Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Φορολογικές δηλώσεις: Πώς θα την συμπληρώσετε σωστά σε λιγότερο από 30 λεπτά!

Κι όμως γίνεται!

28 Απριλίου 2019 11:18
Φορολογικές δηλώσεις: Πώς θα την συμπληρώσετε σωστά σε λιγότερο από 30 λεπτά!

Με 12 κινήσεις, το πολύ μέσα σε 30 λεπτά, είναι πλέον δυνατή η ηλεκτρονική συμπλήρωση και υποβολή της φετινής φορολογικής δήλωσης!

Ειδικότερα, από κάθε μισθωτό και συνταξιούχο που δεν έχει εισοδήματα από άλλες πηγές (ενοίκια, επιχειρήσεις, γεωργικές δραστηριότητες κ.λπ.), διαμένει σε δική του ιδιόκτητη κατοικία ή σε δωρεάν παραχωρηθείσα, κατέχει ένα ή περισσότερα Ι.Χ. αυτοκίνητα και δεν είχε κατά τη διάρκεια του 2018 καμία μεταβολή στα αυτοκίνητά του, σύμφωνα με δημοσίευμα του "Ελεύθερου Τύπου".

Τα βήματα που απαιτούνται είναι απλά και η διαδικασία εύκολη, καθώς τα περισσότερα στοιχεία που πρέπει να δηλωθούν και φέτος είναι προσυμπληρωμένα στους αντίστοιχους κωδικούς από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Αν είστε μισθωτός ή συνταξιούχος και υπάγεστε στις παραπάνω περιπτώσεις, τότε από τη στιγμή που θα εισέλθετε στον λογαριασμό σας στο σύστημα ΤΑΧΙSnet μπορείτε να συμπληρώσετε και να υποβάλετε εύκολα και γρήγορα -το πολύ μέσα σε 30 λεπτά- τη φετινή σας δήλωση, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

Ελέγξτε τα προσωπικά στοιχεία τα δικά σας και της συζύγου σας, όπως αυτά έχουν προσυμπληρωθεί στον πίνακα 1 της ηλεκτρονικής δήλωσης.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι συμπληρωμένα, εκτός από το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση κατοικίας σας, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου σας, ο Αριθμός Ταυτότητας, ο αριθμός σταθερού και κινητού τηλεφώνου, καθώς και μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την επικοινωνία σας με τις υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Αν κάποιο από τα στοιχεία αυτά δεν έχει συμπληρωθεί σωστά, θα πρέπει εσείς να το διορθώσετε. Επίσης, αν κάποιο από τα στοιχεία αυτά δεν έχει αναγραφεί καν, θα πρέπει εσείς να το συμπληρώσετε.

2. Συμπληρώστε στον πίνακα 1 τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), τον δικό σας και της συζύγου σας (αν είστε έγγαμος), εφόσον ο αριθμός αυτός δεν είναι προσυμπληρωμένος από την ΑΑΔΕ (με βάση τα στοιχεία της περυσινής σας δήλωσης).

3. Επιβεβαιώστε τα προσωπικά σας στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου και του ΑΜΚΑ, ώστε να σας επιτραπεί να εισέλθετε στους υπόλοιπους πίνακες της φορολογικής σας δήλωσης.

4. Ελέγξτε τα ποσά των εισοδημάτων και των παρακρατηθέντων φόρων που έχουν ήδη προσυμπληρωθεί δίπλα από τους κωδικούς αριθμούς που βρίσκονται στις παραγράφους 1 ή 2, 3 και 10, 11 του πίνακα 4Α της φορολογικής δήλωσης. «Κλικάροντας» πάνω στα αντίστοιχα πεδία, τα οποία έχουν χρώμα πορτοκαλί, εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή σας τα αναλυτικά στοιχεία για τα ποσά των ετήσιων φορολογητέων αποδοχών, των παρακρατηθέντων φόρων εισοδήματος και της παρακρατηθείσας ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του έτους 2018. Τα στοιχεία αυτά έχουν περιληφθεί στις βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων που έχουν ήδη υποβληθεί ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ από τους εργοδότες σας (αν είστε μισθωτός) ή τα ασφαλιστικά σας ταμεία (αν είστε συνταξιούχος).

5.Πηγαίνετε στην παράγραφο 3 του υποπίνακα 4Δ1 της φορολογικής δήλωσης, για να δηλώσετε τους τόκους που πιστώθηκαν το 2018 στους τραπεζικούς λογαριασμούς σας.

Για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει να κάνετε «κλικ» πάνω στη λέξη «ΕΔΩ» που περιλαμβάνεται στη φράση «Για εμφάνιση τόκων πατήστε ΕΔΩ». Μόλις «κλικάρετε» πάνω στη λέξη αυτή, τότε θα εμφανιστεί στην οθόνη του υπολογιστή σας ένας πληροφοριακός πίνακας στον οποίο αναγράφονται αναλυτικά όλα τα ποσά των τόκων που έχουν πιστωθεί κατά τη διάρκεια του 2018 σε κάθε τραπεζικό λογαριασμό σας. Αναγράφεται επίσης το άθροισμα όλων των ποσών των τόκων ξεχωριστά για τον κάθε σύζυγο. Επιπλέον αναγράφονται και τα ποσά του φόρου 10% που έχουν παρακρατηθεί. Αν είστε συνδικαιούχος με τη σύζυγό σας σε έναν ή περισσότερους λογαριασμούς, αναγράφεται ολόκληρο το ποσό των τόκων και σε σας και στη σύζυγο.

Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να δηλώσετε τους τόκους μόνο στο όνομά σας ή μόνο στο όνομα της συζύγου σας ή κατά 50% σε σας και κατά 50% στη σύζυγο. Το άθροισμα των τόκων από όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς, πρέπει να μεταφερθεί στον κωδικό 667 για τον σύζυγο και στον κωδικό 668 για την σύζυγο. Λίγο πιο κάτω, στους κωδικούς 675-676 πρέπει να δηλωθούν τα ποσά του φόρου που έχουν παρακρατηθεί από τους τόκους των καταθέσεων.

6. «Κλικάρετε» στα κίτρινα κουτάκια του πίνακα 5.1α της φορολογικής σας δήλωσης προκειμένου να δείτε, σε αναλυτικό πίνακα που αναδύεται στην οθόνη σας σε ξεχωριστό «παράθυρο», τα - ήδη καταχωρημένα στα ηλεκτρονικά αρχεία της Α.Α.Δ.Ε. – στοιχεία για τις κατοικίες (κύρια και μία ή περισσότερες δευτερεύουσες είτε ιδιόκτητες είτε δωρεάν παραχωρηθείσες) στις οποίες διαμείνατε κατά τη διάρκεια του 2018. Εφόσον τα στοιχεία αυτά δεν έχουν αλλάξει «κλικάρετε» στην επιλογή «μεταφορά στη δήλωση», ώστε τα στοιχεία αυτά να μεταφερθούν αυτόματα και να αποτυπωθούν στους αντίστοιχους κωδικούς του πίνακα 5.1α και να ολοκληρωθεί άμεσα η δήλωση των κατοικιών σας. Εάν κάποια από τα στοιχεία αυτά έχουν αλλάξει (π.χ. λόγω του κατά τη διάρκεια του 2018 αλλάξατε σπίτι ή λόγω πώλησης ή αγοράς κάποιας κατοικίας) ή εάν απεικονίζονται λανθασμένα στοιχεία μπορείτε να επέμβετε στον αναλυτικό πίνακα διορθώνοντας ή προσθέτοντας ή αφαιρώντας στοιχεία και στη συνέχεια να οριστικοποιήσετε τα νέα δεδομένα επιλέγοντας «μεταφορά στη δήλωση».

7. Δείτε τα στοιχεία των ΙΧ αυτοκινήτων σας τα οποία είναι ήδη προσυμπληρωμένα στον πίνακα 5.1γ. Από τη στιγμή που δεν έχετε αγοράσει ή πωλήσει ΙΧ εντός του 2018, τα στοιχεία που αναγράφονται δεν χρειάζεται να τα «πειράξετε» καθόλου.

8. Συμπληρώστε στην παράγραφο 1 του πίνακα 7 τον κωδικό 049 και τον κωδικό 050 του ιδίου πίνακα για τη σύζυγό σας με τα ποσά των δαπανών για αγορές αγαθών και παροχές υπηρεσιών τα οποία εξοφλήσατε εντός του 2018 μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή μέσω e-banking ή άλλων ηλεκτρονικών μεθόδων πληρωμής. Τα ποσά αυτά αναγράφονται σε αναλυτικό πίνακα που αναρτάται στην οθόνη του υπολογιστή σας, εφόσον «κλικάρετε» πάνω στη λέξη «ΕΔΩ» που περιλαμβάνεται στη φράση «Πατήστε ΕΔΩ για στοιχεία δαπανών». Μόλις «κλικάρετε» πάνω στη λέξη αυτή, τότε θα εμφανιστεί στην οθόνη του υπολογιστή σας ένας πληροφοριακός πίνακας στον οποίο αναγράφονται αναλυτικά ανά τράπεζα τα ποσά των δαπανών σας τα οποία εξοφλήσατε μέσω ηλεκτρονικών μεθόδων πληρωμής.

Το συνολικό ύψος των ποσών αυτών προκύπτει από το άθροισμα των επιμέρους ποσών ανά τράπεζα, τα οποία αναγράφονται στον πληροφοριακό πίνακα. Το συνολικό αυτό ποσό θα πρέπει να καλύπτει ποσοστό 10% - 18,75% του συνολικού ετησίου ατομικού εισοδήματός σας του έτους 2018 (βλ. σχετικούς ενδεικτικούς πίνακες), προκειμένου να δικαιούστε το σύνολο της έκπτωσης φόρου των 1.900-2.100 ευρώ η οποία παρέχεται σε κάθε μισθωτό και συνταξιούχο και ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο 8.636-9.545 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων. Ειδικότερα, το ελάχιστο συνολικό ποσό των δαπανών με το οποίο μπορείτε να κατοχυρώσετε την έκπτωση φόρου προσδιορίζεται ως ποσοστό επί του συνολικού ετησίου ατομικού φορολογητέου εισοδήματος, ως εξής:

- 10%, για το τμήμα του εισοδήματος έως τα 10.000 ευρώ

- 15% για το τμήμα του εισοδήματος από τα 10.001 έως τα 30.000 ευρώ και

- 20% για το υπερβάλλον ποσό, εφόσον το εισόδημα ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.

