Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

«Βόμβα» από το ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι περικοπές σε 260.000 επικουρικές συντάξεις! (Video)

Τι προβλέπεται για τις εισφορές και τα μπλοκάκια;

4 Οκτωβρίου 2019 13:21
«Βόμβα» από το ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι περικοπές σε 260.000 επικουρικές συντάξεις! (Video)

Βασικές διατάξεις του λεγομένου «νόμου Κατρούγκαλου» (4387/2016) κρίθηκαν αντισυνταγματικές από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία δημοσίευσε σήμερα πέντε αποφάσεις που ελήφθησαν κατά πλειοψηφία για τις επικουρικές συντάξεις. Επανυπολογισμός συντάξεων: Πότε και πώς θα υποβάλετε ενστάσεις;

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ολομέλειας, κρίθηκε:

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΦΚΑ

Κατά πλειοψηφία το δικαστήριο έκρινε συνταγματικό τον ενιαίο ασφαλιστικό φορέα και την υπαγωγή σε αυτόν του συνόλου των ασφαλισμένων, εργαζομένων και συνταξιούχων. Ειδικότερα έκρινε ότι είναι σύμφωνος με το σύνταγμα, την αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας η δημιουργία ενός φορέα για όλους με το σκεπτικό ότι αντιμετωπίζουν τους ίδιους ασφαλιστικούς κίνδυνους ( γήρας, ασθένειες, θάνατος). Συντάξεις: Αυξήσεις 3% έως 7% στους συνταξιούχους! Ποιοι επωφελούνται από τις διορθώσεις στο νόμο Κατρούγκαλου; (Video)

Το δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές των δημοσίων υπαλλήλων που είχαν ζητήσει να μείνει εκτός ΕΦΚΑ λόγω της ειδικής σχέσης που έχουν με το κράτος.

Στην απόφαση υπήρξε μειοψηφία σχετικά με τους δημοσίους υπαλλήλους που υποστήριξε ότι πρέπει να έχουν χωριστό ασφαλιστικό φορέα.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ- ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες σε σύγκριση με τους μισθωτούς.

Δηλαδή έκρινε αντισυνταγματικό το όριο του 20% των εισφορών που προέβλεπε ο λεγόμενος νόμος Κατρούγκαλου, ενώ για τους μισθωτούς το ανάλογο ποσοστό είναι 6% διότι το υπόλοιπο καλύπτεται από τον εργοδότη.

Σημειώνεται ότι το ποσοστό του 20% για τους αυτοαπασχολούμενους έχει ήδη μειωθεί με νεότερο νόμο. Σύμφωνα με την απόφαση, η διάταξη αυτή κρίθηκε αντισυνταγματική διότι προσβάλλει την αρχή της ισότητας.

ΓΙΑ ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Το Δικαστήριο έκρινε συνταγματικό κατά οριακή πλειοψηφία 13 έναντι 12 ψήφων τη διάταξη που ορίζει ως βάση για τον επανυπολογισμό των συντάξεων την 31η Δεκεμβρίου του 2014.

Το δικαστήριο επίσης έκρινε στο θέμα αυτό ότι στον λεγόμενο νόμο Κατρούγκαλου υπάγονται όλοι και οι παλιοί και οι μελλοντικοί. Ανεξάρτητα από το πότε ξεκίνησαν να εργάζονται. Δηλαδή δεν υπάρχουν πλέον ασφαλισμένοι πολλών ταχυτήτων. Συντάξεις χηρείας: Αυξήσεις άνω των 300 ευρώ! Ποιοι οι κερδισμένοι; Αναλυτικά παραδείγματα! (photos)

Αυτό κρίθηκε στη λογική ότι όλοι πρέπει να επωμιστούν το βάρος για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης των γενεών και λοιπά.

H μειοψηφία στο θέμα αυτό που ήταν οριακή εξέφρασε την άποψη ότι η διάταξη αυτή αποσκοπεί στην επίτευξη δημοσιονομικών στόχων.

ΓΙΑ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Το δικαστήριο έκρινε κατά πλειοψηφία συνταγματικές τις διατάξεις του λεγόμενου νόμου Κατρούγκαλου σε ότι αφορά τις κύριες συντάξεις διότι είχαν αναλογιστικές μελέτες. Ειδικότερα είχε γίνει αναλογιστική μελέτη από την αρμόδια Αρχή και επίσης είχε υπάρξει και έγγραφο που πιστοποιούσε τη σοβαρότητά της από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

Όμως, για τις επικουρικές δεν υπήρχαν αναλογιστικές μελέτες και έτσι οι σχετικές διατάξεις κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Kατόπιν αυτών για τις επικουρικές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι σχετικές διατάξεις η πολιτεία οφείλει άμεσα να νομοθετήσει εκ νέου.

Άρα κρίνονται αντισυνταγματικές και ακυρώνονται οι αποφάσεις για τις επικουρικές και για παλιές και μελλοντικές.

ΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Το δικαστήριο έκρινε κατά πλειοψηφία αντισυνταγματική τη διάταξη για τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων ειδικότερα κρίθηκε αντισυνταγματική η περικοπή επικουρικών συν τάξεων πάνω από 1.300 ευρώ, διότι αντίκεται στην αρχή της αναλογικότητας και της ισότητας.

Tα 1.300 υπολογίζονται ως μικτά. Δηλαδή κύρια σύνταξη, επικουρική, εισφορά αλληλεγγύης, προ φόρων και λοιπά.

