Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πόσο θα κοστίζει; Τι αλλάζει με το επίδομα;

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την τσέπη σας!

9 Οκτωβρίου 2019 07:51
Πετρέλαιο θέρμανσης: Πόσο θα κοστίζει; Τι αλλάζει με το επίδομα;

Στις 15 Οκτωβρίου ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο. Πετρέλαιο θέρμανσης: Μειώθηκε η τιμή του σε σχέση με πέρυσι!

Στο 1,02 ευρώ το λίτρο εκτιμούν οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών ότι θα διαμορφωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, κατά την έναρξη της περιόδου διάθεσής του στην αγορά.

Η τιμή προκύπτει με βάση τα τωρινά δεδομένα των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας δολαρίου/ευρώ και είναι φθηνότερη σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2018 (1,145 ευρώ) αλλά και με την τιμή που διαμορφώθηκε τον Απρίλιο, στη λήξη της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης στην αγορά (1,079 ευρώ). «Φωτιά» το πετρέλαιο θέρμανσης! Πόσο θα πληρώσουμε φέτος; (Video)

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας (ΣΕΕΠΕ) Γιάννης Αληγιζάκης τόνισε, χθες, μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου, ότι η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης στα χρόνια της κρίσης μειώθηκε κατά 70%. Σημείωσε ότι η καλύτερη λύση θα ήταν να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο προϊόν, έως ότου όμως δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις γι' αυτό, πρότεινε τη διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης σε όλες τις οικογένειες με εισόδημα έως 50.000 ευρώ το χρόνο, χωρίς άλλες προϋποθέσεις.

Το επίδομα θέρμανσης

Η κυβέρνηση αποφάσισε να χορηγηθεί διευρυμένο επίδομα θέρμανσης και με προκαταβολή στα νοικοκυριά, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανακοίνωσης πρόσθετων θετικών μέτρων φέτος, όπως και το 2020 αν υπερκαλύπτεται ο στόχος για το πλεόνασμα.

Για το 2020 αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε μέτρα όπως η προκαταβολή φόρου, το τέλος επιτηδεύματος και η αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Αναλυτικότερα, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης.

«Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που έχουμε αποφασίσαμε να δώσουμε διευρυμένο επίδομα με προκαταβολή» δήλωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι τα κριτήρια θα είναι διευρυμένα και η προκαταβολή θα δοθεί ανάλογα με τη ζώνη.

Όπως είπε, «την προηγούμενη εβδομάδα προέκυψε επιπλέον δημοσιονομικός χώρος και επιλογή του πρωθυπουργού είναι να χρησιμοποιηθεί για το επίδομα θέρμανσης».

Ο υπουργός επιβεβαίωσε ακόμη ότι στόχος της κυβέρνησης είναι από την 1.1.2020 να τεθεί σε ισχύ η νέα ρύθμιση οφειλών σε 24 - 48 δόσεις, η οποία θα περιληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο και θα προβλέπει εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την ένταξη σ αυτήν.

Σε ότι αφορά τις προθέσεις και τα σχέδια της κυβέρνησης για περαιτέρω θετικά μέτρα που θα ελαφρύνουν τα νοικοκυριά, ο κ. Σταϊκούρας αναφερόμενος στο 2019 είπε:

«Εάν το Νοέμβριο υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια να πετύχουμε και να υπερκαλύψουμε τον στόχο, προφανώς αυτός ο δημοσιονομικός χώρος θα αξιοποιηθεί».

Σχετικά με το 2020 τόνισε ότι «εάν προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, από αυτόν που εκτιμάμε σήμερα και κλείνουμε τον προϋπολογισμό του 2020, μπορεί να αξιοποιηθεί ενδεικτικά για την προκαταβολή φόρου, το τέλος επιτηδεύματος ή την αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος».

Σε ότι αφορά τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ο υπουργός τοποθέτησε χρονικά στον Μάιο του 2020 τις αποφάσεις για τις αλλαγές που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό.

Αναφερόμενος στις συντάξεις ο κ. Σταϊκούρας διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση αναμένει τις οριστικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και θα τις σεβαστεί στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων.

Τεράστιες φορολογικές αλλαγές! Οι μειώσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις!

