Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Πρώτη κατοικία: Την Παρασκευή η κυβέρνηση καταθέτει στη Βουλή τη ρύθμιση! - Ποιους αφορά;

Τι θα καταθέσει η κυβέρνηση για την ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας!

20 Μαρτίου 2019 13:57
Πρώτη κατοικία: Την Παρασκευή η κυβέρνηση καταθέτει στη Βουλή τη ρύθμιση! - Ποιους αφορά;

Την Παρασκευή, 22 Μαρτίου αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση τη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, στη βάση της συμφωνίας κυβέρνησης – τραπεζών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μέχρι τότε θα συνεχιστεί η συζήτηση με τους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος για την αποσαφήνιση τεχνικών λεπτομερειών.

Παράλληλα, μειώνονται οι πιθανότητες να έχουμε «λευκό καπνό» για τη δόση των 970 εκατ. ευρώ στο EWG της Δευτέρας, καθώς οι διαφορές του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς για το διάδοχο του νόμου Καστέλη -που είναι η σημαντικότερη εκκρεμότητα- παραμένουν ακόμη αγεφύρωτες.

Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη το κυβερνητικό επιτελείο και οι θεσμοί απλώς συμφώνησαν για άλλη μια φορά ότι διαφωνούν και στα όρια κάλυψης αλλά και για τη γενικότερη φιλοσοφία του νέου νόμου.

Η διαφωνία βρίσκεται στην «περίμετρο» κάλυψης του νέου νόμου που φαίνεται πολύ μεγάλη και για τα στεγαστικά δάνεια, ενώ οι θεσμοί δεν δέχθηκαν ούτε και χθες να συζητήσουν περί ένταξης στο νέο καθεστώς και των επιχειρηματικών δανείων με προσημείωση πρώτης κατοικίας, τα οποία όμως η κυβέρνηση επιμένει να τα εντάξει στο νέο καθεστώς.

Πιο συγκεκριμένα, το όριο κάλυψης για την ακίνητη περιουσία που είχε συμφωνηθεί αρχικά μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών στις 250.000 ευρώ της αντικειμενικής αξίας θα πρέπει σύμφωνα με τους θεσμούς να μειωθεί κατά τουλάχιστον 50.000 ευρώ, με τους πιο ακραίους να ζητούν μείωση ως και το όριο της ανώτερης οφειλής, δηλαδή των 130.000 ευρώ.

Στα εισοδηματικά κριτήρια υπάρχουν επίσης αντιρρήσεις, αφού το εισόδημα που προτείνει η κυβέρνηση ξεκινά από τις 12.000 για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό και φτάνει τις 31.000 ευρώ, όρια που θεωρούνται από τους δανειστές υψηλά και ζητούν να μειωθούν.

Τέλος, ένα ακόμη αγκάθι που παραμένει είναι το κριτήριο των καταθέσεων που άτυπα είχε συμφωνηθεί έως και τις 35.000. Οι δανειστές ζητούν να κόβονται από το νέο σύστημα όσοι έχουν καταθέσεις πάνω από 20.000 ευρώ, ενώ στην πιο ακραία του μορφή το σενάριο των δανειστών προβλέπει ο ευνοούμενος της νέας ρύθμισης να μην έχει καταθέσεις πάνω από 5.000 ευρώ.

Παράλληλα, χαμός για χιλιάδες επαγγελματίες: Καλούνται να πληρώσουν ελάχιστη εισφορά 300 ευρώ!

Κοστέλο: Πολύπλοκο το σχέδιο για το νέο νόμο Κατσέλη

Νωρίτερα, με κεντρικό μήνυμα «η συνέχιση και η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί είναι καθοριστική» ο Ντέκλαν Κοστέλο «έξυσε πληγές» τόσο αναφορικά με το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, όσο και τη μείωση του αφορολογήτου ορίου, την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την προσέλκυση επενδύσεων.

Κατά την παρουσίαση του στο σεμινάριο που διοργανώνεται στην Αθήνα μαζί με το ΙΟΒΕ για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν γενικά εμφανίστηκε αισιόδοξος εκτιμώντας ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη.

Είπε όμως ότι είναι ένα πολύ πολύπλοκο σχέδιο, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν θα υπάρξουν αντίστοιχα προβλήματα με αυτά του νόμου Κατσέλη, ενώ επισήμανε και τη δημοσιονομική διάσταση του μέτρου. «Το κόστος των 200 εκατ. ευρώ μπορεί να φαίνεται διαχειρίσιμο, αλλά φτάνει τα 800 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα 4ετίας».

