Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Φοιτητική κατοικία: «Τσουχτερά» τα νοίκια λόγω... Airbnb!

Πού κυμαίνονται οι τιμές ανά περιοχή;

24 Αυγούστου 2019 12:47
Φοιτητική κατοικία: «Τσουχτερά» τα νοίκια  λόγω... Airbnb!

Με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ να βρίσκεται προ των πυλών, χιλιάδες υποψήφιοι φοιτητές ετοιμάζονται να αφιερώσουν μέρες και ώρες στην εύρεση της ιδανικής κατοικίας για τα χρόνια των σπουδών τους. Ωστόσο, γονείς και φοιτητές έρχονται και πάλι αντιμέτωποι με τα «τσουχτερά» νοίκια λόγω... Airbnb, το οποίο καλά κρατεί. Ψάχνεις να νοικιάσεις σπίτι; - 9 πράγματα που πρέπει να προσέξεις!

Στην Αττική, η εξεύρεση φοιτητικής στέγης, όπως τονίζουν άνθρωποι της αγοράς ακινήτων, αποτελεί «βραχνά» για γονείς και φοιτητές, καθώς, εξαιτίας ακριβώς του φαινομένου της βραχυχρόνιας μίσθωσης, τα ενοίκια έχουν πάρει... φωτιά.

Την τελευταία πενταετία, σημειώνουν άνθρωποι της αγοράς, οι τιμές των ακινήτων προς μίσθωση έχουν αυξηθεί κατά 20% συνολικά, ενώ σε σχέση με το 2018 στην Αττική τα ακίνητα παρουσιάζουν αυξήσεις από 10%-15% στις περισσότερες περιοχές, ειδικότερα όπου υπάρχει έντονα το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Σε περιοχές όπως Κουκάκι, Ζωγράφου, Καισαριανή, Μετς και Κολωνάκι τα σπίτια είναι δυσεύρετα, αλλά και αν εντοπιστούν, τα ενοίκια είναι ιδιαίτερα... τσουχτερά, ενώ περιοχές που παλαιότερα τα σπίτια είχαν προσιτό ενοίκιο, όπως το Αιγάλεω, πλέον δεν μπορείς να βρεις σπίτι φθηνότερο από 240-250 ευρώ.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη, καθώς τα ενοίκια για τη φοιτητική στέγη φέτος είναι αυξημένα τουλάχιστον κατά 10% σε σχέση με πέρυσι, ενώ λειτουργούν και ιδιωτικές φοιτητικές εστίες, όπου το ενοίκιο φτάνει τα 500 ευρώ το δωμάτιο, με όλα τα έξοδα καλυμμένα.

Η έλλειψη διαμερισμάτων στο κέντρο του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, τονίζουν οι άνθρωποι της αγοράς ακινήτων, και οι υψηλές τιμές, οδηγούν τους φοιτητές να αναζητήσουν στέγη στους περιφερειακούς δήμους, δίνοντας βαρύτητα στην κατασκευή του σπιτιού, τη θέρμανση και τις αστικές συγκοινωνίες.

Το ίδιο δύσκολο για να βρουν στέγη οι φοιτητές είναι και στις πόλεις της ελληνικής περιφέρειας που φιλοξενούν σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις, όπου υπάρχει και επάρκεια σε σπίτια, αλλά και τα ενοίκια παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Σε πόλεις όπως Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Ρόδος, Ξάνθη, Βόλος και Κοζάνη τα σπίτια είναι λίγα και για το λόγο αυτό τα ενοίκια έχουν αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι, λένε οι ειδικοί. Αντίθετα, σε Πάτρα, Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Ιωάννινα, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη οι φοιτητές θα βρουν πιο εύκολα σπίτια και σε καλύτερη τιμή -ακόμα και σε σπίτια που είναι ποιοτικά αναβαθμισμένα.

Κανόνες στα Airbnb και κυνήγι ΑΑΔΕ για 35.000 παράνομα

«Κυνήγι» στους περίπου 35.000 ιδιοκτήτες που μισθώνουν παράνομα τα ακίνητά τους μέσω πλατφορμών όπως η AirBnb ξεκινά η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού. Εκτός νόμου τα σπίτια Airbnb!

