Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Σας αφορά: Αυξημένοι θα είναι φέτος οι μισθοί στα ξενοδοχεία!

Οι νέοι μισθοί για 140.000 υπαλλήλους!

26 Μαρτίου 2019 16:40
Σας αφορά: Αυξημένοι θα είναι φέτος οι μισθοί στα ξενοδοχεία!

Αυξημένοι κατά 1,5% είναι φέτος οι μισθοί στα ξενοδοχεία για το σύνολο των 114.000 υπαλλήλων, που πλέον καλύπτονται από τη γενικώς υποχρεωτική κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Για το 2019 οι βασικοί μισθοί κυμαίνονται από 792,08 έως 863,83 ευρώ, ενώ διατηρούνται όλα τα επιδόματα που προβλέπει η κλαδική σύμβαση εργασίας, η οποία έχει κηρυχθεί ως γενικώς υποχρεωτική για όλα τα ξενοδοχεία της χώρας, με υπουργική απόφαση της υπουργού Εργασίας, Εφης Αχτσιόγλου.

Την ίδια στιγμή, ενεργή είναι μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2019 και η συλλογική σύμβαση στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, η οποία υπεγράφη για πρώτη φορά φέτος και προβλέπει βασικούς μισθούς από 711 ευρώ έως 771 ευρώ και ημερομίσθια από 28,44 έως 30,84 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει ο εργαζόμενος.

Η εν λόγω σύμβαση καλύπτει περί τους 20.000 - 25.000 απασχολούμενους στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και περίπου 50.000 επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει πως η σεζόν του 2019 μπαίνει με πλήρως ρυθμισμένο τοπίο στον κλάδο των καταλυμάτων.

Εν όψει της εντατικοποίησης των προσλήψεων για την καλοκαιρινή σεζόν, το «Εθνος - Εργασία+» ετοίμασε έναν αναλυτικό οδηγό για όλους όσοι θα απασχοληθούν φέτος σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, ώστε να γνωρίζουμε με κάθε λεπτομέρειες τι μισθό δικαιούνται ανάλογα με την προϋπηρεσία και τα προσόντα τους.

Τέσσερα κλιμάκια

Αναλυτικά, η σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων προβλέπει τέσσερα μισθολογικά κλιμάκια για τις βασικές ειδικότητες του ξενοδοχειακού κλάδου:

Κατηγορία Α’. Ισχύει για ρεσεψιονίστ, μετρ, θυρωρό Α’, μπουφετζή Α’, προϊστάμενο υπνοδωματίων, μάγειρα Α’, τεχνίτη ζαχαροπλάστη. Βασικός μισθός 863,83 ευρώ, που μπορεί να φτάσει έως και 1.404,16 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα. Για έγγαμο, με προϋπηρεσία 25 ετών και επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης ο μισθός διαμορφώνεται στα 1.247,78 ευρώ.

Κατηγορία Β’. Ισχύει για βοηθούς υποδοχής, προϊσταμένους πλυντηρίου - λινοθήκης, σερβιτόρο τραπεζαρίας, σαλονιού ή ορόφων - θαλαμηπόλο, μπάρμαν, μάγειρα Β’, τηλεφωνητή. Βασικός μισθός 845,61 ευρώ, που μπορεί να φτάσει έως και 1.379,57 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα. Για έγγαμο, με προϋπηρεσία 25 ετών και επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης ο μισθός διαμορφώνεται στα 1.225,01 ευρώ.

Κατηγορία Γ’. Ισχύει για βοηθούς σερβιτόρου, θυρωρούς υπηρεσίας, βοηθούς μπουφέ - εστιατορίου - μπαρ, γκρουμ, μάγειρα Γ’, καμαριέρη - καμαριέρα, βοηθό ζαχαροπλάστη. Βασικός μισθός 828,87 ευρώ, που μπορεί να φτάσει έως και 1.356,98 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα. Για έγγαμο, με προϋπηρεσία 25 ετών και επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης ο μισθός διαμορφώνεται στα 1.204,09 ευρώ.