Ως συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο ποσό μεταξύ αυτού που δηλώσατε και του τεκμαρτού εισοδήματος, δηλαδή του ποσού που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης (άθροισμα ελαχίστου τεκμηρίου 3.000 ευρώ αν είστε άγαμος ή 2.500 ευρώ για κάθε σύζυγο αν είστε έγγαμος και υποβάλετε κοινή δήλωση τεκμήριο χρήσης κύριας κατοικίας και δευτερευουσών κατοικιών τεκμήριο χρήσης Ι.Χ. αυτοκινήτων τεκμήρια χρήσης σκαφών, αεροσκαφών, δεξαμενών κολύμβησης κ.λπ.) και τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (δαπάνες αγοράς ακινήτων ή κινητών πραγμάτων μεγάλης αξίας έξοδα αποπληρωμής δανείων και πιστωτικών καρτών δαπάνες για αγορές μετοχών, ομολόγων και άλλων επενδυτικών προϊόντων δαπάνες για συμμετοχή σε εταιρίες χρηματικές δωρεές κ.λπ.), τα ποσά των οποίων προστίθενται στα τεκμήρια διαβίωσης.

Θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι από την υποχρέωση εξόφλησης με «πλαστικό» χρήμα ή με άλλα μέσα ηλεκτρονικής πληρωμής των δαπανών που κατοχυρώνουν έκπτωση φόρου έως 1.900-2.100 ευρώ απαλλάσσονται (εφόσον τα πραγματικά ή τεκμαρτά εισοδήματά τους θα φορολογηθούν με την κλίμακα υπολογισμού του φόρου για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις):

α) Φορολογούμενοι 70 ετών και άνω, δηλαδή γεννηθέντες έως και την 31η Δεκεμβρίου 1948.

β) Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

γ) Φορολογούμενοι που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.

δ) Φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ., που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.

ε) Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή.

στ) Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων.

ζ) Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

η) Οι φορολογούμενοι που δεν έχουν εισόδημα από καμία κατηγορία ή έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο (από ακίνητα, τόκους καταθέσεων κ.λπ.) ή και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ.

θ) Πολίτες των οποίων το ετήσιο πραγματικό εισόδημα του έτους 2018 δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το ετήσιο τεκμαρτό τους εισόδημα για το ίδιο έτος δεν υπερβαίνει τα 9.500 ευρώ. Σ' αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι περιστασιακά απασχολούμενοι.

ι) Υπήκοοι τρίτων χωρών που αιτούνται ή/και λαμβάνουν διεθνή προστασία από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ια) Οι φορολογούμενοι που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματός τους.

ιβ) Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

ιγ) Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.

ιδ) Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).

Εάν υπάγεστε σε μία από τις παραπάνω 14 κατηγορίες υποχρεούστε να έχετε μαζέψει και διαφυλάξει για μελλοντικό έλεγχο τις χάρτινες αποδείξεις εξόφλησης με μετρητά των δαπανών που αντιστοιχούν στα παραπάνω ποσοστά επί του εισοδήματος και κατοχυρώνουν το αφορολόγητο.

Οφείλετε δε να αναγράψετε στον Πίνακα 7 του Ε1 της φετινής φορολογικής δήλωσης στον κωδικό 049 ή στον κωδικό 050 για τη σύζυγό σας το άθροισμα της αξίας των χάρτινων αποδείξεων συναλλαγών του έτους 2018 τις οποίες μαζέψατε και διαφυλάσσετε και οι οποίες αναγνωρίζονται για την κατοχύρωση του αφορολογήτου ορίου.

9.Εάν κατά τη διάρκεια του 2018 πληρώσατε δόσεις πιστωτικών καρτών ή/και δανείων καταναλωτικών, προσωπικών ή στεγαστικών θα πρέπει να αναγράψετε το συνολικό ποσό της δαπάνης για την αποπληρωμή των δόσεων αυτών στους κωδικούς 727-728 του πίνακα 5.2.

Τα ποσά των δαπανών για την αποπληρωμή δόσεων καρτών και δανείων αναγράφονται σε αναλυτικό πληροφοριακό πίνακα που αναδύεται στην οθόνη του υπολογιστή σας εφόσον «κλικάρετε» πάνω στη λέξη «ΕΔΩ» που περιλαμβάνεται στη φράση «Για εμφάνιση των δανείων πατήστε ΕΔΩ». Για κάθε τράπεζα αναγράφεται ξεχωριστό ποσό δαπάνης. Αν λοιπόν έχετε δάνεια σε περισσότερες της μίας τράπεζες, θα πρέπει να αθροίσετε τα ποσά του πληροφοριακού πίνακα για να βρείτε το συνολικό ποσό που καταβάλατε μέσα στο 2018 και να το αναγράψετε είτε στον κωδικό 727 εάν τα δάνεια τα συνάψατε εσείς, στο όνομά σας, είτε στον κωδικό 728 εάν τα δάνεια έχουν ληφθεί από τη σύζυγο.