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρόσφατη συνάντηση με τη διοίκηση του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑΣΥΔΑ) ο αρμόδιος υπουργός, Χάρης Θεοχάρης, εστίασε το ενδιαφέρον του στα επίμαχα ακίνητα, ζητώντας, μάλιστα, να μάθει τον ακριβή αριθμό αυτών που λειτουργούν σήμερα χωρίς Αριθμό Μητρώου (ΑΜΑ). «Η εκτίμησή μας είναι πως πρόκειται για περισσότερα από 35.000 ακίνητα – και όχι 25.000 που λέει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η οποία μέτρησε μόνο όσα είναι «καρφιτσωμένα» στην AirBnb – τα οποία θα μπορούσαν κάλλιστα να επιστρέψουν στις μακροχρόνιες μισθώσεις, βοηθώντας το σύστημα να… αναπνεύσει», τονίζει στον Ελεύθερο Τύπο ο επικεφαλής του Συνδέσμου, Ανδρέας Χίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κ. Θεοχάρης αποκάλυψε πως η κυβέρνηση έχει ήδη δρομολογήσει συζητήσεις με όλες τις εταιρίες που εμπλέκονται στην οικονομία του διαμοιρασμού, προκειμένου να προχωρήσει τάχιστα στο σχετικό… ξεκαθάρισμα.

Υποχρεώσεις

«Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν θέση στο τραπέζι των συζητήσεων για τον τουρισμό. Από τη θέση αυτή μπορούν να προτείνουν και να διεκδικούν, αλλά έρχεται με υποχρεώσεις, ώστε να διαφυλάξουμε, τόσο την ποιότητα της τουριστικής εμπειρίας όσο και το κοινωνικό της αποτύπωμα». Η δήλωση αυτή του κ. Θεοχάρη από βήματος της Βουλής, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, άνοιξε τη συζήτηση για τις υποχρεώσεις των… βραχυ-ιδιοκτητών.

Μία από αυτές, όπως επισημαίνει ο κ. Χίου, είναι η τήρηση κανόνων ασφαλείας. «Μολονότι η πλειονότητα των ιδιοκτητών έχει φροντίσει να… θωρακίσει -με διάφορους τρόπους- το ακίνητο, εντούτοις δεν μπορούμε να πούμε πως η κριτική των ξενοδόχων είναι άδικη», παραδέχεται και συνεχίζει: «Αναγνωρίζουμε ότι στα θέματα ασφαλείας πρέπει να μπουν όρια. Ετσι, μόλις βρεθεί ο αρμόδιος φορέας, που θα τεθεί επικεφαλής του επίμαχου ελέγχου, θα προσαρμοστούμε αναλόγως».

Μοντέλο ΣΔΙΤ

Με θετικό μάτι φέρεται να βλέπει η κυβέρνηση την πρόταση της ΠΑΣΥΔΑ να αξιοποιήσει τα περισσότερα από 120.000 εγκαταλελειμμένα ακίνητα, ιδιοκτησίας των δήμων ή του Δημοσίου γενικότερα, εφαρμόζοντας μοντέλο ΣΔΙΤ για την κάλυψη της στεγαστικής ανάγκης φοιτητών, εποχικών εργαζομένων ή επαγγελματιών.
«Πολλά από αυτά τα ακίνητα θα μπορούσαν να παραχωρηθούν για εκμετάλλευση σε επενδυτές, για να ανακαινισθούν και να δοθούν αποκλειστικά για μακροχρόνια μίσθωση. Λόγω της ζήτησης, το κέρδος θα είναι μεγάλο και θα προσελκύσει αρκετούς επιχειρηματίες, που αναζητούν ευκαιρίες για κερδοφόρες επενδύσεις.

Το μοντέλο παραχώρησης θα μπορούσε να είναι ενοικίαση με δικαίωμα υπεκμίσθωσης ή ακόμη και συνεκμετάλλευση με τους δήμους», επισημαίνει ο Σύλλογος και συνεχίζει: «Όσα από αυτά τα ακίνητα είναι σε κοντινή απόσταση από εκπαιδευτικά ιδρύματα θα μπορούσαν εύκολα να γίνουν ιδιωτικές φοιτητικές εστίες, όπως αυτές λειτουργούν σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές πόλεις. Στην αρχική συμφωνία και για να κρατηθούν χαμηλά οι τιμές θα μπορούσε να υπάρχει ένα ανώτατο επιτρεπτό μηνιαίο μίσθωμα, ακόμα και επιδοτούμενο, στο πλαίσιο μιας κοινωνικής πολιτικής στέγασης».

Περιορισμοί

Το ζήτημα των περιορισμών στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, που άφησε σε εκκρεμότητα η απελθούσα κυβέρνηση, τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση ΠΑΣΥΔΑ με τον υπουργό Τουρισμού.

