Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Φοιτητική στέγη: "Φωτιά" τα φετινά ενοίκια σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη!

Έως και 35% σε σχέση με πέρυσι!

28 Αυγούστου 2019 10:55
Φοιτητική στέγη:

Φωτιά έχουν πάρει φέτος τα ενοίκια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη! Προβληματισμός υπάρχει σε γονείς και φοιτητές για την αύξηση του ύψους έως και 35% στα ενοίκια!

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι τιμές που ζητούν φέτος οι ιδιοκτήτες για δυάρια και γκαρσονιέρες, που επιλέγονται κατά κόρον από τους φοιτητές, κυμαίνονται από 6,18 ευρώ/τ.μ. έως και 14,62 ευρώ/τ.μ. στην πρωτεύουσα και από 5,82 ευρώ/τ.μ. έως 9,50 ευρώ/τ.μ. στη νύμφη του Θερμαϊκού.

«Παρά το γεγονός ότι το στοκ των προς διάθεση ακινήτων στην Αθήνα έχει αυξηθεί, ως απόρροια της “φυγής” μεγάλης μερίδας ιδιοκτητών από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, τύπου αirbnb, οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται, “αγγίζοντας” ακόμη και το 35%», τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της ιστοσελίδας, κ. Δημήτρης Μελαχροινός, επιβεβαιώνοντας, ουσιαστικά, σχετικό δημοσίευμα του «Ε.Τ.» στις 18/8.

Ειδικότερα, σε αυτό αναφερόταν χαρακτηριστικά: «Παρά το γεγονός ότι μεγάλη μερίδα ιδιοκτητών έχει αποφασίσει -εκών άκων- να εγκαταλείψει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, “απελευθερώνοντας” στην παραδοσιακή αγορά έναν σημαντικό αριθμό ακινήτων, τα ενοίκια που πιθανότατα να ζητήσουν από τους ενδιαφερόμενους, όπως οι φοιτητές, δεν αποκλείεται να είναι “τσιμπημένα” και αντίστοιχα εκείνων που χρέωναν στους τουρίστες».

Πιο αναλυτικά, τα «σκήπτρα» των αυξήσεων κρατά ο Βύρωνας (+34,6%), με τις τιμές να διαμορφώνονται στα 342 ευρώ για μία γκαρσονιέρα και στα 411 ευρώ για ένα δυάρι, ενώ ακολουθούν το Αιγάλεω και η Καισαριανή, με τις αυξήσεις να «αγγίζουν» το 31,3% και το 24,4% αντίστοιχα. Την πεντάδα συμπληρώνουν οι Λεωφόροι Πατησίων και Αχαρνών και του Ζωγράφου, με το κόστος της φοιτητικής στέγης να υπολογίζεται στα 297 ευρώ και 310 ευρώ για ένα studio και στα 376 ευρώ και 416 ευρώ για ένα διαμέρισμα έως 60 τ.μ.

Στον αντίποδα, μείωση της τάξεως του 10,5% καταγράφεται στην περιοχή Κουκάκι-Μακρυγιάννη, που θεωρείται προπύργιο της airbnb. Η μέση τιμή, πάντως, εξακολουθεί να βρίσκεται υψηλά (στα 11,45 ευρώ/τ.μ.), με το μηνιαίο κόστος να υπολογίζεται στα 523 ευρώ για ένα δυάρι και στα 363 ευρώ για μία γκαρσονιέρα.
Πτωτικά σε σχέση με πέρυσι κινούνται τα ενοίκια και στη Νίκαια (-3,2%), ενώ από 426 ευρώ έως και 677 ευρώ κυμαίνονται τα μισθώματα στο Kέντρο.

Παρόμοια είναι η εικόνα στη Θεσσαλονίκη, με τα ενοίκια στη Σταυρούπολη να έχουν εκτοξευτεί εφέτος κατά 32,3%. Κοντά στο 18% φέρεται να έχουν αυξηθεί τα μισθώματα στον Εύοσμο και περί το 15% στο κέντρο της συμπρωτεύουσας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που διαθέτει αγγελίες με περισσότερα από 750.000 ακίνητα προς πώληση ή ενοικίαση, προσβάσιμα σε πάνω από 1,5 εκατομμύριο μηνιαίους επισκέπτες, οι οποίοι βλέπουν περισσότερες από 54 εκατομμύρια σελίδες/μήνα, το μηνιαίο ενοίκιο για ένα δυάρι στη Θεσσαλονίκη ξεκινά από 280 ευρώ στην πρώτη και φτάνει τα 450 ευρώ στο κέντρο της πόλης.

Στην περιφέρεια

Ενοίκια-«φωτιά» ζητούν οι ιδιοκτήτες και στην περιφέρεια, με το Μεσολόγγι να αναδεικνύεται πρωταθλητής στην αύξηση τιμών (+19,5% σε σχέση με πέρυσι). Εξίσου ανοδικά κινούνται φέτος τα μισθώματα σε Ρόδο, αλλά και Τρίκαλα, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται πλέον στα 8,40 ευρώ/τ.μ. και 7,57 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 18,7% και 18,2%.

Στο Ηράκλειο, τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 12%, ενώ τα Χανιά, που διαθέτουν τις περισσότερες ενεργές αγγελίες στην airbnb, τα μισθώματα ενισχύθηκαν κατά μόλις 0,4% (το κόστος είναι 308 ευρώ για μία γκαρσονιέρα και 345 ευρώ για ένα studio).

