Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ΑΑΔΕ: "Πάρτι" φοροδιαφυγής στο χώρο της ενοικίασης δωματίων!

Τι εντόπισαν οι ελεγκτές;

1 Σεπτεμβρίου 2019 16:06
ΑΑΔΕ:

"Πάρτι" φοροδιαφυγής στο χώρο της ενοικίασης δωματίων εντόπισαν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ! Όπως αναφέρουν πληροφορίες, αυτές είναι μερικές από τις υποθέσεις φοροδιαφυγής που εντοπίστηκαν από την ΑΑΔΕ κατά τη διάρκεια διασταυρώσεων που έκανε με βάση τις δηλώσεις ΦΠΑ που υπέβαλαν για τον μήνα Ιούνιο.

Οι επιχειρήσεις αυτές ελέγχονται ήδη από τις αρμόδιες υπηρεσίες. #Apodixi_Please: Η νέα εκστρατεία της ΑΑΔΕ για τη μείωση της φοροδιαφυγής!

Κατάλυμα στη Σαντορίνη με 40 δωμάτια δήλωσε μηδενικά έσοδα από διανυκτέρευση για τον μήνα Ιούνιο. Σε άλλη περίπτωση, στην Κορινθία, κατάλυμα με 80 δωμάτια υπέβαλε δήλωση με έσοδα ύψους 5.000 ευρώ ενώ στην Κέρκυρα επιχείρηση 80 δωματίων δήλωσε 1.000 ευρώ. Οι ιστορίες φοροδιαφυγής στο χώρο της ενοικίασης δωματίων δεν έχουν τέλος. Στην Πάτμο κατάλυμα 25 δωματίων δήλωσε έσοδα 500 ευρώ, στην Κεφαλονιά επιχείρηση 40 δωματίων δήλωσε 9.000 ευρώ, ενώ για 25 δωμάτια στην Μεσσηνία δηλώθηκαν 4.5000 ευρώ.

Οι διασταυρώσεις έγιναν για 770 τουριστικά καταλύματα και προέκυψε αύξηση των δηλωθέντων εσόδων από διανυκτέρευση και μεγαλύτερη συμμόρφωση φέτος συγκριτικά με αντίστοιχο δείγμα επιχειρήσεων που είχε ελεγχθεί κατά το 2018.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ η απόκλιση μεταξύ εκτιμώμενου και δηλωθέντος τζίρου για τις επιχειρήσεις αυτές περιορίστηκε κατά τον φετινό έλεγχο στα 11,3 εκατομμύρια ευρώ έναντι 21,3 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι. Τα συνολικά δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα των 770 καταλυμάτων τον Ιούνιο του 2019 ήταν αυξημένα κατά 10,9 εκατ. ευρώ συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2018 ή κατά 14,59%.

Στις επιχειρήσεις αυτές οι ΑΑΔΕ διεξάγει ελέγχους με βάση τον βαθμό επικινδυνότητας για φοροδιαφυγή στις οποίες τις κατέταξε από τα ευρήματα των διασταυρώσεων που έκανε μεταξύ εκτιμώμενου και δηλωθέντος τζίρου για τον μήνα Ιούνιο.

Από τις υποθέσεις αυτές οι 43 κατηγοριοποιήθηκαν από την ΑΑΔΕ ως πολύ υψηλού κινδύνου. Από αυτές οι 2 δεν υπέβαλαν δήλωση, οι 40 υπέβαλαν μηδενική δήλωση, ενώ σε μία υπόθεση η απόκλιση μεταξύ εκτιμώμενων και δηλωθέντων εσόδων υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ. Άλλες 123 επιχειρήσεις κατατάχθηκαν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου. Με βάση τις διασταυρώσεις οι 94 από αυτές παρουσίασαν απόκλιση εκτιμώμενων και δηλωθέντων εσόδων για ποσό από 10.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ ενώ στις υπόλοιπες 29 η απόκλιση υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ.

Στην κατηγορία μεσαίου κινδύνου κατατάχθηκαν 232 επιχειρήσεις για τις οποίες προέκυψε απόκλιση από 10.000 έως 100.000 ευρώ. Στην κατηγορία χαμηλού κινδύνου κατατάχθηκαν 343 επιχειρήσεις οι οποίες εμφάνισαν απόκλιση χαμηλότερη των 10.000 ευρώ ή μηδενική.

Η ΑΑΔΕ με τη βοήθεια της ΔΕΗ... θα αλλάξει τα φώτα στους φοροφυγάδες! (Video)

Τα στοιχεία των πελατών της στέλνει η ΔΕΗ στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με στόχο να διευρυνθεί η ηλεκτρονική βάση δεδομένων για σαρωτικές διασταυρώσεις. ΔΕΗ: «Τέλος οι χάρες» για 30.000 στρατηγικούς κακοπληρωτές – Εντολή διακοπής ρεύματος!

Για τα στοιχεία αυτά ενδιαφέρεται το Υπουργείο Οικονομικών, παρόλο που κάποιος θα σκεφτόταν ότι η εφορία έχει ήδη τα στοιχεία, δηλαδή τον ΑΦΜ και τον αριθμό παροχής, από το Ε1.

Υπάρχουν όμως δύο ακόμα σημαντικές πληροφορίες που η ΔΕΗ ετοιμάζεται για πρώτη φορά να στείλει στη φορολογική διοίκηση. Το ένα είναι η κατανάλωση του ρεύματος και το δεύτερο, το καθαρό κόστος του ρεύματος, όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, ο Γιώργος Παππούς.

Όλα αυτά τα στοιχεία, μαζί με τα στοιχεία που στέλνουν οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρίες, ιδιωτικά σχολεία, ιδιωτικά θεραπευτήρια, εταιρίες κινητής τηλεφωνίας σχηματίζουν μία τεράστια ηλεκτρονική βάση δεδομένων που θα επιτρέψει στην εφορία ελέγχους αμερικανικού τύπου. Δηλαδή το προφίλ του φορολογούμενου θα διαμορφώνεται με βάση τι καταναλώνουν, τι δαπανούν… κι αυτό θα συγκρίνεται με τα εισοδήματα που δηλώνουν.

Δείτε το βίντεο στο Athensmagazine.gr:

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share