Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κτηματολόγιο: Λήγουν οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων σε είκοσι περιοχές!

Σας αφορά!

17 Αυγούστου 2019 10:38
Κτηματολόγιο: Λήγουν οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων σε είκοσι περιοχές!

Εκπνέουν από την ερχόμενη εβδομάδα έχουν και το τέλος Σεπτεμβρίου οι προθεσμίες για την υποβολή δηλώσεων στο κτηματολόγιο. Κτηματολόγιο: 15.000 ακίνητα κινδυνεύουν να περάσουν στο Δημόσιο! (photo)

Παράλληλα, το υπουργείο Περιβάλλοντος αναζητά λύση για τα χιλιάδες ακίνητα (υπολογίζονται σε περισσότερα από 15.000 σε όλη τη χώρα) τα οποία δεν έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο εδώ και περίπου εικόσι χρόνια και πλέον κινδυνεύουν να περιέλθουν στην κυριότητα του Δημοσίου, ως αγνώστου ιδιοκτήτη.

Οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων αρχίζουν να εκπνέουν από τις 23 Αυγούστου για την Αχαϊα, σε προκαποδιστριακούς δήμους και κοινότητες του δήμου Αιγιαλείας.

Στις 26 Αυγούστου λήγει η προθεσμία για τους δήμους Τριφυλίας, Πύλου- Νέστορος, Δυτικής Μάνης και Οιχαλίας, σε 26 προκαποδιστριακούς ΟΤΑ του δήμου Καλαμάτας και 67 του δήμου Μεσσήνης.

Στις 28 Αυγούστου λήγει η προθεσμία υποβολής δήλωσης στο Κτηματολόγιο για τα ακίνητα των δήμων Αλιάρτου, Διστόμου- Αράχοβας- Αντίκυρας, Θήβας σε 19 προκαποδιστριακούς ΟΤΑ του δήμου Λειβαδιάς, 7 του δήμου Ορχομενού και 4 του δήμου Τανάγρας, στον δήο Δωρίδος και σε 25 προκαποδιστριακούς ΟΤΑ του δήμου Δελφών.

Στις 12 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για τη Μαγνησία και τις Σποράδες, ενώ στις 16 Σεπτεμβρίου εκπνέουν οι προθεσμίες σε Κάλυμνο, Κάρπαθο, Κω, Ρόδο, στους προκαποδιστριακούς δήμους Αγίων θεοδώρων και Λουτρακίου - Περαχώρας και στις κοινότητες Αρχαίας Κορίνθου, Εξαμιλίων, Ξυλοκέριζας και Ισθμίων Κορινθίας.

Στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει η παράταση στην προθεσμία που είχε δοθεί για τις περιοχές: Δράμα, Ξάνθη, Χαλκιδική, Φλώρινα, Καστοριά, Αιτωλοακαρνανία, Αχαϊα, Ηλεία, Εύβοια, Χίο, Ικαρία, Σάμο, Λακωνία και στο Ηράκλειο Κρήτης, στο υπό κτηνατογράφηση τμήμα του.

Κτηματολόγιο: Έρχεται παράταση έως το τέλος του 2020 - Ποιους αφορά;

Νέα παράταση για το Κτηματολόγιο έρχεται έως το τέλος Δεκεμβρίου. Αφορά 15.000 ιδιοκτήτες ακινήτων. Κτηματολόγιο: Δείτε ποιες περιοχές παίρνουν παράταση - Προσοχή δεν ισχύει για όλους!

Η νέα παράταση για το Κτηματολόγιο δίνεται με διάταξη του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή. Η δεύτερη ευκαιρία δίνεται σε ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Από τη ρύθμιση επωφελούνται περίπου 15.000 ιδιοκτήτες, των οποίων οι προθεσμίες διόρθωσης των αρχικών εγγραφών στο Κτηματολόγιο έληξαν μέχρι τον Νοέμβριο του 2018, αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος.

Πλέον, οι πολίτες μπορούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 να διεκδικήσουν ξανά τις περιουσίες τους. Πρόκειται για τις 21 περιοχές που η προθεσμία έληξε το 2017 αλλά και για τις 14 που έληξαν μεταξύ 2 Οκτωβρίου και 19 Νοεμβρίου 2018.

Επίσης, δίνεται οριζόντια παράταση ενός χρόνου για όσες ιδιοκτησίες κτηματογραφήθηκαν από το 2008 και μετά. Τα συγκεκριμένα προγράμματα χαρακτηρίζονταν ως «ορφανά» όταν συμπληρώνονταν 7 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου, ωστόσο με τη ρύθμιση πλέον θα λήγουν κάθε 31 Δεκεμβρίου όπου και θα συμπληρώνονται τα 8 χρόνια.

Για τα προγράµµατα κτηµατογράφησης της περιόδου 1997-1999 ο χαρακτηρισμός «αγνώστου ιδιοκτήτη» προσδίδεται σε ένα ακίνητο εφόσον δεν δηλώθηκε για 15 χρόνια (14 της αρχικής προθεσμίας συν 1 της παράτασης), ενώ για τα προγράµµατα από το 2008 και µετά ως «αγνώστου» χαρακτηρίζονται όσα δεν έχουν δηλωθεί 7 χρόνια (τώρα 8) µετά την έναρξη της λειτουργίας του Κτηµατολογικού Γραφείου σε κάθε περιοχή.

Από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2017 περίπου 9.850 ακίνητα που είτε δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο είτε δηλώθηκαν με σφάλματα περιήλθαν τυπικά στο Δημόσιο. Το ίδιο συνέβη και το επόμενο έτος, αφού τουλάχιστον 5.000 ακίνητα έμειναν μετέωρα.

Από το Κτηματολόγιο σημείωναν πως ήταν κυρίως ορεινές περιοχές και δεν είχαν ιδιαίτερες αξιώσεις οι ιδιοκτήτες τους. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα Βριλήσσια και η Ελευσίνα από την Αττική, το Άστρος και διάσπαρτες περιοχές, κυρίως πιλοτικά προγράμματα σε Κιλκίς, Δράμα, Φθιώτιδα, Ξάνθη, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Καλαμάτα, Καβάλα, Άρτα, Τρίκαλα, Αμαλιάδα, Βέροια, Θεσπρωτία, Λάρισα και Πιερία.

Σε περίπτωση που οι εν λόγω ιδιοκτήτες δεν εκμεταλλευτούν και τη νέα ευκαιρία που τους δίνεται, μετά το πέρας της προθεσμίας θα έχουν το δικαίωμα δικαστικής προσφυγής αλλά µόνο για να διεκδικήσουν αποζημίωση και όχι για την επιστροφή της κυριότητας του ακινήτου.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο αριθμός των ακινήτων που εμφανίζονται ως ορφανά ή έχουν δηλωθεί µε σφάλµατα ανέρχεται σε 171.552, εκ των οποίων τα περίπου 35.000 είναι κτίσµατα. Τα περισσότερα από τα ακίνητα που περιλαµβάνονται στη λίστα «Αγνώστου Ιδιοκτήτη» είναι µικρής έκτασης, µε το 58% να µην ξεπερνά το 1 στρέµµα. Παράλληλα, εντάσσονται και γεωτεµάχια µεγάλης έκτασης, τα οποία εκτιμάται πως είναι νεκροταφεία, γήπεδα κ.τ.λ. και φτάνουν τα 24.500 στρέμματα.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share