Κατηγορία Δ’. Ισχύει για λαντζέρηδες, πλύντριες, σιδερώτριες, καθαρίστριες κοινόχρηστων χώρων. Βασικός μισθός 792,08 ευρώ, που μπορεί να φτάσει έως και 1.267,7 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα. Για έγγαμο, με προϋπηρεσία 25 ετών και επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης, ο μισθός διαμορφώνεται στα 1.158,1 ευρώ. Εκτός από τον βασικό μισθό, η σύμβαση προβλέπει σταθερό για όλες τις μισθολογικές βαθμίδες επίδομα προϋπηρεσίας, που κλιμακώνεται από τα 5,60 ευρώ για προϋπηρεσία 1-2 χρόνια μέχρι και 190,40 ευρώ για 34-35 χρόνια. Επίσης προβλέπει επίδομα γάμου 10% επί του αθροίσματος του βασικού μισθού και του επιδόματος προϋπηρεσίας.

Πέραν αυτών προβλέπει επίσης επίδομα τουριστικής εκπαίδευσης σε τρεις βαθμίδες:

6% επί του αθροίσματος του βασικού μισθού και του επιδόματος προϋπηρεσίας για ταχύρρυθμη εκπαίδευση.
10% επί του αθροίσματος του βασικού μισθού και του επιδόματος προϋπηρεσίας για μέση ή μετ/ ση εκπαίδευση.
15% επί του αθροίσματος του βασικού μισθού και του επιδόματος προϋπηρεσίας για ανώτερη εκπαίδευση.

Οι μάγειρες

Επίσης προβλέπει επίδομα ανθυγιεινής εργασίας 10% για τους μάγειρες επί του βασικού μισθού χωρίς το επίδομα προϋπηρεσίας.

Τέλος προβλέπει εποχικό επίδομα 10% επί αθροίσματος του βασικού μισθού και του επιδόματος προϋπηρεσίας.

Εκτός από το μισθολογικό, η σύμβαση ρυθμίζει πρόσθετες αμοιβές για την υπερεργασία (εργασία στα ρεπό, τις Κυριακές και τις αργίες). Συνδικαλιστικοί κύκλοι εκτιμούν πως από την προστατευτική ομπρέλα της εθνικής κλαδικής, που ισχύει από 1/1/2018 έως 31/12/2019, καλύπτονται συνολικά 114.000 ξενοδοχοϋπάλληλοι.

711 έως 771€ ο βασικός στα ενοικιαζόμενα

Τον περασμένο Φεβρουάριο υπεγράφη για πρώτη φορά συλλογική σύμβαση εργασίας και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα.

Η σύμβαση έχει ετήσια ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019. Αναλυτικά, η σύμβαση προβλέπει βασικούς μισθούς από 711 ευρώ έως 771 ευρώ και ημερομίσθια από 28,44 έως 30,84 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει ο εργαζόμενος.

Εκτιμάται πως καλύπτει 20.000 - 25.000 απασχολούμενους στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, υιοθετώντας τους μισθούς της διαιτητικής απόφασης του Σεπτεμβρίου 2018.

Η ίδια σύμβαση έχει ρήτρα εξασφάλισης ενός ελάχιστου ορίου εισοδήματος, το οποίο προσδιορίζεται κατά μήνα στο 26πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.

Όπως αναφέρεται, «οι μηνιαίες αποδοχές δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι κατά μήνα χαμηλότερες από το 26πλάσιο του εκάστοτε ισχύοντος κατώτατου νομοθετημένου ορίου ημερομισθίου του εργατοτεχνίτη ανάλογα με την ηλικία του».

Εφόσον το ελάχιστο ημερομίσθιο του εργατοτεχνίτη ανεξαρτήτως ηλικίας αυξήθηκε από 1/2/2019 στα 29,04 ευρώ για όλους, ο ελάχιστος μισθός για τους εργαζόμενους στα ενοικιαζόμενα δωμάτια δεν μπορεί να υπολείπεται των 755,04 ευρώ τον μήνα.

