Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Η κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα αναζωογονεί το χρηματιστήριο!

Τι αναφέρει η Handelsblatt;

15 Αυγούστου 2019 14:32
Η κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα αναζωογονεί το χρηματιστήριο!

Η κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα όπως αναφέρεται στην Handelsblatt αναζωογονεί το χρηματιστήριο! Τις θετικές προοπτικές της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς αποτυπώνει η ΗΒ.

Την ώρα που η Γουόλ Στριτ καταγράφει «βουτιά» στην πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα της Handelsblatt που σημειώνει ότι αν και η αλλαγή κυβέρνησης τονώνει ελληνικές μετοχές, το χρηματιστήριο απέχει παρασάγγας από τα επίπεδα προ κρίσης.

Όπως αναφέρει η DW και σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα η εκτίναξη πολλών ελληνικών μετοχών αποδίδεται κυρίως «στην προοπτική μιας εκ βάθρων αλλαγής πολιτικής πορείας στην Αθήνα. Στις πρόωρες εκλογές της 7ης Ιουλίου η συντηρητική-φιλελεύθερη ΝΔ κέρδισε με 158 έδρες επί συνόλου 300 την απόλυτη πλειοψηφία. […] O Μητσοτάκης υπόσχεται μια πιο φιλική προς την οικονομία πολιτική.

Με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τον εκσυγχρονισμό της πεπαλαιωμένης δημόσιας διοίκησης, ιδιωτικοποιήσεις και μείωση της φορολογίας θέλει να αναζωογονήσει την οικονομία που συνεχίζει να πλήττεται από τις συνέπειες της κρίσης. Το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης ‘μπορεί να αυξήσει τις επενδύσεις και να επισπεύσει την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας», συμπεραίνουν αναλυτές του Οίκου Αξιολόγησης Fitch».

«Ανοδική πορεία ελληνικού χρηματιστηρίου»

Όπως σημειώνει η ΗΒ, η ανοδική πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου οφείλεται κυρίως στις τραπεζικές μετοχές. Οι τιμές των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που κατά τη διάρκεια της κρίσης απώλεσαν έως και το 99% της χρηματιστηριακής τους αξίας «βιώνουν τους τελευταίους μήνες ένα εντυπωσιακό comeback», γράφει η εφημερίδα, παραπέμποντας και σε δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ Σταϊκούρα που χαρακτήρισε τη σταθεροποίηση των τραπεζών ύψιστη προτεραιότητα.

«Η νέα κυβέρνηση εντείνει τους ρυθμούς»

«Η νέα κυβέρνηση εντείνει τους ρυθμούς. Ο Μητσοτάκης θέλει να προωθήσει ιδιωτικοποιήσεις που αναβάλλονταν επί χρόνια, όπως του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού ή την επέκταση του Λιμένος Πειραιώς. Ήδη τον Ιούλιο το κοινοβούλιο ψήφισε με συνοπτικές διαδικασίες τη μείωση του φόρου ακινήτων. Ένα δεύτερο φορολογικό πακέτο θα ακολουθήσει το Σεπτέμβριο, όπως προανήγγειλε ο Σταϊκούρας μέσω της Handelsblatt. […] Το Δεκέμβριο θα διαφανεί εάν οι πιστωτές ανταποκριθούν στην απαίτηση του έλληνα πρωθυπουργού για χαλάρωση των αυστηρών δημοσιονομικών επιταγών. Μόνον τότε ο Μητσοτάκης θα μπορέσει να υλοποιήσει πλήρως τις προαναγγελθείσες φορολογικές μειώσεις και τις σχεδιαζόμενες δημόσιες επενδύσεις».

Κι άλλη βουτιά στο Χρηματιστήριο!

Συνεχίζουν να πέφτουν οι Χρηματιστηριακοί δείκτες της Αθήνας όπως την προηγούμενη εβδομάδα, παρά την ανακοίνωση για έκδοση νέου 7ετους ομολόγου.

Αν και τα επίπεδα τιμών δείχνουν ότι, κάπου εδώ τελειώνουν οι ρευστοποιήσεις ο Γενικός Δείκτης χάνει 2,09% στις 840,55 μονάδες. Οι ρευστοποιήσεις, όμως, λαμβάνουν χώρα με χαμηλούς τζίρους καθώς οι συνολικές συναλλαγές δεν έχουν ξεπεράσει τα 26 εκατ. ευρώ.

Οι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν βουτιά 4,28% για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,638 ευρώ. Με πτώση 1,38% η Εθνική Τράπεζα στα 2,14 ευρώ. Πτώση 1,23% για την Eurobank στα 0,8005 ευρώ. Με πτώση 1,38% η Alpha bank στα 1,573 ευρώ. Βουτιά 4,14% για τον ΟΛΠ στα 22 ευρώ. Με πτώση 2,55% η Motor oil στα 22,86 ευρώ.

ΔΕΗ: Σχέδιο σωτηρίας αναζητούν με τις διαβουλεύσεις της Κομισιόν!

Σχέδιο σωτηρίας αναζητά η ΔΕΗ με τις διαβουλεύσεις της Κομισιόν και τις Τράπεζες! Ολοκληρώνεται ο κύκλος επαφών με στελέχη της Κομισιόν αλλά και των τραπεζών! Να σας θυμίσουμε ότι παραιτήθηκε ο Μανώλης Παναγιωτάκης!

Την τελική μορφή στο σχέδιο σωτηρίας για την ΔΕΗ το οποίο θα παρουσιάσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης στις προγραμματικές δηλώσεις στις 21 και 22 Ιουλίου!

Μια πρώτη γεύση θα δώσει το υπουργείο σήμερα, καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τις μονάδες σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη. Η αγορά έδειξε την δυσπιστία της για το λιγνίτη από τον προηγούμενο διαγωνισμό, στον οποίο οι επενδυτές προσήλθαν κατά τρόπο που κήρυξαν άγονη την διαδικασία.

Μολονότι τα χαρτιά του υπουργείου ως προς τον σχεδιασμό επισήμως παραμένουν κλειστά, η γραμμή της κυβέρνησης έχει ήδη αρχίσει να αποτυπώνεται στις πρωτοβουλίες αλλά και στις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας.

Η νέα πολιτική ηγεσία, δεν θα συνεχίσει το διαγωνισμό και ξεκινά απευθείας διαπραγματεύσεις με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, αναζητώντας την δομή ενός συνολικού σχεδιασμού, ικανού να κινητοποιήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον, να βάλει λεφτά στα ταμεία της ΔΕΗ και ταυτόχρονα να υπηρετήσει τους στόχους για το άνοιγμα της αγοράς που έως σήμερα γίνεται με στρεβλό τρόπο (ΝΟΜΕ) και αποτελεί μία από τις μεγάλες πηγές κακού για τις ζημιές της επιχείρησης.

Ένας από τους κύριους άξονες αυτής της στρατηγικής θα αποτελέσει για την κυβέρνηση η πώληση παγίων της ΔΕΗ με την συμμετοχή λιγνίτη και υδροηλεκτρικών εργοστασίων και σε βάθος χρόνου η είσοδος στρατηγικού επενδυτή. Ο κ. Χατζηδάκης έχει επαναλάβει πολλές φορές τις τελευταίες μέρες ότι θα εξαντληθούν όλες οι προσπάθειες ώστε να μην αυξηθούν τα τιμολόγια στο ρεύμα. Παρά την ισχυρή βούληση και δεδομένης της κατάστασης της ΔΕΗ αλλά και του διεθνούς περιβάλλοντος που λειτουργεί με την ραγδαία αύξηση των CO2, θεωρείται πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share