Kαι εδώ, μετά την απόφαση του ΣτΕ, η πολιτεία πρέπει άμεσα να νομοθετήσει.

ΓΙΑ ANΑΠΛΗΡΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

ΤΟ δικαστήριο κατά πλειοψηφία έκρινε αντισυνταγματικό το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων κυρίως για τις μεγάλες συντάξεις και τους συνταξιούχους που έχουν πολλά χρόνια εργαστεί, ειδικότερα το ανώτατο πλαφόν αναπλήρωσης 46,8% για 42 χρόνια εργασίας.

Τέλος το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το κράτος εγγυάται τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος σε περίπτωση προβλήματος και ανάγκης.

Εισηγητές των αποφάσεων αυτών ήταν οι σύμβουλοι Επικρατείας Σπ. Μαρκάτης, Γεώργιος Τσιμέκας και Αννα Καλογεροπούλου.

Αναδρομικά: Πότε θα καταβληθούν για κύριες, επικουρικές συντάξεις και δώρα; Αναλυτικοί πίνακες! (photos)

Ποσά αναδρομικών ως και 6.770 ευρώ έχουν λαμβάνειν από μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων καθώς και από την επιστροφή κομμένων Δώρων, οι συνταξιούχοι των Ταμείων ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, τραπεζών, ΝΑΤ και ΟΑΕΕ, ενώ με επιστροφές από 585 ευρώ ως 1.310 ευρώ θα βρεθούν και οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Συντάξεις χηρείας: Αυξήσεις άνω των 300 ευρώ! Ποιοι οι κερδισμένοι; Αναλυτικά παραδείγματα! (photos)

Σύμφωνα με πίνακες που δημοσιεύει η εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»:

  • Συνταξιούχοι των ΔΕΚΟ και τραπεζών έχουν λαμβάνειν ως 6.770 ευρώ από παράνομες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων για 10 και 12 μήνες αντίστοιχα. Με 36 δόσεις θα έχουν μηνιαίες αυξήσεις από 90 ευρώ το μήνα ως και 188 ευρώ το μήνα. Με επιστροφές σε 60 δόσεις, οι μηνιαίες αυξήσεις είναι από 55 ως 113 ευρώ το μήνα.
  • Συνταξιούχοι του ΙΚΑ έχουν λαμβάνειν (ενδεικτικά) ως 6.402 ευρώ συνολική επιστροφή από παράνομες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων για 10 και 12 μήνες αντίστοιχα. Με 36 δόσεις θα έχουν μηνιαίες αυξήσεις σε κύρια και επικουρική, από 63 ευρώ το μήνα ως και 178 ευρώ το μήνα και με 60 δόσεις, θα έχουν αυξήσεις από 38 ως 107 ευρώ το μήνα.
  • Συνταξιούχοι του ΝΑΤ έχουν λαμβάνειν ως 5.576 ευρώ από παράνομες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων για 10 και 12 μήνες αντίστοιχα. Στο ΝΑΤ επιβλήθηκε μόνον η μείωση του ν. 4093 και αντί για τη μείωση του ν. 4051 επιβλήθηκε μείωση 7% στην κύρια σύνταξη από το πρώτο ευρώ, που προκάλεσε μεγαλύτερη περικοπή! Η μείωση του 7% ωστόσο δεν πήγε στο ΣτΕ για να κριθεί αν είναι αντισυνταγματική, πλην όμως κρίθηκε αντισυνταγματική με τελεσίδικη εφετειακή απόφαση (Α563/2019) και επιστρέφεται μόνον σε όσους προσφύγουν δικαστικά.
  • Συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ με κύρια σύνταξη έχουν λαμβάνειν (ενδεικτικά) για 10 μήνες αναδρομικά ως 3.300 ευρώ από παράνομες μειώσεις.

Αναδρομικά ως 2.850 ευρώ στις επικουρικές

Σύμφωνα με τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ», αναδρομικά από 595 ευρώ βγάζουν οι 12 μήνες επιστροφών παράνομων μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις.

Το 12μηνο στις επικουρικές συντάξεις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έχει να κάνει με το γεγονός ότι από τον Ιούνιο του 2016 και μετά οι μειώσεις ενσωματώθηκαν στις επικουρικές που επανυπολογίστηκαν. Με το νόμο Κατρούγκαλο τον Ιούνιο του 2016 μειώθηκαν εκ νέου οι επικουρικές σε 260.000 συνταξιούχους που είχαν άθροισμα συντάξεων πάνω από 1.300 ευρώ, ενώ η μείωση δεν εφαρμόστηκε αλλά έγινε προσωπική διαφορά σε όσους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής κάτω από 1.300 ευρώ. Αναδρομικά: Τόσα χρήματα θα πάρουν, τι αλλάζει στις συντάξεις;

Και στις δύο περιπτώσεις, σύμφωνα με τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ», οι αντισυνταγματικές περικοπές των νόμων 4051 και 4093 δεν εμφανίζονται σε κανένα ενημερωτικό επικουρικής σύνταξης που έχει εκδοθεί από τον Ιούνιο του 2016 και μετά. Ως εκ τούτου, τα αναδρομικά είναι για 12 μήνες που ξεκινούν από την ισχύ της απόφασης του ΣτΕ για διακοπή των παράνομων μειώσεων, τον Ιούλιο του 2015, και σταματούν στον επανυπολογισμό των επικουρικών που έγινε τον Ιούνιο του 2016.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share