Η ίδια σύμβαση προβλέπει επίδομα προϋπηρεσίας 5,60 ευρώ για καθένα έτος πραγματικής υπηρεσίας ή προϋπηρεσίας σε άλλη επιχείρηση μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων ή ξενοδοχείου.

Οι έγγαμοι

Ειδικά για όσους προσλαμβάνονται ως σερβιτόροι και μπάρμαν αναγνωρίζεται και η προϋπηρεσία σε επισιτιστικές επιχειρήσεις.

Αναγνώριση προϋπηρεσίας προβλέπεται ακόμη και γι’ αυτούς που έχουν εργαστεί εποχικά (αναγνωρίζεται ως προϋπηρεσία και η νεκρά περίοδος και μέχρι 4 μήνες κάθε έτος).

Επίσης προβλέπεται επίδομα οικογενειακών βαρών για όλους τους έγγαμους και διαζευγμένους εργαζόμενους όπως επίσης και για τις ανύπαντρες μητέρες, το οποίο υπολογίζεται στο 10% επί του βασικού μισθού ή ημερομισθίου.

Επιπλέον επίδομα προβλέπεται και για όσους έχουν αποφοιτήσει από σχολή τουριστικής εκπαίδευσης. Ειδικότερα για τους πτυχιούχους ανώτερων τουριστικών σχολών προβλέπεται προσαύξηση 15%.

Για τους αποφοίτους μέσων τουριστικών σχολών και σχολών μετεκπαίδευσης όπως επίσης και τους αποφοίτους μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής κατάρτισης ΙΕΚ προβλέπεται προσαύξηση 10%. Για τους αποφοίτους ταχύρρυθμης εκπαίδευσης προβλέπεται επίδομα 6% επί του βασικού μισθού ή ημερομισθίου.

Ρήτρα εξασφαλίζει ελάχιστο όριο εισοδήματος, κατά μήνα, ίσο με το 26πλάσιο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη

Όπως η σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων, έτσι και η σύμβαση των απασχολουμένων στα ενοικιαζόμενα δωμάτια προβλέπει επίδομα εποχιακής απασχόλησης (10%), όπως και επίδομα ανθυγιεινής εργασίας (5%) για τους καθαριστές κοινόχρηστων χώρων, τις καμαριέρες που εκτελούν και χρέη καθαρίστριας όπως και τους λαντζέρηδες.

Οι μάγειρες δικαιούνται επίδομα ανθυγιεινής εργασίας 10%.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr σημειώνεται πως οι εργαζόμενοι δικαιούνται και δώρα. Το επίδομα εορτών Πάσχα, για παράδειγμα, ισούται με το 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με τον συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε 8 μέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης, εφόσον η εργασιακή σχέση με τον υπόχρεο εργοδότη δεν διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την καταβολή πλήρους δώρου.

Παράλληλα, να υπενθυμίσουμε ότι από 1η Φεβρουαρίου το 90% των Ελλήνων θα παίρνει μεγαλύτερο μισθό!

Έλληνας ανειδίκευτος εργάτης στη Νορβηγία με μισθό 8.000 ευρώ τον μήνα!

Στον απόηχο της είδησης για το κατάπτυστο μέιλ του διευθυντικού στελέχους μεγάλης αλυσίδαςσούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, μέσω του οποίου ζητούσε από τους υπαλλήλους “να είναι και ευχαριστημένοι με μισθό 300 ευρώ το μήνα”, ένας συμπατριώτης μας που μετανάστευσε στο Όσλο, ο Παντελής Καρβέλης, περιγράφει στο protothema.gr την "non stress" καθημερινότητα του στον εργασιακό παράδεισο της Νορβηγίας.

