Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Μεγάλη ανάσα: Ξεκινάει η επιστροφή φόρου!

Σας αφορά...

24 Μαΐου 2019 19:09
Μεγάλη ανάσα: Ξεκινάει η επιστροφή φόρου!

Μεγάλη ανάσα έρχεται για τους φορολογούμενους που έκαναν την φορολογική τους δήλωση μέχρι 12 Μαίου και πρόκειται να πάρουν επιστροφή φόρου.

Σήμερα, Παρασκευή, έγιναν οι πρώτες επιστροφές όπως έγινε γνωστό σε διάστημα αρκετά σύντομο σε σχέση με άλλες χρονιές και λίγες ώρες πια πριν από τις κάλπες της Κυριακής.

Για όσους δεν έδωσαν στοιχεία λογαριασμού ή διαπιστώθηκε σφάλμα στον έλεγχο του IBAN, η επιστροφή φόρου θα είναι διαθέσιμη από 31 Μαΐου, με προσκόμιση της σχετικής ειδοποίησης σε τραπεζικό κατάστημα.

Πάντως είχε από νωρίς γίνει σαφές πως όσο νωρίτερα υποβληθούν οι δηλώσεις τόσο νωρίτερα θα άρχιζαν και οι επιστροφές με τις αρχές να παροτρύνουν τέσσερις κατηγορίες φορολογουμένων να κινηθούν άμεσα με το άνοιγμα του συστήματος.


Πρόκειται για τις παρακάτω κατηγορίες:

-οι φορολογούμενοι που έχουν εισόδημα από έκτακτη και περιστασιακή απασχόληση και αμείφτηκαν το 2018 με το λεγόμενο τίτλο κτήσης (πρώην απόδειξη δαπάνης).

-οι μισθωτοί που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, το λεγόμενο και μπλοκάκι.

-οι φορολογούμενοι που εμφανίζουν αναπηρία άνω του 67%.

-όσοι φορολογούμενοι έχουν πραγματοποιήσει δαπάνες που εκπίπτουν από τον φόρο, όπως είναι οι δωρεές και χορηγίες προς το δημόσιο. Προφέρει έκπτωση φόρου 10% επί της δαπάνης.

Η εφαρμογή στο Taxis για την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος άνοιξε φέτος στις 28 Μαρτίου.

Φορολογικές δηλώσεις: Τσουχτερά πρόστιμα για τους φορολογούμενους! - Πότε λήγει η προθεσμία;

Τσουχτερά πρόστιμα για τους φορολογούμενους! Πότε λήγει η προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις; Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες για τα πρόστιμα και που θα κυμανθούν οι τιμές;

Με πρόστιμα από 100 έως 500 ευρώ αλλά και μηνιαίο τόκο εκπρόθεσμης καταβολής 0,73% θα βρεθούν και φέτος αντιμέτωποι όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν εκπρόθεσμα, μετά τις 30 Ιουνίου, τη φορολογική τους δήλωση για το 2019.

Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες από την υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων δεν αλλάζει ούτε το ύψος του φορολογητέου εισοδήματος ούτε το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης του φόρου, αλλά μόνο ορισμένα πληροφοριακά στοιχεία για τον φορολογούμενο και τα μέλη της οικογενείας του, δεν επιβάλλεται πρόστιμο.

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες από τις εκπρόθεσμες δηλώσεις θα προκύψουν μηδενικά ή πιστωτικά εκκαθαριστικά, οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν μόνο 100 ευρώ πρόστιμο, το οποίο σε περίπτωση πιστωτικού εκκαθαριστικού θα συμψηφιστεί με την επιστροφή φόρου μειώνοντάς την, μηδενίζοντάς την ή μετατρέποντάς την σε χρεωστικό υπόλοιπο.

Έφη Αχτσιόγλου: Η 13η σύνταξη είναι ένα αναδιανεμητικό μέτρο!

Τι ανέφερε σε συνέντευξη της η Έφη Αχτσιόγλου για την 13η σύνταξη; «Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, των χαμηλών και των μεσαίων εισοδηματικά στρωμάτων», δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου!

Η 13η σύνταξη είναι ένα αναδιανεμητικό μέτρο τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου!

«Λαμβάνουμε μόνιμα μέτρα κοινωνικής ελάφρυνσης και στήριξης των εισοδημάτων, τα οποία δεν είναι τα πρώτα, έχουμε ξεκινήσει από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) να ξεδιπλώνουμε αυτόν το διαφορετικό χάρτη οικονομικής πολιτικής και μόνιμης ενίσχυσης των εισοδημάτων της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Και αυτό διότι καταφέραμε να βγούμε από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018, να έχουμε καλά οικονομικά, να έχουμε αποθεματικά στα ταμεία μας, τα οποία μας δίνουν και διαπραγματευτική δύναμη, να έχουμε πολιτική και οικονομική ελευθερία, για να χαράσσει αυτή η κυβέρνηση τις πολιτικές της με βάση τις προτεραιότητες που έχει» σημείωσε η υπουργός Εργασίας.

