Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Εφορία: 1 στους 3 φορολογούμενους πληρώνει έξτρα φόρο 800 ευρώ!

Εφιάλτης για τους φορολογούμενους!

4 Ιουλίου 2019 09:33
Εφορία: 1 στους 3 φορολογούμενους πληρώνει έξτρα φόρο 800 ευρώ!

Ο εφιάλτης για τους φορολογούμενους επιστρέφει από το τέλος του μήνα με την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος ενώ στα τέλη Αυγούστου, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του φετινού ΕΝΦΙΑ. Διαβάστε όμως για τις Φορολογικές δηλώσεις και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Πάνω από 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 2,9 δισ. ευρώ με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει για άλλη μια χρονιά σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους με μεσαία ακίνητη περιουσία.

Πιο συγκεκριμένα:

3,4 δισ. ευρώ για φόρο στα εισοδήματα του 2018: Σχεδόν ένας στους τρεις φορολογούμενους ή το 30,7% που υπέβαλαν ήδη φορολογική δήλωση πήρε την κρυάδα του εκκαθαριστικού. Πληρώνει έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2018 με τον μέσο φόρο να αγγίζει μέχρι στιγμής τα 800 ευρώ ή για την ακρίβεια 771 ευρώ. Οι δηλώσεις που έχουν υποβληθεί φθάνουν τα 3.948.984 σε σύνολο 6,3 εκατ. δηλώσεων που εκτιμάται ότι θα υποβληθούν φέτος.

Δηλαδή τέσσερις στους δέκα φορολογούμενους κρατάνε ακόμα αποστάσεις από την ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet. Για 1.688.032 φορολογούμενους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,04 δισ. ευρώ ή 771 ευρώ κατά μέσο όρο. Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα καλούνται να πληρώσουν το φόρο σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη λήγει στις 31 Ιουλίου, η δεύτερη στις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη στις 29 Νοεμβρίου. Εκτός από το φόρο εισοδήματος στα εκκαθαριστικά ενσωματώνονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος και το τέλος επιτηδεύματος. Τα εκκαθαριστικά που έχουν εκδοθεί μέχρι τώρα δείχνουν ότι για έξι στους δέκα φορολογούμενους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι μηδενικό.

Για το 11,32 % των φορολογούμενων ή 622.231 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσο όσο φθάνει τα 289 ευρώ. Συνολικά το ποσό που θα επιστρέψει ή θα συμψηφίσει το Δημόσιο με άλλες οφειλές των φορολογούμενων ανέρχεται σε 185 εκατ. ευρώ.
2,9 δισ. ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ του 2019: Η παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 29 Ιουλίου, φέρνει τον Αύγουστο τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και την πληρωμή της πρώτης δόση στο τέλος Σεπτεμβρίου. Το ραβασάκι θα είναι και φέτος βαρύ για τους φορολογούμενους με μεσαία ακίνητη περιουσία, ενώ οι μικροϊδιοκτήτες θα δουν μικρή μείωση της φορολογικής τους επιβάρυνση η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν θα υπερβαίνει τα 100 ευρώ μετά τον κόφτη που έβαλε το υπουργείο Οικονομικών στο ποσό της μείωσης του ΕΝΦΙΑ.

Απόφαση βόμβα για την Εφορία: Ξεμπλοκάρονται χιλιάδες λογαριασμοί!

Aπόφαση, που θα δώσει «ανάσα» σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, παρουσιάζει η «Εφημερίδα των Συντακτών» την Πέμπτη. Κι αυτό γιατί σε δημοσίευμά της αναφέρει ότι παίρνει, τελικά, ΦΕΚ η υπουργική απόφαση της Αικατερίνης Παπανάτσιου για τον κλιμακωτό ακατάσχετο λογαριασμό και αυξάνεται πάνω από τα 1.250 ευρώ το ποσό που δεν θα μπορεί να κατασχέσει η Εφορία.


Η υπουργική απόφαση για τον προοδευτικά ακατάσχετο λογαριασμό βρίσκεται στο στάδιο της υπογραφής, θα ακολουθήσει η έκδοσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ΦΕΚ πιθανότατα ακόμη και σήμερα και με τη δημοσίευσή της ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή του ψηφισμένου μέτρου.

Οι συνεπείς οφειλέτες αποκτούν δυνατότητα για μερική άρση του κατασχεμένου λογαριασμού τους σε ύφος ανάλογο με το ποσό που καταβάλλουν για την εξόφληση των ρυθμίσεών τους.

