από 9.090 ευρώ σήμερα) αντί για 10.636 ευρώ που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης.
- Μισθωτός με 3 παιδιά: αφορολόγητο 11.000 ευρώ (από 9.545€) αντί 11.636 ευρώ.
- Μισθωτός με 4 παιδιά και άνω: αφορολόγητο 12.000 ευρώ (από 9.545€) αντί 12.636 ευρώ.

Β. Για τους νέους συντελεστές: εκτός από τον συντελεστή 9% αντί 22% για τα φυσικά πρόσωπα ως τα 10.000 ευρώ, μειώνονται και όλοι οι άλλοι συντελεστές φόρου, εκτός από τον συντελεστή 22% για εισοδήματα 10.001-20.000 ευρώ. Η κλίμακα διαμορφώνεται ως εξής:

  • 9% αντί 22% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ
    - 22% (όπως πριν ίσχυε και δεν αλλάζει) για εισοδήματα 10.001 -20.000 ευρώ
    - 28% αντί 29% για 20.001-30.000 ευρώ
    - 36% αντί 37% για 30.001 – 40.000 ευρώ
    - 44% αντί 45% για 40.001 και άνω.

Τι προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο για την έκπτωση στα ακίνητα;

Τι προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο για την έκπτωση στα ακίνητα; Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ήδη καταλήξει στον τύπο της έκπτωσης για τις παρεμβάσεις σε ακίνητα, η οποία θα παρουσιαστεί στο φορολογικό νομοσχέδιο, κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή δεν έδωσε σαφή απάντηση στο ερώτημα αν θα προκύψει έκπτωση φόρου ή έκπτωση από το εισόδημα για τις δαπάνες ενεργειακής και αισθητικής αναβάθμισης ακινήτων. Ανάσα! Για ποια ακίνητα «παγώνει» ο ΦΠΑ; Ποιοι κερδίζουν;

Αρμόδια πηγή ανέφερε και στον Γιώργο Παππού πώς «δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για έκπτωση από το φόρο», αναγνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο ότι το όφελος για τους φορολογούμενος θα ήταν πολύ μεγαλύτερο.

Το κύριο ερώτημα που αναμένει απάντηση είναι αν αυτή η έκπτωση από το εισόδημα θα είναι τέτοια που θα ισοφαρίζει το «κέρδος» των φορολογούμενων από το αν συμφωνούσαν αλλαγές κάτω από το τραπέζι -δηλαδή συναλλαγές με μετρητό, χωρίς το ΦΠΑ 24%, που επιβαρύνει εργασίες συντήρησης ενός κτιρίου. Καθώς αυτού του τύπου οι δαπάνες είναι μεγάλες, το κίνητρο για την «εξαφάνιση» είναι πολύ ισχυρό.

Τι έκπτωση προέβλεπε το αρχικό σχέδιο

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε έκπτωση 40% για τις δαπάνες αναβάθμισης κτιρίων. Παρά ταύτα, στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού δεν δίνεται αναφορά σε συγκεκριμένο ποσοστό.

Η ίδια πηγή επιβεβαιώνει, λοιπόν, ότι εξετάζεται το περιθώριο αυτή η έκπτωση να ανέβει ψηλότερα, πιθανώς στο 50%, έτσι ώστε το κίνητρο «μαύρων» επισκευών χωρίς ΦΠΑ να αδυνατίσει.

Από την άλλη πλευρά, οι ιδιοκτήτες ακινήτων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στο υπουργείο Οικονομικών για αποτυχία του μέτρου και με συγκεκριμένα παραδείγματα επιχειρούν να αναστρέψουν τις αποφάσεις. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μόλις πριν από μερικά 24ωρα είχε κάνει λόγο για έκπτωση από το φόρο.

Έντονη αντίδραση από την ΠΟΜΙΔΑ

Στα όσα περιελάμβανε το προσχέδιο του προϋπολογισμού για την έκπτωση αντέδρασε έντονα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, η εξάλειψη της έκπτωσης από φόρους ύψους 40% και ο περιορισμός σε εφάπαξ έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα «όχι μόνον δεν θα αποτελέσει το παραμικρό κίνητρο για την έκδοση νόμιμων φορολογικών παραστατικών, όπως προκύπτει από τους συνημμένους πίνακες, αλλά αντίθετα θα αναγκάσει το Υπουργείο Οικονομικών να επιστρέψει και χρήματα σε όσους θα εξέδιδαν ούτως ή άλλως παραστατικά αγοράς οικοδομικών υλικών κ.λπ».

Ενδεικτικά, όπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ, σε μια δαπάνη αναβάθμισης 10.000 ευρώ, αντιστοιχεί ΦΠΑ 1.935 ευρώ, συνεπώς αν αυτή η συναλλαγή γίνει «μαύρη», τότε ο φορολογούμενος γλιτώνει αυτόν το ΦΠΑ και ο επαγγελματίας κρύβει εισόδημα 8.065 ευρώ. Τι θα συμβεί, αν προβλεφθεί έκπτωση του 40% της δαπάνης από το εισόδημα του εν λόγω φορολογούμενου μισθωτού; Εάν το εισόδημα του δεν ξεπερνά τις 41.000 ευρώ, τότε έχει μεγαλύτερο όφελος να «γλιτώσει» το ΦΠΑ, καθώς η μέγιστη μείωση φόρου φτάνει στα 1.870 ευρώ.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share