10. Εάν έχετε εξαρτώμενα τέκνα, δηλώστε τα στοιχεία τους στον πίνακα 8. «Κλικάρετε» σε ένα από τα κίτρινα κουτάκια που βρίσκονται στην αριστερή πλευρά του πίνακα 8 για να εμφανιστεί σε νέο «παράθυρο» ένας άλλος αναλυτικός πίνακας στον οποίο θα πρέπει να αναγράψετε για κάθε παιδί σας, το όνομα, το έτος γέννησης, τη βαθμίδα εκπαίδευσης στην οποία βρίσκεται (αν είναι 5 ετών ή μεγαλύτερο), τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), το εάν είναι ή όχι ανήλικο και το εάν έχει υποχρέωση ή όχι να υποβάλει δική του δήλωση.

Για κάθε ενήλικο τέκνο σας, το οποίο έκλεισε τα 18 έτη ηλικίας το αργότερο μέχρι και την 31η-12-2018, θα πρέπει επιπλέον να αναγράψετε και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του. Για να οριστικοποιήσετε την υποβολή των στοιχείων που συμπληρώσατε, επιλέξτε «μεταφορά στη δήλωση». Με τη συμπλήρωση και την υποβολή (μεταφορά στη δήλωση) των στοιχείων των παιδιών σας, συμπληρώνεται αυτόματα και ο αριθμός τους στον κωδικό 003, που βρίσκεται λίγο πιο κάτω.

11.Αναγράψτε, στον πίνακα 10, τον πολυψήφιο αριθμό ΙΒΑΝ ενός λογαριασμού καταθέσεων που έχετε ανοίξει σε κάποια τράπεζα, προκειμένου να πιστωθεί σ’ αυτόν τυχόν επιστροφή φόρου που μπορεί να προκύψει από την εκκαθάριση της δήλωσή σας. Ο αριθμός ΙΒΑΝ είναι εκτυπωμένος στην πρώτη εσωτερική σελίδα του βιβλιαρίου κατάθεσης που έχετε.

12, Αφού ολοκληρώσετε τη συμπλήρωση όλων των παραπάνω στοιχείων, επιλέξτε «συνέχεια υποβολής». Αμέσως θα δείτε σε αναλυτικό πίνακα τα στοιχεία που δηλώσατε και το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της δήλωσής σας (χρεωστικό ή πιστωτικό ή μηδενικό ποσό), το οποίο δεν είναι το οριστικό.

Εάν είστε βέβαιος ή βέβαιη ότι είναι σωστά τα (ελάχιστα) στοιχεία που δηλώσατε, επιλέξτε «οριστική υποβολή» και έτσι η δήλωσή σας θα θεωρείται πλέον οριστικά υποβληθείσα, οπότε θα μπορείτε να «κατεβάσετε», σε μορφή αρχείου pdf, και να εκτυπώσετε τόσο την ίδια τη δήλωση (έντυπο Ε1), όσο και το τελικό εκκαθαριστικό σημείωμα του φόρου εισοδήματος.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

ΑΑΔΕ: Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να συμπληρώσετε την φορολογική σας δήλωση;

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να συμπληρώσετε την φορολογική σας δήλωση σύμφωνα με τις οδηγίες της ΑΑΔΕ; Έναν χρηστικό οδηγό που αφορά τις φορολογικές δηλώσεις, μισθωτών και συνταξιούχων, ανάρτησε στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Ο οδηγός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που αφορά μισθωτές και συνταξιούχους, περιλαμβάνει συγκεκριμένα βήματα για την συμπλήρωση του εισοδήματος, τα τεκμήρια, τις μειώσειςφόρων και το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος.

Υποβάλλοντας τη φορολογική δήλωση

Η υποβολή δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους είναι μια απλή διαδικασία καθώς πολλά πεδία της δήλωσης είναι ήδη προσυμπληρωμένα και εσείς θα πρέπει:

– Είτε απλά να ελέγξετε την ορθότητά τους (π.χ. αμοιβές από μισθούς και συντάξεις),

– Είτε να τα ελέγξετε και στη συνέχεια να τα καταχωρίσετε στη δήλωση (π.χ. τόκοι καταθέσεων).

Τη δήλωση θα πρέπει να υποβάλλετε μόνο ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της Α.Α.Δ.Ε. μέσω της εφαρμογής: Δήλωση Φ.Ε.Φ.Π. (Ε1).

Για το λόγο αυτό θα πρέπει να έχετε αποκτήσει πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TAXISnet, διαφορετικά μπορείτε να την υποβάλλετε μέσω εξουσιοδοτημένου λογιστή.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την απόκτηση κωδικού πρόσβασης, επισκεφτείτε τιςΥπηρεσίες Πιστοποίησης.

Εάν είστε έγγαμοι μπορείτε να υποβάλλετε:

– κοινή δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος με τον/τη σύζυγό σας. Σε αυτή την περίπτωση υπόχρεος για την υποβολή της δήλωσης είναι ο σύζυγος.