Έτσι το σημερινό ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, το οποίο θα πολλαπλασιάζεται με συντελεστές από 3 έως και 4,5.

Προκειμένου να χτιστεί αυτός ο ακατάσχετος λογαριασμός θα πρέπει να έχει προηγηθεί η πληρωμή δύο δόσεων της ρύθμισης. Να υποβληθεί ηλεκτρονική αίτηση, στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός λογαριασμού για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης ενώ ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα ο περιορισμός της κατάσχεσης χορηγείται αποκλειστικά στον δηλωθέντα μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό.



Αναδρομικά 10 μηνών σε συνταξιούχους - «Ωρολογιακή βόμβα» για τη νέα κυβέρνηση
Η «Εφημερίδα των Συντακτών» παρουσιάζει και τις προϋποθέσεις για το πώς αυξάνεται αυτό το όριο πάνω από το συγκεκριμένο ποσό, ενώ αναφέρει και τα μυστικά για μεγαλύτερη ρευστότητα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών.

Με βάση το σχετικό δημοσίευμα οι οφειλέτες θα κερδίζουν μεγαλύτερο ακατάσχετο όριο πάνω από τα 1.250 ευρώ, που θα αυξάνεται σταδιακά όσο εξυπηρετούν τους όρους της τμηματικής εξόφλησης των οφειλών τους. Για να κερδίσουν ακατάσχετο όριο πάνω από τα 1.250 ευρώ οι φορολογούμενοι με οφειλές προς το Δημόσιο θα πρέπει:

Nα έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους και να έχει προηγηθεί η πληρωμή δυο δόσεων
Nα δηλώσουν τον λογαριασμό για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης
Nα πληρώνουν με συνέπεια τις δόσεις της ρύθμισης
Το νέο σύστημα προβλέπει ότι το σημερινό όριο των 1.250 ευρώ προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, το οποίο πολλαπλασιάζεται με συντελεστές από 3 έως και 4,5.

Αναλυτικότερα, ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός θα «χτίζεται» ως εξής:

Φορολογούμενος με δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό αφού υπαχθεί σε ρύθμιση θα πρέπει να πληρώσει δύο δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών του για να μπορεί τον τρίτο μήνα να ζητήσει αύξηση του ακατάσχετου ορίου.
Ως βάση υπολογισμού λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των δόσεων ρυθμίσεων του μήνα (ο οφειλέτης μπορεί να εξυπηρετεί πάνω από μια ρύθμιση). Στο ποσό αυτό εφαρμόζεται ο πρώτος συντελεστής 3 ο οποίος δίνει το νέο ύψος του ακατάσχετου λογαριασμού.
Οι διατάξεις ορίζουν συντελεστές από 3 έως και 4,5. Για παράδειγμα εάν η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 500 ευρώ με την έναρξη της νέας διαδικασίας ο οφειλέτης θα κερδίζει ακατάσχετο όριο 1.500 ευρώ (500Χ3) από 1.250 ευρώ που ισχύει για όλους.

Αν η δόση ή οι δόσεις στο βαθμό που εξυπηρετούνται παράλληλα περισσότερες από μια ρυθμίσεις που μετρά ως βάση αναφοράς είναι για παράδειγμα 50 ευρώ, με την εφαρμογή συντελεστή 3, οδηγεί σε αποτέλεσμα 150 ευρώ.
Το ποσό αυτό υπολείπεται των 1.250 ευρώ του ακατάσχετου, δεν προστίθεται αλλά παραμένει αμετάβλητο το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ.

Με την πάροδο των μηνών, όσο η ρύθμιση συνεχίζει να τηρείται ευλαβικά, ο συντελεστής θα αυξάνεται.

Για παράδειγμα, σε έναν φορολογούμενο ο οποίος έχει ρυθμίσει τις οφειλές του με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, εξοφλώντας για παράδειγμα 5 δόσεις των 500 ευρώ μπορεί να «κερδίσει» συντελεστή 3,8 αυξάνοντας τον ακατάσχετο λογαριασμό στα 1.900 ευρώ.

Κοντά στην πλήρη εξόφληση της οφειλής, το ακατάσχετο όριο πριν ο λογαριασμός ξεμπλοκάρει εντελώς, το ακατάσχετο όριο θα φθάνει στο ανώτατο ύψος με την εφαρμογή του μέγιστου συντελεστή 4,5.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share