Μάλιστα o προϊστάμενος του στην εταιρία όπου εργάζεται του συστήνει να μην αγχώνεται, να μην ζορίζεται και να παραμένει ήρεμος ακόμα και στην περίπτωση που κάτι δεν γίνει σωστά, διότι, όπως του εξηγεί, μόνο έτσι θα καταφέρει να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ο 42χρονος Παντελής Καρβέλης άφησε την Ελλάδα πριν απο ένα χρόνο και μαζί με την σύζυγο του, Αντριάννα και το πέντε ετών αγοράκι τους μετανάστευσαν στο Όσλο με στόχο να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Ήδη έχει να μοιραστεί αρκετές θετικές εμπειρίες από την ζωή του στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας.

Ο συμπατριώτης μας εργαζόταν τα τελευταία πέντε χρόνια ως κρεοπώλης στην Θεσσαλονίκη, λαμβάνοντας μισθό 1.000 ευρώ, χρήματα με τα οποία πάσχιζε να καλύψει το σύνολο των εξόδων της οικογένειας του δεδομένου ότι η σύζυγος δεν εργαζόταν.

Ο Παντελής Καρβέλης με την σύζυγο του, Αντριάννα στο Όσλο της Νορβηγίας δηλώνουν ενθουσιασμένοι από τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας

Η απόφαση να μεταναστεύσουν στην Νορβηγική πρωτεύουσα στηρίχθηκε στην επιθυμία τους να αναζητήσουν ανώτερο βιοτικό επίπεδο, έχοντας μάθει από συγγενή τους που εργάζονταν ήδη εκεί, ότι οι συνθήκες διαβίωσης και ειδικά για οικογένειες είναι σχεδόν ιδανικές.

“Οι βασικοί λόγοι που μας ώθησαν να φύγουμε και να μεταναστεύσουμε στη Νορβηγία, ήταν πρώτα απ’ όλα το ύψος των μισθών που ούτε καν συγκρίνονται με τους μισθούς στην Ελλάδα, μετά το παιδαγωγικό σύστημα το οποίο θεωρείται το δεύτερο καλύτερο στο κόσμο, μετά την Φιλανδία, όπως και το νορβηγικό σύστημα υγείας που αντικειμενικά είναι αν όχι το καλύτερο, σίγουρα ένα απο τα αρτιότερα στο κόσμο”

“Εδώ το κράτος σου παρέχει απίστευτες διευκολύνσεις που κάνουν απλούστερη την καθημερινότητα σου, βοηθώντας στο να έχεις περισσότερο ποιοτικό χρόνο τόσο για τον εαυτό σου, όσο και και για την οικογένεια σου”.

Θεωρεί τον εαυτό του τυχερό δεδομένου ότι για να βρει μια θέση εργασίας δεν χρειάστηκε να περιμένει για αρκετό καιρό, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους μετανάστες.
Σημαντικό ρόλο στην εύρεση μιας θέσης εργασίας ήταν το γεγονός ότι ο αδερφός της συζύγου του εργάζεται στη Νορβηγία τα τελευταία δέκα χρόνια και έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα κύκλο γνωριμιών.

Ωστόσο, οι αρχικές επιλογές για τον συμπατριώτη μας δεν ήταν αρκετές κι αυτό διότι δεν γνώριζε τη νορβηγική γλώσσα.

Ο Παντελής Καρβέλης κατάφερε να βρει δουλειά σε σύντομο χρονικό διάστημα ως ανειδίκευτος εργάτης σε κατασκευαστική εταιρία που συμμετέχει σε μεγάλα έργα στα λιμάνια της χώρας. Ο μισθός του ανειδίκευτου εργάτη στη Νορβηγία διαφέρει ανάλογα με την εταιρία και το αντικείμενο της εργασίας και κυμαίνεται από 40 ευρώ έως 70 ευρώ την ώρα κατά προσέγγιση.

Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, ο συμπατριώτης μας ο οποίος εργάζεται 10 ώρες τη μέρα, κερδίζει περίπου 8.000 ευρώ το μήνα με τη φορολογία να ανέρχεται στο 35%.

Το ενοίκιο για το διαμέρισμα των 70 τ.μ με τις δυο κρεβατοκάμαρες σε σύγχρονο συγκρότημα κατοικιών που έχει μισθώσει ανέρχεται στο ποσό των 1.100 ευρώ, ενώ στη τιμή υπολογίζεται και το ρεύμα και η θέρμανση, όπως και το ίντερνετ αλλά και η συνδρομητική τηλεόραση.