– χωριστή Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος, εφόσον το είχατε δηλώσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2019 μέσω της ειδικής εφαρμογής: Γνωστοποίηση χωριστής δήλωσης στον διαδικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε.

Είναι χρήσιμο να γνωρίζετε:

Τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης μπορούν αν επιθυμούν να υποβάλλουν κοινή δήλωση, αρκεί να το έχουν δηλώσει στο Τμήμα Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης στη Δ.Ο.Υ. τους, όπου και ορίζουν τον υπόχρεο υποβολής της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος.Τα προσωπικά στοιχεία

Αφού εισέλθετε στην εφαρμογή «Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (Ε1, Ε2, Ε3)» και πριν αρχίσετε τη συμπλήρωσή της στον Πίνακα 1. «Στοιχεία φορολογουμένου»:

– Επιβεβαιώστε τα προσωπικά σας στοιχεία

Εδώ μπορείτε να μεταβάλλετε μόνο τα ακόλουθα στοιχεία:

– Τηλέφωνο

– Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου email

– Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (A.M.K.A.)

Είναι χρήσιμο να γνωρίζετε:

– Εάν έχετε αλλάξει διεύθυνση κατοικίας πρέπει να τη μεταβάλλετε ηλεκτρονικά πατώντας εδώ.

Για οποιαδήποτε άλλη αλλαγή προσωπικών στοιχείων θα πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. με τα σχετικά δικαιολογητικά.

– Στην περίπτωση που είστε έγγαμος/η και έχετε υποβάλλει αίτημα μέσω της ειδικής εφαρμογής για την υποβολή χωριστής δήλωσης, θα πρέπει να συμπληρώσετε τον Α.Φ.Μ. της/του συζύγου σας στο σχετικό πεδίο.Πληροφοριακά στοιχεία

Δείτε με προσοχή μήπως ανήκετε σε κάποια από τις ειδικές κατηγορίες του πίνακα 2. «Πληροφοριακά στοιχεία» και συμπληρώστε ανάλογα τη σχετική ένδειξη καθώς αποτελούν σημαντική πηγή πληροφόρησης για τα εισοδήματα που δηλώνονται και σε κάποιες περιπτώσεις επηρεάζουν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της δήλωσής σας, όπως:

– Εάν έχετε γεννηθεί πριν από 31-12-1953 (περίπτωση 8)

– Αν φιλοξενείτε φυσικό πρόσωπο το οποίο δεν είναι εξαρτώμενο μέλος (περίπτωση 19) κ.α.

Μείωση φόρου λόγω αναπηρίας

Εάν εμπίπτετε σε κάποια από τις περιπτώσεις του πίνακα 3. «Μείωση φόρου λόγω αναπηρίας», δικής σας ή των εξαρτώμενων μελών σας, μην ξεχάσετε να το δηλώσετε!Το βασικό εισόδημα

Τα ποσά για το ετήσιο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις είναι προσυμπληρωμένα στην δήλωσή σας!!!

Θα πρέπει να ελέγξετε τα ποσά που έχουν προσυμπληρωθεί από την Α.Α.Δ.Ε στον πίνακα 4Α.«Εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις – παρακρατηθέντες φόροι και μειώσεις» με βάση τη βεβαίωση αποδοχών που έχετε από τον εργοδότη σας ή αν είστε συνταξιούχος με βάση τη βεβαίωση του ασφαλιστικού σας φορέα.

Σε περίπτωση που διαπιστώσετε διαφορές, δεν μπορείτε να επέμβετε και θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον εργοδότη σας ή τον φορέα από τον οποίο συνταξιοδοτείστε.

Μάθετε ότι:

1. Οι κωδικοί της δήλωσης Ε1 που αφορούν σε εισόδημα από μισθωτή εργασία ή συντάξεις και η αντίστοιχη παρακράτηση φόρου, θα εμφανίζονται στο ηλεκτρονικό έντυπο της φορολογικής δήλωσης σε πορτοκαλί πλαίσιο. Οι κωδικοί θα είναι προσυμπληρωμένοι χωρίς την δυνατότητα τροποποίησης ή διαγραφής τους από τον φορολογούμενο.

2. Εάν έχετε αναδρομικά εισοδήματα πρέπει να τα δηλώσετε με ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος στο έτος που αφορούν. Για να δηλώσετε αναδρομικά εισοδήματα πριν από το φορολογικό έτος 2015, θα πρέπει να υποβάλλετε τροποποιητικές δηλώσεις χειρόγραφα στη Δ.Ο.Υ σας.

Το εισόδημα από άλλες πηγές

Σε περίπτωση που αποκτάτε επιπλέον εισόδημα πέραν του μισθού ή της σύνταξής σας, δείτε πώς θα το δηλώσετε:

1. Εάν εισπράττετε εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα ή λαμβάνετε κάποια επιδότηση, θα πρέπει πρώτα να συμπληρώσετε το έντυπο Ε3: «Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα». Τα ποσά μεταφέρονται αυτόματα στο έντυπο Ε1 της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος στον πίνακα 4Γ «Εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα».

