Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ριζικές αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης! Ποιοι το δικαιούνται;

Ποια είναι τα κριτήρια;

16 Σεπτεμβρίου 2019 14:59
Ριζικές αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης! Ποιοι το δικαιούνται;

Αλλαγές στο καθεστώς χορήγησης για το επίδομα θέρμανσης αναφορικά με τη νέα χειμερινή περίοδο, καθώς και επαναφορά του μειωμένου ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο εξετάζει η κυβέρνηση. Επίδομα με μεγάλο bonus: Θα ξεπερνάει τα 700 ευρώ!

Στόχοι της είναι ο περαιτέρω εξορθολογισμός του καθεστώτος επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης και η μείωση του κόστους της αγροτικής παραγωγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπουργείο Οικονομικών μελετώνται ήδη αλλαγές στα γεωγραφικά κριτήρια, καθώς και στις διαδικασίες χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης.

Αυτό καταβάλλεται κάθε χρόνο σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά με τη μορφή επιδότησης της αγοράς συγκεκριμένης ποσότητας, βάσει γεωγραφικών, εισοδηματικών, καθώς και περιουσιακών κριτηρίων.

Στόχοι των αλλαγών που εξετάζονται είναι:

-Να ενισχυθούν με ακόμη μεγαλύτερα ποσά επιδόματος πολλά νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και μικρής αξίας ακίνητη περιουσία, τα οποία διαμένουν μόνιμα σε ορεινές και απομονωμένες περιοχές και τα οποία -λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν ήδη από το φθινόπωρο στις περιοχές αυτές– αναγκάζονται να καταναλώνουν κάθε χρόνο πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους πολύ πιο νωρίς από τα νοικοκυριά που κατοικούν στην υπόλοιπη χώρα.

-Να καταβάλλονται τα ποσά του επιδόματος σε όλους τους δικαιούχους χωρίς καμία καθυστέρηση, ει δυνατόν από την αρχή της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, δηλαδή από τον Οκτώβριο, κι όχι από τον Ιανουάριο του εκάστοτε επόμενου έτους.

Δικαιούχοι

Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν αυτή τη στιγμή, δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι:

-Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 130.000 ευρώ. Επίδομα θέρμανσης: Μεγαλύτερα ποσά και πιο γρήγορες οι διαδικασίες!

-Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

-Μονογονεϊκές οικογένειες που κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

ΑΑΔΕ: Πληρώνονται επιστροφή φόρου εισοδήματος και επίδομα θέρμανσης 2019!

Ανοίγει για δεύτερη φορά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για να πληρώσει στους φορολογούμενους την επιστροφή του φόρου εισοδήματος που προέκυψε από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Παράλληλα μέχρι και την Παρασκευή αναμένεται η πληρωμή της δεύτερης δόσης των δικαιούχων επιδότησης πετρελαίου θέρμανσης.

Ο προγραμματισμός έχει ανακοινωθεί από τον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή στους διευθυντές των αρμοδίων υπηρεσιών στις αρχές του μήνα και τώρα έρχεται η ώρα των πληρωμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπολογίζεται να πιστωθούν επιστροφές φόρου της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ σε περίπου 165.000 φορολογούμενους οι οποίοι υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση έως τις 7 Ιουνίου. Η προηγούμενη πληρωμή είχε συμπέσει με την παραμονή των ευρωεκλογών οπότε – στις 24 Μαΐου- είχαν πιστωθεί επιστροφές φόρου σε 84.317 φορολογούμενους οι οποίοι είχαν υποβάλλει δηλώσεις έως τις 12 Μαΐου.

Ο ρυθμός υποβολής φορολογικών δηλώσεων έχει κατεβάσει ταχύτητα μετά την παράταση της σχετικής προθεσμίας έως τις 29 Ιουλίου και από τα στοιχεία έως χθες το βράδυ προκύπτει ότι (σχεδόν ) τέσσερις στους δέκα φορολογούμενους συνεχίζουν να κρατούν αποστάσεις ασφαλείας από την ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 3.340.961 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο περίπου 6,3 εκατομμυρίων και έχουν εκδοθεί 4.638.641 εκκαθαριστικά. Τα μηδενικά αγγίζουν το 59% του συνόλου ( 2.734.181), τα χρεωστικά (1.377.367) «καίνε» με πρόσθετο φόρο 1 δις ευρώ και τα πιστωτικά (527.093) οδηγούν σταδιακά σε επιστροφές φόρου συνολικού ύψους 135 εκατ. ευρώ.

Ο φόρος εισοδήματος δεν είναι η μοναδική εκκρεμότητα επιστροφών για την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τον μήνα Απρίλιο δείχνουν ότι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου ( το μεγαλύτερο μέρος αφορά ΦΠΑ) αυξήθηκαν στα 700 εκατ. ευρώ έναντι 417 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτουν επίσης μηδενικές πληρωμές επιστροφών φόρου, από το πρόγραμμα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών σταθερά από τις αρχές του έτους αν και η ΑΑΔΕ «τρέχει» το δικό της πρόγραμμα επιστροφών.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share