Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κτηματολόγιο: Τέλος για 725.000 ακίνητα - Τι πρέπει να γνωρίζετε!

Σας αφορά!

24 Ιουνίου 2019 16:40
Κτηματολόγιο: Τέλος για 725.000 ακίνητα - Τι πρέπει να γνωρίζετε!

Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για την προανάρτηση των στοιχείων ιδιοκτησίας ακινήτων στον Δήμο Αθηναίων στο πλαίσιο της διαδικασίας κτηματογράφησης της χώρας. Ζήτημα παράτασης δεν τίθεται, δεδομένου ότι η διαδικασία είναι προαιρετική και προβλέπεται ήδη διόρθωση στοιχείων μέχρι το στάδιο της ανάρτησης αλλά και στη συνέχεια.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Δημαρά, με τη λήξη της διαδικασίας προανάρτησης για τις κτηματογραφούμενες περιοχές εντός του Δήμου Αθηναίων και "μέχρι την υποβολή της κτηματολογικής βάσης δεδομένων στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, από τον μελετητή, δηλ. έως τις 23 Αυγούστου 2019 όσοι πολίτες δεν έχουν υποβάλει τα σχετικά συμπληρωματικά έγγραφα ή τις αιτήσεις διορθώσεων, θα μπορούν ατελώς να τα καταθέτουν στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης.Στη συνέχεια, έπειτα από επτά μήνες, θα αρχίσει η διαδικασία της ανάρτησης κατά την οποία θα δημοσιοποιηθούν τα σχετικά διορθωμένα στοιχεία και οι πολίτες θα έχουν εκ νέου τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση διόρθωσης κτηματολογικής εγγραφής και ενστάσεις επίσης ατελώς.

Όσον αφορά στα σημεία στα οποία μπορεί να απευθύνεται το κοινό, έως και την Πέμπτη 27 Ιουνίου θα λειτουργεί μόνο το γραφείο Κτηματογράφησης του Γαλατσίου για την εξυπηρέτηση των πολιτών, ενώ το Γραφείο στην Πατησίων 48 θα δέχεται μόνο κατόπιν ραντεβού. Από την Παρασκευή 28 Ιουνίου το Γραφείο Κτηματογράφησης Γαλατσίου κλείνει και θα λειτουργεί μόνο το γραφείο στην Πατησίων.


Υπενθυμίζεται ότι η προανάρτηση στον Δήμο της Αθήνας άρχισε πριν από δύο μήνες. Ωστόσο η συμμετοχή των δικαιούχων δεν αυξήθηκε το τελευταίο διάστημα. Συνολικά η προανάρτηση αφορά σε πάνω από 725.000 δικαιώματα επί ακινήτων και περίπου 545.000 ιδιοκτήτες και 7.000 νομικά πρόσωπα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου με χρήση των κωδικών τους στο Taxisnet να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των δικαιωμάτων των ακινήτων τους τα οποία δήλωσαν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης. Στην περίπτωση που δεν συμφωνούν με κάποιο από τα καταγεγραμμένα στοιχεία, έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης επανεξέτασης στοιχείων.

Κτηματολόγιο 2019: Παράταση στις προθεσμίες της Ανάρτησης για 16 ΟΤΑ!

Παράταση στην προθεσμία υποβολής διορθώσεων και ενστάσεων, κατά τη φάση της Ανάρτησης, έδωσε το Κτηματολόγιο για 19 ΟΤΑ της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.

Το Ελληνικό Κτηματολόγιο, που χθες ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας της Ανάρτησης για 6 περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, αποφάσισε να παρατείνει την προθεσμία μέχρι την Τετάρτη 17 Ιουλίου για τους κατοίκους εσωτερικού που διαμένουν στους εν λόγω ΟΤΑ της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η παράταση στην προθεσμία αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων στους εξής ΟΤΑ:

α) Αμφίπολης
β) Βισαλτίας
γ) Νέας Ζίχνης και
δ) των Προκαποδιστριακών ΟΤΑ: Αγίου Πνεύματος, Βαλτοτοπίου, Δαφνουδίου, Εμμανουήλ Παππά, Μεσοκώμης, Μετάλλων, Μονόβρυσης, Νέου Σκοπού, Νέου Σουλίου, Παραλιμνίου, Πεθελινού, Πενταπόλεως, Τούμπας, Χρυσού, Ψυχικού του Καλλικρατικού Δήμου Εμμανουήλ Παππά.
Το Κτηματολόγιο ενημερώνει τους δικαιούχους ότι έχουν ήδη αποσταλεί ταχυδρομικώς αποσπάσματα από τους Κτηματολογικούς Πίνακες και τα Διαγράμματα, στη διεύθυνση επικοινωνίας που έχει δηλωθεί από κάθε πολίτη.

Κτηματολόγιο: Η διαδικασία της Ανάρτησης
Οπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του Ελληνικού Κτηματολογίου, μέσω της Ανάρτησης οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν την καταγραφή των ιδιοκτησιών τους και να διορθώσουν τυχόν σφάλματα.

Η διαδικασία αυτή διασφαλίζει ότι η κτηματογράφηση θα ολοκληρωθεί σωστά και δεν θα υπάρχουν προβλήματα στη μετέπειτα λειτουργία του Κτηματολογίου. Το Κτηματολόγιο καλεί όλους τους ιδιοκτήτες να συμμετάσχουν στη διαδικασία «προκειμένου να αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον».

Μετά την ολοκλήρωση της Ανάρτησης, που περιλαμβάνει την υποβολή και εξέταση αιτήσεων διόρθωσης/ ενστάσεων και την αντίστοιχη διόρθωση στους κτηματολογικούς πίνακες, παράγονται τα τελικά κτηματολογικά στοιχεία, οι Αρχικές Εγγραφές του Κτηματολογίου, και ξεκινά να λειτουργεί το Κτηματολογικό Γραφείο, στη συγκεκριμένη περιοχή, στη θέση του Υποθηκοφυλακείου.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share