Μάθετε ότι:

Η σύζυγος υποβάλλει το έντυπο Ε3 με τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet.

Αναλυτικές οδηγίες για την συμπλήρωση του εντύπου Ε3 θα βρείτε εδώ.

2. Εάν έχετε τόκους καταθέσεων θα βρείτε τα ποσά που αφορούν σ’ εσάς και στη σύζυγο σας, ανά πιστωτικό ίδρυμα, στον πίνακα 4Δ1. «Μερίσματα, Τόκοι, Δικαιώματα» στην ένδειξη: «Για εμφάνιση τόκων πατήστε ΕΔΩ». Ελέγξτε εάν συμφωνείτε πριν τα μεταφέρετε στη δήλωσή σας.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι:

Εάν υπάρχουν κοινοί λογαριασμοί κάθε δικαιούχος θα πρέπει να καταχωρίσει το ποσό των τόκων καταθέσεων που του αναλογεί.

3. Εάν αποκτάτε εισόδημα από εκμίσθωση ακινήτων, μακροχρόνια ή βραχυχρόνια (μέσω ψηφιακών πλατφορμών), θα πρέπει πρώτα να υποβάλλετε την Αναλυτική Κατάσταση για τα Μισθώματα Ακίνητης Περιουσίας (έντυπο Ε2) για κάθε υπόχρεο χωριστά. Τα ποσά μεταφέρονται αυτόματα στους σχετικούς κωδικούς του εντύπου Ε1.

Μην ξεχάσετε:

Να συμπληρώσετε τον αριθμό παροχής της Δ.Ε.Η για κάθε ακίνητο. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει παροχή ρεύματος (μετρητής) ή πρόκειται για αποθήκη ή χώρο στάθμευσης που ηλεκτροδοτείται από την κοινόχρηστη παροχή ρεύματος, η στήλη αυτή συμπληρώνεται με τον αριθμό «999999999».

Οδηγίες για την συμπλήρωση του εντύπου Ε2 θα βρείτε μέσα από τις συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις πατώντας εδώ.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι:

Στην περίπτωση που έχετε υποβάλλει δήλωση/δηλώσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής για το φορολογικό έτος 2018, κατά την εισαγωγή σας στην εφαρμογή για τη συμπλήρωση του εντύπου Ε1, εμφανίζεται αυτοματοποιημένο μήνυμα που θα σας υπενθυμίζει ότι από διασταύρωση των αρχείων της Α.Α.Δ.Ε. υπάρχουν ποσά από βραχυχρόνια εκμίσθωση ακινήτων (μέσω ψηφιακών πλατφορμών) τα οποία θα πρέπει να δηλώσετε.

Επιπλέον κατά την εισαγωγή σας στην εφαρμογή του εντύπου Ε2 (Αναλυτική Κατάσταση για τα Μισθώματα Ακίνητης Περιουσίας) θα εμφανίζεται ως μήνυμα το ποσό που προκύπτει από τη βραχυχρόνια εκμίσθωση ακινήτων (μέσω ψηφιακών πλατφορμών) και καλείστε να το δηλώσετε.

Το ποσό που εμφανίζεται ως μήνυμα δεν μεταφέρεται αυτόματα στην δήλωση Ε2. Οφείλετε να κάνετε πρόσθετη εγγραφή στο Ε2 δηλώνοντας το εισόδημα που αποκτήσατε από τη βραχυχρόνια εκμίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφορμών (στήλη 17).Τεκμήρια διαβίωσης

1. Η κατοικία σας

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς θα δηλώσετε το ακίνητο που διαμένετε καθώς και τις δευτερεύουσες κατοικίες σας.

Συμπληρώστε τα στοιχεία της κύριας καθώς και των άλλων κατοικιών όπου διαμένετε στον πίνακα 5. «Προσδιορισμός ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης» περ. 1. Μπορείτε να τα καταχωρίσετε με 3 τρόπους:

– με βάση τα δεδομένα που προέρχονται από τη δήλωση Στοιχείων Ακινήτων Ε9,

– με βάση τα όσα είχατε καταχωρίσει στη δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος του προηγούμενου έτους ή

– συμπληρώνοντας τα στοιχεία της κατοικίας σας εκ νέου.

Μην ξεχάσετε:

Να αναγράψετε τον ταχυδρομικό κώδικα της κύριας κατοικίας.

Μάθετε ότι:

– Όσοι φιλοξενούνται δεν συμπληρώνουν αυτόν τον πίνακα.

– Αν δεν είστε ο κάτοχος των ακινήτων που διαμένετε, μην παραλείψετε να συμπληρώσετε αν η κατοικία είναι μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρημένη.

Δείτε επίσης:

Ποια η διαφορά της φιλοξενίας από τη δωρεάν παραχώρηση;


Στη φιλοξενία o χρήστης του ακινήτου (ιδιοκτήτης – μισθωτής) διαμένει στην ίδια κατοικία με τον φιλοξενούμενο.