Πιο αναλυτικά, συζητήθηκαν τα εξής ενδεχόμενα:

• Να απαγορεύεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο ακινήτων ανά αριθμό φορολογικού μητρώου δικαιούχου εισοδήματος.

• Να μην επιτρέπεται η μίσθωση ακινήτου για πάνω από 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος (δηλαδή από 1η Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου).

• Για να μπορέσει κάποιος ενοικιαστής να μισθώσει το ακίνητο για περισσότερες από 90 ημέρες να αποδεικνύεται ότι το συνολικό του εισόδημα από την ενοικίαση ακινήτων μέσω Airbnb ή παρόμοιας πλατφόρμας δεν ξεπερνά τα 12.000 ευρώ ανά έτος.

«Ο υπουργός φαίνεται να κατανόησε πως σε περίπτωση που ισχύσουν οι παραπάνω περιορισμοί, τότε οι ιδιοκτήτες θα υποχρεωθούν να βάλουν… λουκέτο στα ακίνητά τους, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα έσοδα του Δημοσίου από βραχυχρόνιες μισθώσεις», τονίζει ο κ. Χίου. Οι πληροφορίες, πάντως, θέλουν την κυβέρνηση να μελετά τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να μπει «φρένο» στην ξέφρενη πορεία των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Πρωταθλήτρια η Κρήτη
Εχει χαρακτηριστεί ως προπύργιο της Airbnb και όχι άδικα. Η Κρήτη «μετρά» σήμερα τις περισσότερες ενεργές αγγελίες σε όλη την Ελλάδα (22.585), σχεδόν τις διπλάσιες από αυτές που διαθέτει η Αθήνα (11.355). Το μέσο εισόδημα, μάλιστα, σύμφωνα με την AirDna υπολογίζεται σε 1.159 ευρώ, με το μέσο κόστος διανυκτέρευσης στη μεγαλόνησο να «αγγίζει» τα 93 ευρώ. Οσον αφορά στην πρωτεύουσα, το μηνιαίο εισόδημα διαμορφώνεται σε 982 ευρώ και η μέση τιμή πέφτει στα 57 ευρώ/ημέρα.

Την πεντάδα με τις περισσότερες αγγελίες για βραχυχρόνιες μισθώσεις συμπληρώνουν η Κέρκυρα, η Σαντορίνη και η Μύκονος, με 6.809, 5.159 και 4.351 αντίστοιχα. Τα τρία νησιά είναι από τα πλέον δημοφιλή μεταξύ των χρηστών της πλατφόρμας, οι οποίοι δεν διστάζουν να πληρώσουν έως και 320 ευρώ/ημέρα, εξασφαλίζοντας στους ιδιοκτήτες εισοδήματα άνω των 3.400 ευρώ/μήνα.

Η Θεσσαλονίκη φιγουράρει στη 13η θέση της σχετικής λίστας, με 2.213 αγγελίες, ενώ τελευταία στην κατάταξη βρίσκεται η Καβάλα, με 638 αναρτήσεις.

Οι ενεργές αγγελίες σε 29 περιοχές

  • ΚΡΗΤΗ: 22.585
  • ΑΘΗΝΑ: 11.355
  • ΚΕΡΚΥΡΑ: 6.809
  • ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: 5.159
  • ΜΥΚΟΝΟΣ: 4.351
  • ΡΟΔΟΣ: 4.055
  • ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ: 3.434
  • ΖΑΚΥΝΘΟΣ: 3.354
  • ΠΑΡΟΣ: 3.051
  • ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ: 3.048
  • ΛΕΥΚΑΔΑ: 2.397
  • ΝΑΞΟΣ και ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ: 2.395
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 2.213
  • ΣΙΘΩΝΙΑ: 1.719
  • ΤΗΝΟΣ: 1.139
  • ΝΕΑ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑ: 987
  • ΜΗΛΟΣ: 889
  • ΣΚΟΠΕΛΟΣ: 868
  • ΣΥΡΟΣ: 856
  • ΚΑΛΑΜΑΤΑ: 854
  • ΘΑΣΟΣ: 840
  • ΑΝΔΡΟΣ: 805
  • ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ: 789
  • ΝΟΤΙΟ ΠΗΛΙΟ: 755
  • ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΝΗ: 746
  • ΠΑΞΟΙ: 736
  • ΜΥΤΙΛΗΝΗ: 729
  • ΣΚΙΑΘΟΣ: 713
  • ΚΑΒΑΛΑ: 638

ΣΥΝΟΛΟ: 88.269

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share