Όσον αφορά το κόστος ζωής, ο Παντελής Καρβέλης, θέτει τα εξής παραδείγματα, ανάλογα με τις ανάγκες του. Συγκεκριμένα, όπως λέει, ένα πακέτο με καπνό το οποίο στην Ελλάδα κοστίζει 7 ευρώ, στη Νορβηγία κοστίζει 27 ευρώ, ενώ τα έξοδα του σούπερ μάρκετ για μια τριμελή οικογένεια αγγίζουν τα 800 ευρώ το μήνα.

Με έναν δεύτερο πρόχειρο υπολογισμό ο Παντελής Καρβέλης έχοντας καλύψει όλα τα μηνιαία έξοδα του, του μένουν στη τσέπη 3.300 ευρώ χωρίς να εργάζεται προς το παρόν τουλάχιστον και η σύζυγος του, κάτι που αναμένεται να συμβεί στο προσεχές μέλλον, οπότε αναμένεται να αυξηθεί το οικογενειακό τους εισόδημα.

Τι του έχει προκαλέσει μεγαλύτερη εντύπωση στη καθημερινότητα του σε σχέση με την καθημερινότητα που ζούσε στην Ελλάδα;

“Μα ο τρόπος που με αντιμετωπίζει ο προϊστάμενος μου” θα πει γελώντας. “Δεν θυμάμαι πόσες φορές την ημέρα μου λέει “no stress”, δηλαδή να μην αγχώνομαι”.

Για το αν σκέφτεται να επιστρέψει κάποια στιγμή στην Ελλάδα, ο Παντελής Καρβέλης, λέει ότι προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοια σκέψη. "Προτιμώ να έρχομαι στην Ελλάδα τα καλοκαίρια και να κάνω τις διακοπές μου για ένα μήνα αξιοπρεπώς και μετά να επιστρέφω στο εκσυγχρονισμένο κράτος της Νορβηγίας” θα απαντήσει.

Όντας πτυχιούχος της σχολής Επαγγελμάτων Κρέατος Θεσσαλονίκης σκέφτεται να αξιοποιήσει στη Νορβηγία τις γνώσεις και την εργασιακή εμπειρία που έχει αποκτήσει στην Ελλάδα με σκοπό να ανελιχτεί επαγγελματικά, διεκδικώντας ακόμη υψηλότερες αποδοχές αλλά και ιδανικότερες συνθήκες εργασίας.

Για να το πετύχει όμως αυτό πρέπει πρώτα να καθίσει στα θρανία και να μάθει τη Νορβηγική γλώσσα, στοιχείο απαραίτητο στην εξέλιξη ενός μετανάστη που προσδοκά όχι μόνο να μείνει μόνιμα στη χώρα αλλά και να ανεβάσει ακόμη περισσότερο το βιοτικό του επίπεδο. Ένα επιπλέον κίνητρο, όπως θα πει, είναι το παιδαγωγικό σύστημα, καθώς θεωρείται ένα από τα πιο εξελιγμένα στο κόσμο.

Και εξηγεί: “Φανταστείτε ότι εδώ τα παιδιά μέχρι και την 3η Δημοτικού δεν κάνουν μαθήματα, αλλά μόνο αθλοπαιδιές και εικαστικές δραστηριότητες, ενώ μεγαλώνοντας μαθαίνουν έως και τέσσερις γλώσσες και το πιο σημαντικό είναι ότι τους παρέχεται η δυνατότητα να εργαστούν αποκλειστικά πάνω στο αντικείμενο των σπουδών τους”.

“Στα αρνητικά, ο βαρύς χειμώνας με θερμοκρασίες που αγγίζουν τους -20 βαθμούς Κελσίου, όμως αυτό είναι κάτι που συνηθίζεται” καταλήγει.

Για περισσότερες οικονομικές ειδήσεις και νέα του AthensMagazine.gr δείτε εδώ!

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share