Στη δωρεάν παραχώρηση ο ιδιοκτήτης του ακινήτου παραχωρεί την κατοικία του στον φιλοξενούμενο και δεν διαμένουν μαζί, εκτός της περίπτωσης δωρεάν παραχώρησης τμήματος κατοικίας.

2. Το αυτοκίνητο σας

Ελέγξτε αν εμφανίζονται σωστά τα στοιχεία των επιβατικών αυτοκινήτων σας στον πίνακα 5.«Προσδιορισμός ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης» περ. 1γ. Σε περίπτωση που δεν απεικονίζονται ορθά τα οχήματά σας θα πρέπει να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

3. Δίδακτρα σε ιδιωτικά

Μην παραλείψετε να δηλώσετε τα ποσά που έχετε καταβάλει για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία.

Μάθετε για:

– Το τεκμήριο διαβίωσης:

Τεκμήριο διαβίωσης είναι το ελάχιστο ετήσιο εισόδημα που απαιτείται να έχετε για να μπορείτε να συντηρείτε τα περιουσιακά σας στοιχεία κινητά και ακίνητα (αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, κατοικίες – κύρια και δευτερεύουσες – κ.λπ.) καθώς και του ελάχιστου κόστους ετήσιας διαβίωσής σας. Το τεκμήριο υπολογίζεται χωριστά για κάθε περιουσιακό στοιχείο με συγκεκριμένα κριτήρια από τη Φορολογική αρχή.

Τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων

Μην παραλείψετε να δηλώσετε τυχόν ποσά που δαπανήσατε για:

– αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση οχημάτων,

– αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτων ή ανέγερση οικοδομών,

– αποπληρωμή δανείων,

– αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση κινητών πραγμάτων αξίας πάνω από 10.000 ευρώ,

– δωρεές άνω των 300 ευρώ εκτός από τις δωρεές προς Δημόσιο, Ο.Τ.Α., Α.Ε.Ι. κ.λπ.

όπως αναλύονται στην περίπτωση 2 του πίνακα 5. «Προσδιορισμός ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης».

Μάθετε για:

– Τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων

Τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων είναι τα ποσά που απαιτούνται για την απόκτησή τους και τα οποία προστίθενται στα τεκμήρια διαβίωσης (αναλογικά με τους μήνες κατοχής τους) κατά τη χρήση απόκτησης του περιουσιακού στοιχείου.

Ποσά που απαλλάσσονται από τον φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο

Θα πρέπει να δηλώσετε όλα τα εισοδήματά σας, ανεξάρτητα αν αυτά δεν φορολογούνται ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο, στον πίνακα 6. «Πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία εισοδήματος», όπως:

– πώληση περιουσιακών στοιχείων όπως ακίνητα, αυτοκίνητα κ.λπ.

– δάνεια

– δωρεές

– εφάπαξ συνταξιοδότησης

– επίδομα ανεργίας

– επίδομα παιδιού

– κοινωνικό μέρισμα κ.λπ.

Μην παραλείψετε:

να συμπληρώσετε και τον φόρο που παρακρατείται κατά περίπτωση.Δώστε προσοχή:

Σε περιπτώσεις που υπάρχει αναδυόμενο παράθυρο με περαιτέρω διευκρινήσεις για την πηγή απόκτησης του σχετικού εισοδήματος (όπως για παράδειγμα στην περίπτωση 17, χρηματικά ποσά που αποκτήσατε από διάθεση περιουσιακών στοιχείων, δάνεια, δωρεές, κ.λπ.)

Στον ίδιο πίνακα θα δηλώσετε και το ενοίκιο που πληρώσατε για κατοικία της οικογένειάς σας, καθώς και αν είστε φιλοξενούμενος ή διαμένετε σε δωρεάν παραχωρημένη κατοικία

– Θα πρέπει να συμπληρώσετε τα στοιχεία του ιδιοκτήτη καθώς και το μίσθωμα που καταβάλατε στην περίπτωση 12 του πίνακα 6. «Πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία εισοδήματος».

– Εάν είστε φιλοξενούμενος ή κατοικείτε σε δωρεάν παραχωρημένη κατοικία θα πρέπει να συμπληρώσετε τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και την ένδειξη της φιλοξενίας.

Μάθετε ότι:

– Η φιλοξενία θα πρέπει να δηλωθεί από τον φορολογούμενο που την παρέχει, καθώς και από τον φορολογούμενο που φιλοξενείται.

– Αν είστε έγγαμος και με αίτημά σας υποβάλλετε χωριστή δήλωση, προσέξτε αν δεν έχετε κανένα εμπράγματο δικαίωμα στην κύρια κατοικία σας είτε είναι ιδιόκτητη, μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρημένη, πρέπει να συμπληρώσετε τον Α.Φ.Μ. του συζύγου σας, καθώς και τον σχετικό κωδικό που αφορά στη φιλοξενία επιλέγοντας κατά την ηλεκτρονική υποβολή την ένδειξη που έχει προστεθεί «συνοίκηση με σύζυγο».

Εάν πληρώσατε ενοίκιο για κατοικία των παιδιών σας που σπουδάζουν:

– Καταχωρίστε τα στοιχεία του ιδιοκτήτη καθώς και το μίσθωμα που καταβάλατε στην περίπτωση 13 του πίνακα 6. «Πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία εισοδήματος».