Τεράστιες φορολογικές αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση.

Το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει πυρετωδώς ένα νομοσχέδιο - μαμούθ με μειώσεις σε μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Χρήστος Σταϊκούρας: Νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων υπόσχεται το φορολογικό νομοσχέδιο! (Video)

Οι συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών για τις βασικές διατάξεις του φορολογικού είναι πυρετώδεις, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τις λεπτομέρειες των αλλαγών στη φορολογική κλίμακα, οι οποίες θα κρίνουν το τελικό δημοσιονομικό κόστος.

Ειδικά όσον αφορά στο αφορολόγητο, η ελληνική πλευρά επιμένει ότι στις έως τώρα διαβουλεύσεις δεν έχει τεθεί ζήτημα για τη μείωσή του. Νέα ρύθμιση για την αποδοχή κληρονομιάς!

Το φορολογικό νομοσχέδιο

Στο φορολογικό νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το τελευταίο δίμηνο του έτους θα προβλέπονται σημαντικές αλλαγές τόσο στη φορολογική κλίμακα όσο και στις εκπτώσεις φόρου, βάσει των οποίων θα προκύπτουν τα νέα αφορολόγητα όρια για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες, με ή χωρίς παιδιά.

Οι αλλαγές που έρχονται με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο είναι οι εξής:

Για τις επιχειρήσεις

  • Μείωση από τη φετινή χρήση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 28% στο 24%.
  • Μείωση από τη φετινή χρήση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% στο 5%.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Από το νέο έτος έρχεται νέα φορολογική κλίμακα για όλα τα φυσικά πρόσωπα, επαγγελματίες και μισθωτούς. 120 δόσεις: Παράταση της ρύθμισης 5 έως 15 ημερών για χρέη στην εφορία!

Η νέα φορολογική κλίμακα θα έχει την εξής μορφή:

  • Για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, συντελεστής 9%.
  • Για εισόδημα από 10.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ, συντελεστής 22%.
  • Για εισόδημα από 20.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ, συντελεστής 29%.
  • Για εισόδημα από 30.000 ευρώ έως 40.000 ευρώ, συντελεστής 37%.
  • Για εισόδημα από 40.000 ευρώ και άνω, συντελεστής 45%.
  • Σημειώνεται ότι η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή από το 22% στο 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος προκαλεί άμεση μείωση του φόρου εισοδήματος κατά 1.300 ευρώ.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν όφελος από τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα το 2021, οπότε και θα εκδοθεί το εκκαθαριστικό τους για τα εισοδήματα της χρήσης 2020.

Το μέγιστο όφελος για τους ελεύθερους επαγγελματίες από την καθιέρωση εισαγωγικού συντελεστή 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος είναι 1.300 ευρώ.

Για μισθωτούς και συνταξιούχους

Ωφελημένοι από τη νέα φορολογική κλίμακα θα είναι και οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, μέσω της μείωσης της παρακράτησης φόρου εισοδήματος από το νέο έτος.

Σημειώνεται ότι το μέγιστο όφελος ανά μισθωτό πρόκειται να περιοριστεί, με τις κατάλληλες παρεμβάσεις, στα έως 250 ευρώ. Ποιοι φόροι πρέπει να πληρωθούν μέχρι τη Δευτέρα;

Η έκπτωση αυτή είναι σήμερα 1.900 ευρώ για μισθωτούς χωρίς προστατευόμενα τέκνα, 1.950 ευρώ για μισθωτούς με ένα παιδί, 2.000 ευρώ για μισθωτούς με δύο παιδιά και 2.100 ευρώ για τρία ή περισσότερα παιδιά.

Η έκπτωση φόρου που χορηγείται σε μισθωτούς και συνταξιούχους σχεδιάζεται να διαμορφωθεί ως εξής:

  • Για άγαμους στα 778 ευρώ.
  • Για ένα παιδί στα 867 ευρώ.
  • Για δύο παιδιά στα 1.040 ευρώ.
  • Για τρία ή περισσότερα παιδιά στα 1.260 ευρώ.

Στη συνέχεια, για κάθε 1.000 ευρώ επιπλέον εισοδήματος πάνω από τα 20.000 ευρώ η έκπτωση φόρου περιορίζεται κατά 10 ή 20 ευρώ.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share