Η Έφη Αχτσιόγλου επεσήμανε το όφελος των συνταξιούχων
Αναφερόμενη ειδικότερα στη νέα 13η σύνταξη, υπογράμμισε ότι αυτή θα ενισχύει μόνιμα το εισόδημα των 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων. Με βάση και το δημοσιονομικό χώρο του 2019, συμπλήρωσε, έχει μία αναδιανεμητική δομή. «Οι συνταξιούχοι που έχουν κύρια σύνταξη έως 500 ευρώ θα λάβουν επιπλέον το 100% της σύνταξής τους. Όσοι έχουν 501 έως 600 ευρώ, θα λάβουν το 70% της σύνταξής τους, όσοι έχουν 601 έως 1.000 ευρώ θα λάβουν το 50% της σύνταξής τους και από 1.000 ευρώ και πάνω θα λάβουν το 30% της σύνταξής τους» εξήγησε η υπουργός Εργασίας.

Παράλληλα, η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε: «Θα νομοθετήσουμε, έτσι ώστε κάθε χρονιά αυτήν περίπου την περίοδο να καταβάλλεται η 13η σύνταξη, ενώ θα υπάρχει ευχέρεια στο νόμο, ώστε επόμενες χρονιές με περισσότερη δημοσιονομική δυνατότητα να αυξάνονται τα ποσοστά και για τα επόμενα κλιμάκια».

Τονίζοντας ότι, από εφέτος, μειώνεται ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, στην εστίαση και στην ενέργεια, η υπουργός Εργασίας σημείωσε, επίσης ότι η κυβέρνηση παρουσίασε μία συνολική στρατηγική μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2020 και μετά. «Μία πολύ συγκεκριμένη στρατηγική με την οποία κλειδώνουμε ένα ποσό από τα αποθεματικά που έχουμε δημιουργήσει, προκειμένου να χαμηλώσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα των επόμενων ετών και, έτσι, να δημιουργήσουμε το δημοσιονομικό χώρο, για να έχουμε μόνιμου τύπου παροχές και ελαφρύνσεις και το 2020, με πιο σημαντική εξ αυτών τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης» διευκρίνισε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Το κράτος θα καλύπτει το 80% της εισφοράς τους εργαζομένου και του εργοδότη από το 2020»
Αναφερόμενη στο μέτρο της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για τις συμβάσεις πλήρους εργασίας νέων εργαζομένων έως 29 ετών, σημείωσε ότι, από το 2020, το κράτος θα καλύπτει το 80% της εισφοράς τόσο του εργοδότη, όσο και του εργαζομένου, για εργαζόμενους έως 25 ετών. Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, «θα καλύπτει, επίσης, το 25% της εισφοράς τόσο του εργοδότη, όσο και του εργαζομένου, για εργαζόμενους από 25 έως 29 ετών. Η επιδότηση των εισφορών δεν αφορά μόνο νέες προσλήψεις, αλλά και τους υφιστάμενους εργαζόμενους. Είναι ένα μέτρο το οποίο οδηγεί σε άμεση αύξηση του καθαρού μισθού του εργαζομένου, αφού το κράτος θα καλύπτει ένα κομμάτι από τις εισφορές του, είναι άμεση ελάφρυνση για τις επιχειρήσεις και, προφανώς, είναι και κίνητρο για νέες προσλήψεις. Βασική προϋπόθεση να έχουν σύμβαση πλήρους εργασίας».

Η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε και στη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, επισημαίνοντας ότι, αυτήν τη στιγμή, «συζητάμε στη Βουλή το πολύ κρίσιμο νομοσχέδιο των 120 δόσεων, το οποίο επιτρέπει στους ασφαλισμένους να τελειώσουν μια για πάντα με τα βάρη του παρελθόντος, μειώνοντας την οφειλή τους και βάζοντάς την σε 120 δόσεις».

Υπενθύμισε ότι το 87% των ελευθέρων επαγγελματιών, από 1/1/2017, πληρώνει λιγότερα απ’ ό,τι με το προηγούμενο σύστημα των κλάσεων. «Επίσης, από 1/1/2019, μειώθηκαν κατά 33% οι εισφορές και για το υπόλοιπο περίπου 15% και ήδη το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων είναι ελαφρυμένο σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα» δήλωσε η υπουργός Εργασίας.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε το 2015 ένα ασφαλιστικό με έλλειμμα 1,1 δισ. ευρώ, με 400.000 απλήρωτες συντάξεις και με κανόνα τις μόνιμες οριζόντιες περικοπές. «Αυτήν τη στιγμή, ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) έχει πλεόνασμα, βάλαμε τάξη στο σύστημα, πληρώνουμε ληξιπρόθεσμες συντάξεις και τις έχουμε μειώσει κατά 75%, προστατεύσαμε τις καταβαλλόμενες συντάξεις, ξεκινήσαμε τις αυξήσεις, από 1/1/2019, σε 620.000 χαμηλοσυνταξιούχους και, σήμερα, θεσμοθετούμε τη 13η σύνταξη με μόνιμο τρόπο» σχολίασε η κ. Αχτσιόγλου.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share