Πώς χτίζεται το αφορολόγητο ποσό για μισθωτούς – συνταξιούχους

Θα βρείτε τα ποσά που καταβάλατε με ηλεκτρονική πληρωμή για αγορά αγαθών και υπηρεσιών, μέσω πλαστικού χρήματος ή e-banking, για κάθε υπόχρεο χωριστά στον πίνακα 7. «Ποσά δαπανών που αφαιρούνται από το εισόδημα ή από τον φόρο».

Ελέγξτε και μεταφέρετε τα ποσά στους σχετικούς κωδικούς της δήλωσης.Μην ξεχάσετε

– Οι ιατρικές δαπάνες πλέον δεν λαμβάνονται υπόψη για μείωση φόρου, απλά προστίθενται στις δαπάνες για το χτίσιμο του αφορολόγητου.

– Αν είστε άνω των 70 ετών, για το τρέχον δηλαδή έτος όσοι έχουν γεννηθεί έως και την 31/12/1948, δικαιούστε το αφορολόγητο ποσό χωρίς τη συγκέντρωση αποδείξεων με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, αρκεί να έχετε συμπληρώσει το σχετικό πεδίο στα πληροφοριακά στοιχεία της δήλωσης, βάσει των αποδείξεων που έχετε πραγματικά συλλέξει.

Αν υπάρχουν παιδιά ή άλλα εξαρτώμενα μέλη

Δηλώστε τα στοιχεία τους στον πίνακα 8. «Στοιχεία Εξαρτώμενων Μελών»

1. Για τα παιδιά που είναι άγαμα και γεννήθηκαν από 1/1/2000 έως 31/12/2018, καθώς και τα άγαμα παιδιά που γεννήθηκαν από 1/1/1993 και φοιτούν ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία ή είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ., καταχωρήστε τα στοιχεία τους στα αντίστοιχα πεδία.

Μάθετε ότι:

Α) Πρέπει να συμπληρώσετε οπωσδήποτε τον Α.Φ.Μ.:

– για τα παιδιά που είναι άνω των 18 ετών,

– για τα ανήλικα παιδιά που τους έχει αποδοθεί Α.Φ.Μ.

Β) Εάν είστε έγγαμοι και έχετε επιλέξει να υποβάλλετε χωριστές δηλώσεις, συμπληρώστε και οι δύο γονείς τα στοιχεία των παιδιών.

Συμπληρώστε τα σχετικά στοιχεία για άλλα εξαρτώμενα μέλη που πιθανόν να έχετε.

Δήλωση στοιχείων τραπεζικού λογαριασμού

Στον πίνακα. 10 της δήλωσης συμπληρώστε τα πλήρη στοιχεία του τραπεζικού σας λογαριασμού στον οποίο θα θέλατε να κατατεθεί από τη Φορολογική Αρχή τυχόν επιστρεφόμενο ποσό που θα προκύψει από την εκκαθάριση της φορολογικής σας δήλωσης. Στον λογαριασμό αυτό θα πρέπει να είστε πρώτος δικαιούχος.

Μάθετε ότι:

Στις κοινές δηλώσεις εγγάμων θα πρέπει να συμπληρώσετε δύο λογαριασμούς ΙΒΑΝ για τον υπόχρεο και τη σύζυγο αντίστοιχα. Στη περίπτωση που ο λογαριασμός είναι κοινός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο ίδιος λογαριασμός IBAN.Η εκκαθάριση της δήλωσης

Αφού ολοκληρώσετε τη συμπλήρωση της φορολογικής σας δήλωσης, δείτε το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης και μετά προχωρήστε στην οριστική υποβολή της.

Αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι:

1. Χρεωστικό: εκτυπώστε την «Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου» (σε περίπτωση έγγαμων θα πρέπει να εκτυπώσετε δύο Πράξεις Διοικητικού Προσδιορισμού) όπου θα βρείτε την ταυτότητα οφειλής (Τ.Ο.), την οποία θα χρησιμοποιήσετε για να πληρώσετε το φόρο εφάπαξ ή σε τρεις (3) ισόποσες διμηνιαίες δόσεις σε πιστωτικά ιδρύματα.

Η λήξη της προθεσμίας για την καταβολή της πρώτης δόσης (εφόσον προκύψει φόρος) είναι η τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου 2019 και των επόμενων δόσεων η τελευταία εργάσιμη ημέρα των μηνών Σεπτεμβρίου 2019 και Νοεμβρίου 2019 αντίστοιχα.

2. Πιστωτικό: Το ποσό της επιστροφής θα κατατεθεί στον λογαριασμό που έχετε δηλώσει εφόσον δεν έχετε οφειλές.

3. Μηδενικό: Δεν χρειάζονται περαιτέρω ενέργειες από εσάς.

Για τους έγγαμους που υποβάλλουν κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος διενεργείται πλέον ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και εκδίδονται δύο πράξεις προσδιορισμού φόρου, μία για κάθε σύζυγο. Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν συμψηφίζονται με χρεωστικά του άλλου, ενώ στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share