Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ποιοι φόροι πρέπει να πληρωθούν μέχρι τη Δευτέρα;

Σας αφορά!

27 Σεπτεμβρίου 2019 09:10
Ποιοι φόροι πρέπει να πληρωθούν μέχρι τη Δευτέρα;

Βαθιά το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις καθώς θα πρέπει να πληρωθούν οι εξής φόροι:

Δείτε επίσης: Επίδομα ανάσα: 500+ ευρώ από σήμερα στους λογαριασμούς σας!

Ο φόρος εισοδήματος νομικών και φυσικών προσώπων, ο ΕΝΦΙΑ και να υποβληθεί η αίτηση για την συμμετοχή στη ρύθμιση των 120 δόσεων

Οι φόροι που πρέπει να πληρωθούν μέχρι την Δευτέρα είναι οι εξής:

Οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ που είναι εφέτος μειωμένος έως και 30%. Ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις με την πρώτη να είναι στο τέλος του μήνα και η τελευταία στο τέλος Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Το ποσό της κάθε δόσης, είναι περίπου 550 εκατ. και καλούνται να πληρώσουν οι περίπου 7,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η δεύτερη από τις τρεις δόσεις του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Το ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ. Φόρο με το εκκαθαριστικό καλούνται να πληρώσουν κατά κύριο λόγο ιδιοκτήτες ακινήτων με εισόδημα από μισθώματα, μισθωτοί που έχουν περισσότερους από έναν εργοδότες ή ασκούν και ελευθέριο επάγγελμα καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Εκτός από τις παραπάνω φορολογικές υποχρεώσεις οι φορολογούμενοι που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση έχουν το δικαίωμα να τις ρυθμίσουν με τη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Η προθεσμία για τη ρύθμιση εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση.

Για να διατηρήσει ένας οφειλέτης τη ρύθμιση των 120 δόσεων θα πρέπει είτε να ρυθμίζει με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων είτε να εξοφλεί εμπρόθεσμα τις τρέχουσες φορολογικές οφειλές, όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος εισοδήματος.

Φοροελαφρύνσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις! Πότε θα "κλειδώσει" η συμφωνία με τους θεσμούς;

Φοροελαφρύνσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις! Πότε όμως θα "κλειδώσει" η συμφωνία με τους θεσμούς; Ανώτερη πηγή του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των επαφών με τους θεσμούς στο πλαίσιο της 4ης αξιολόγησης ότι σε περίπου ένα μήνα από σήμερα θα είναι έτοιμο το φορολογικό νομοσχέδιο που θα έχει και τις μειώσεις συντελεστών για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά για την επόμενη χρονιά μαζί με μια σειρά από αλλαγές στον κώδικα φορολογικών διαδικασιών.

Μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να κλείσει και με τους θεσμούς το πακέτο των ελαφρύνσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που εξαγγέλθηκαν από τη Θεσσαλονίκη. Προσοχή! Οι φόροι που θα πληρώσουν μισθωτοί, συνταξιούχοι και επαγγελματίες το 2020!

Η ίδια πηγή άφηνε να εννοηθεί ότι το ΥΠΟΙΚ θα δώσει παράταση στη ρύθμιση των 120 δόσεων προς την εφορία αλλά δεν πρόκειται να το ανακοινώσει νωρίτερα από το τέλος της προθεσμίας τη Δευτέρα 30 του μήνα. Η ίδια πηγή τόνιζε ότι τις τελευταίες μέρες υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για τη ρύθμιση που θα βοηθήσει στο να υπάρξει αιτιολογημένη και η παράταση της ρύθμισης.

Εξίσωση

Επίσης αποκάλυψε ότι έχει επανεκκινήσει και η διαδικασία προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές που «πάγωσε» το 2019 λόγω κυρίως των εκλογών αλλά και από τον φόβο του πολιτικού κόστους.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αναλάβει την υποχρέωση μετά την πρώτη δόση προσαρμογής που έγινε το 2018 να προχωρήσει στην πλήρη εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές σε δύο στάδια, ένα το 2019 και ένα το 2020. Με την ανάληψη της νέας κυβέρνησης η διαδικασία ξεκίνησε και πάλι και ο ΕΝΦΙΑ του 2020 αναμένεται να υπολογιστεί με νέες αξίες.

Η ίδια πηγή σχολίασε και το χθεσινό κλείσιμο του κύκλου επαφών με τους εκπροσώπους των θεσμών σημειώνοντας ότι από τη Δευτέρα και για τα περισσότερα από τα 50 θέματα που συζητήθηκαν υπήρξε συναντίληψη με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Η ίδια πηγή εκτίμησε ότι η τελική συμφωνία και για τον προϋπολογισμό του 2020 αλλά και για τα υπόλοιπα θέματα της διαπραγμάτευσης θα έρθει περί τα τέλη Νοεμβρίου.

Η ατζέντα

Την τελευταία μέρα των απευθείας επαφών οι συζητήσεις περιστράφηκαν γύρω από τα θέματα της ενέργειας, της δημόσιας διοίκησης, των αποκρατικοποιήσεων και της ψηφιοποίησης του κράτους.

Συνολικά από τη Δευτέρα στις συζητήσεις άνοιξαν περίπου 50 θέματα, κάποια από τα οποία είναι ουρές της 3ης αξιολόγησης αλλά η μεγάλη πλειοψηφία αφορούσε τον προϋπολογισμό του 2020.

Πηγή του ΥΠΟΙΚ τόνιζε ότι οι θεσμοί έδειξαν ικανοποίηση για την προώθηση του Ελληνικού και μιας σειράς αποκρατικοποιήσεων (π.χ. το ΔΑΑ), την πλήρη άρση των capital controls και την επανεκκίνηση της διαδικασίας της προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές.

Η ίδια πηγή τόνιζε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν από απόσταση και το επόμενο διάστημα και η τελική συμφωνία αναμένεται μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης των θεσμών. Η γενική εντύπωση από τις προηγούμενες μέρες δεν προδιαθέτει για νέα αποστολή των θεσμών στην Αθήνα μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Εκτίμησε ότι τα μέτρα της Θεσσαλονίκης και οι υπόλοιπες φορολογικές αλλαγές θα θεσμοθετηθούν σε ένα μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου.

Στη σημερινή συνεδρίαση του EWG αναμένεται να συζητηθεί μεταξύ άλλων και το αίτημα για την πρόωρη αποπληρωμή των 2,8 δισ. ευρώ από τα 8,9 δισ. ευρώ του ΔΝΤ αλλά μάλλον δεν θα γίνει αποτίμηση των συναντήσεων της Αθήνας.

Οι συναντήσεις με το ΔΝΤ θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή, αφού το Ταμείο κάνει δική του αξιολόγηση για το άρθρο IV του καταστατικού του.

Υπέρβαση στα φορολογικά έσοδα

Σημαντικό διαπραγματευτικό όπλο στις συναντήσεις με τους θεσμούς είναι και η καλή πορεία των δημοσίων εσόδων. Με βάση τα στοιχεία του ΓΛΚ που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου καταγράφεται υπέρβαση φορολογικών εσόδων της τάξης των 422 εκατ. ευρώ.

Η υπεραπόδοση προέρχεται κυρίως από τους έμμεσους φόρους και ειδικότερα τον ΦΠΑ που καταγράφει υπέρβαση 635 εκατ. ευρώ και λιγότερο από τους άμεσους φόρους.

Συνολικά το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 2,906 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 272 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 1,124 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2018.

Επίσης καταγράφεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1,588 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 4,976 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2019 για το αντίστοιχο διάστημα του 2019 και ελλείμματος 2,677 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share