Στο πλαίσιο ερωταπαντήσεων και ειδικότερα σε ερώτηση που αφορούσε αν ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ κρίνεται εφικτός φέτος, εξέφρασε την άποψη ότι πράγματι μπορεί να επιτευχθεί, επεσήμανε ωστόσο ότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις.

«Εχουμε διαπιστώσει τη σημαντική υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, θέλουμε το ΠΔΕ να «πληρωθεί» γιατί κρατά πίσω το ρυθμό ανάπτυξης».

Πρέπει να γίνουν πολλά συμπλήρωσε, ώστε να χαμηλώσουν οι συντελεστές φόρου για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις και να διευρυνθεί η φορολογική βάση, υπονοώντας εφαρμογή της προνομοθετημένης μείωσης του αφορολογήτου.

Επιπλέον, προσέθεσε, έχετε 24 δισ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα αλλά το δημόσιο συνεχίζει να χρωστά ληξιπρόθεσμα σε ιδιώτες 2 δισ. ευρώ…

Ιδιαίτερα επέμεινε ο Ντ. Κοστέλο στο πλαίσιο της ομιλίας του στη διαρκή εφαρμογή μεταρρυθμίσεων αναφέροντας μάλιστα ότι πρέπει να αποφευχθεί ένα «σταμάτα-ξεκίνα», καθώς η παύση και η επανέναρξη των μεταρρυθμίσεων τα προηγούμενα χρόνια ήταν μια από τις βασικές αιτίες για τις οποίες η κρίση είχε τόσο μακρά διάρκεια. Εκτίμησε δε ότι η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί με την Κομισιόν μπορεί να απαιτήσει χρονικό διάστημα 5-10 ετών.

Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε αναφορικά με το σύστημα κοινωνικών παροχών το οποίο όπως είπε έχει «κακή στόχευση και κακή εφαρμογή».

Σας αφορά: Έρχεται παράταση του ν. Κατσέλη; - Τι προτείνουν οι τράπεζες για την α' κατοικία;

Με τις διαφορές να παραμένουν μεταξύ κυβέρνησης-τραπεζών για την προστασία της α' κατοικίαςξεκινά στις 18:00 η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με εκπροσώπους των συστημικών τραπεζών.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές η παρουσία του πρωθυπουργού θα ήταν σαφής ένδειξη για το αν υπάρχει περιθώριο εξεύρεσης λύσης απόψε, ωστόσο οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τσίπρας δεν θα είναι παρών.

Έτσι, ενισχύεται το σενάριο για παράταση μέχρι νεωτέρας του ισχύοντος πλαισίου Κατσέλη καθώς δεν έχει βρεθεί ακόμη η «χρυσή τομή» που θα αντικαταστήσει τον ν. Κατσέλη.

Σστη σύσκεψη η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 18:00 στην οποία από πλευράς κυβέρνησης θα συμμετάσχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.

Από πλευράς τραπεζών θα συμμετέχουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και της Τράπεζας Αττικής.

Όλο το σαββατοκύριακο έγιναν τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών, προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική λύση, πλην όμως, εις μάτην.

Από τις τράπεζες διαρρέουν ότι στη σύσκεψη, θα συζητήσουν επί σχεδίου που έχουν εκπονήσει - δεν είναι σαφές εάν έχει συμφωνήσει έστω κατ' αρχήν η κυβέρνηση – το οποίο προβλέπει τα εξής:

Πιο χαμηλά όρια προστασίας (100.000 ευρώ) και χαμηλά εισοδηματικά όρια ως υποχώρηση της κυβέρνησης
Διεύρυνση της προστασίας και στα μικρά επαγγελματικά με υποθήκη α' κατοικίας, ως υποχώρηση των τραπεζών

Όχι οριζόντιες ρυθμίσεις

Κούρεμα υπό προϋποθέσεις (είτε στη δόση είτε στο τέλος του δανείου)

Επιμήκυνση ανάλογα ΚΑΙ με την ηλικία οφειλέτη

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία το προφίλ των «κόκκινων» δανείων, έχει ως εξής:

Στεγαστικά ως 100.000 ευρώ, αφορούν περίπου 225.000 νοικοκυριά- περίπου 9 δισ ευρώ επί συνόλου 13,5 δισ κόκκινων στεγαστικών.

Μικρά επαγγελματικά ως 100.000 ευρώ αφορούν περίπου 40.000 επιτηδευματίες- περίπου 1,5 δισ ευρώ.

Για περισσότερες ειδήσεις του AthensMagazine.gr δείτε εδώ!

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share