Τέλος, κάτω του 6% κινούνται οι αυξήσεις σε γνωστές φοιτητουπόλεις, όπως οι Ξάνθη, Πάτρα και Κομοτηνή (+5,7% οι δύο πρώτες και +3,7% η τελευταία).

Στο μεταξύ, μείωση της τάξεως του 6% εμφανίζουν τα ενοίκια στην Ορεστιάδα, με τους ιδιοκτήτες να ζητούν περί τα 220 ευρώ για ένα διαμέρισμα, ενώ εξίσου πτωτικά είναι τα μισθώματα και σε Ρέθυμνο, Κόρινθο, Μυτιλήνη, Χίο, Αγρίνιο, Λαμία, Aρτα και Φλώρινα.

Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα - Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις;

Από σήμερα, Τετάρτη 24/7 θα ανοίξει ξανά η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσα από την οποία μπορούν οι φοιτητές να δηλώνουν τις αιτήσεις τους για τη χορήγηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος των 1.000 ευρώ, ακαδημαϊκού έτους 2018 – 2019.

Να σας υπενθυμίσουμε ποιοί το δικαιούνται!

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους, ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο: https://stegastiko.minedu.gov.gr/.

Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή, οι αιτούντες θα χρησιμοποιήσουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκε από την ΑΑΔΕ για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TAXISnet.

Σας αφορά: Η υπουργός παιδείας ανακοίνωσε όλες τις σημαντικές αλλαγές που έρχονται!

Ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια, ανώτατο όριο ολοκλήρωσης των σπουδών, νέο σύστημα χρηματοδότησης των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, μείωση των αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε φορείς του Δημοσίου και κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου προανήγγειλε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η υπουργός Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση δήλωσε ότι:

Βελτιώνουμε άμεσα στρεβλώσεις του ισχύοντος συστήματος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και σε βάθος χρόνου επιφέρουμε ουσιαστικότερες αλλαγές έπειτα από ενδελεχή διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Καθορίζουμε ελάχιστη βάση εισαγωγής στα τριτοβάθμια ιδρύματα. Τα ιδρύματα θα μπορούν να καθορίζουν βάση εισαγωγής υψηλότερη της ελάχιστης και θα ορίζουν επίσης τον ετήσιο αριθμό των εισακτέων.

Η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στοχεύει σε ακαδημαϊκά Ιδρύματα πραγματικά αυτόνομα, αυτοδιοικούμενα, αξιολογούμενα, ανταγωνιστικά, εξωστρεφή, σε κοινό βηματισμό με την αγορά εργασίας.

Επιστρέφουμε τα πανεπιστήμια σε αυτούς στους οποίους πραγματικά ανήκουν, δηλαδή στους φοιτητές, στους καθηγητές και στο διοικητικό προσωπικό, καταργώντας το κακώς εννοούμενο άσυλο. Οι δημόσιες Αρχές θα μπορούν να επεμβαίνουν αυτεπαγγέλτως για κάθε αξιόποινη πράξη που διαπράττεται εντός πανεπιστημίου.

Καθιερώνουμε ανώτατο χρονικό όριο ολοκλήρωσης των προπτυχιακών σπουδών ν+2, πλην εξαιρέσεων.

Ώρες στην ουρά για να πάρουν μια βεβαίωση οι τελειόφοιτοι της Ιατρικής!

Απελευθερώνουμε τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών.

Επεκτείνουμε τον θεσμό της πρακτικής άσκησης φοιτητών σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, σε συναφή με τις σπουδές τους αντικείμενα.

Η κρατική χρηματοδότηση προς τα ανώτατα ιδρύματα θα εξαρτάται από αντικειμενικά κριτήρια όπως το κόστος σπουδών ανά φοιτητή, η διάρκεια των προγραμμάτων σπουδών, μέγεθος και γεωγραφική διασπορά του ιδρύματος αλλά θα συνδέεται, σε κάποιο βαθμό, και με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των ιδρυμάτων.

Ο Ακαδημαϊκός Χάρτης της χώρας θα προκύπτει από την αξιολόγηση της Α.ΔΙ.Π και στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, ώστε να μην επαναληφθεί το καταστροφικό φαινόμενο ίδρυσης νέων τμημάτων και συγχωνεύσεων τμημάτων για την εξυπηρέτηση καθαρά ψηφοθηρικών σχεδιασμών και μικροπολιτικών συμφερόντων.

Αναφορικά με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση τόνισε πως «Απλουστεύουμε μια σειρά από διαδικασίες για τη διοργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων, όπως για παράδειγμα η διενέργεια σχολικών εκδρομών και η συμμετοχή σε διαγωνισμούς και ολυμπιάδες. Θωρακίζουμε θεσμικά τη σχολική μονάδα, αναβαθμίζουμε το ρόλο του Διευθυντή, προωθούμε ένα νέο σύστημα επιλογής στελεχών της εκπαίδευσης, αναδιοργανώνουμε τις δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου, με γνώμονα δομές πιο κοντά στις σχολικές μονάδες, με σταδιακή κατάργηση των υφιστάμενων, υδροκέφαλων και συγκεντρωτικών δομών». Παράλληλα τόνισε ότι θα προωθηθεί «σύστημα αξιολόγησης, ξεκινώντας από τις σχολικές μονάδες και προχωρώντας στους εκπαιδευτικούς, με αποκλειστικό στόχο την επιβράβευση των εκπαιδευτικών και τη βελτίωσή τους μέσω επιμόρφωσης».

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share