Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Καιρός τώρα: Μάρτης γδάρτης! Υποχωρεί με πολλά προβλήματα η κακοκαιρία, παραμένουν οι τσουχτερές θερμοκρασίες!

Στο έλεος της κακοκαιρίας όλη η χώρα! Που εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα;

13 Μαρτίου 2019 07:36
Καιρός τώρα: Μάρτης γδάρτης! Υποχωρεί με πολλά προβλήματα η κακοκαιρία, παραμένουν οι τσουχτερές θερμοκρασίες!

Καιρός: Με ισχυρές βροχές και καταιγίδες συνεχίζεται και σήμερα Τετάρτη στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο η κακοκαιρία, που την Τρίτη προκάλεσε σοβαρά προβλήματα.

Προβλήματα υπάρχουν και από τα ξημερώματα της Τετάρτης στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες από τους ισχυρούς ανέμους στα πελάγη, οι οποίοι κατά τόπους σε πολλές θαλάσσιες περιοχές φθάνουν ακόμη και τα 9 Μποφόρ.

Κλειστές είναι οι γραμμές Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας, Πάχη Μεγάρων-Φανερωμένη Σαλαμίνας, ενώ από το λιμάνι της Ραφήνας δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων για Κυκλάδες και Μαρμάρι. Κλειστή είναι επίσης η γραμμή Αγ. Μαρίνα-Νέα Στύρα.

Σε ισχύ τέθηκε απαγορευτικό απόπλου και στο λιμάνι του Λαυρίου, ενώ κλειστές είναι ακόμη οι γραμμές Καβάλα-Πρίνος, Καβάλα-Λιμένας Θάσου, Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλλονιά.

Σταδιακά τα φαινόμενα θα περιοριστουν στην Ανατολική Στερεά και το Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο, κατόπιν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, και προς το βράδυ θα σταματήσουν. Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν πολύ θυελλώδεις με εντάσεις έως 9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.

Περιοχές όπου αναμένονται θυελλώδεις άνεμοι με εντάσεις πάνω από 8 μποφόρ, κατά τη διάρκεια της Τετάρτης 13/03.


Την εξέλιξη των αναμενόμενων φαινομένων (βροχή/χαλάζι/χιόνι) έως το βράδυ της Τετάρτης 13/03 μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο βίντεο που ακολουθεί.


Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τα μεγαλύτερα ύψη βροχής που κατέγραψαν οι αυτόματοι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr έως τις 21:00 το βράδυ της Τρίτης.


Παράλληλα οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στα πελάγη προκάλεσαν σε κάποιες περιπτώσεις προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Οι ισχυρότερες ριπές ανέμου έως τις 21:00 της Τρίτης παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί.


Αναλυτικά, η πρόγνωση του καιρού:

Σήμερα Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019 αναμένονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο που από το μεσημέρι θα περιοριστούν στην Ανατολική Στερεά και το Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο, στη συνέχεια μόνο στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και προς το βράδυ θα σταματήσουν.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -1 έως 7 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και τη Θράκη από 3 έως 14, στα δυτικά ηπειρωτικά από 6 έως 16, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 3 έως 13, στα νησιά του Ιονίου από 7 έως 13, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 6 έως 13, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 9 έως 14, και στην Κρήτη από 9 έως 13.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση στα βόρεια. Εξαίρεση αποτελεί το Νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ, και μόνο από το απόγευμα θα γίνουν βορειοδυτικοί 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση κατά 2 έως 3 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με βροχές και μικρή πιθανότητα καταιγίδας, έως και το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ, με ενίσχυση κατά 1 έως 2 μποφόρ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 7 έως 11 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με μικρή πιθανότητα ασθενούς βροχόπτωσης έως τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, με εξαίρεση τα δυτικά του νομού και την πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου έως το μεσημέρι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 5 έως 12 βαθμούς.

Προβλήματα από τα χιόνια σε Στερεά Ελλάδα και Μακεδονία

Το «άγριο» πρόσωπό του έδειξε ο καιρός το βράδυ της Τρίτης, καθώς, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις και τις καταιγίδες, στα ορεινά ξεκίνησε να χιονίζει με ένταση. Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίστηκαν στο γνωστό «16» της εθνικής οδού Λαμίας-Καρδίτσας, όπου, εξαιτίας του χιονιού, «δίπλωσε» φορτηγό. Νωρίς το βράδυ, δόθηκε απαγορευτικό για όλα τα οχήματα, μέχρι να καθαριστεί πλήρως το οδόστρωμα και απεγκλωβιστούν περίπου δέκα οχήματα, που "κόλλησαν" στο σημείο.

Από τις 20:30 επικρατούσε έντονη χιονόπτωση από το 56,4ο χλμ της Εθνικής Οδού Λαμίας-Καρπενησίου και προς το Καρπενήσι, με τον κρατικό μηχανισμό να έχει πάρει θέση μάχης. Αστυνομικοί του ΑΤ Σπερχειάδας βρίσκονται στο σημείο μαζί με τα τοπικά εκχιονιστικά, ενώ συνδράμουν ήδη τρία ακόμη μηχανήματα της Περιφέρειας.

Ενθαρρυντικά είναι τα πράγματα ευτυχώς στο κομμάτι των υδάτων του Σπερχειού ποταμού. Τα νερά φαίνεται ότι προέρχονται από την έντονη βροχόπτωση και δεν υπάρχει ποσότητα από τις ορεινές πηγές. Το γεγονός μάλιστα ότι το χιόνι ξεκίνησε κάτω από τα 1.000 υψόμετρο και αναμένεται να επεκταθεί ακόμη πιο χαμηλά, δεν δημιουργεί φόβους να κατεβεί απότομα πολύ νερό στις εκβολές. Ωστόσο, η Πολιτική Προστασία είναι σε επιφυλακή και ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων θα δοθούν οδηγίες.

Δείτε φωτογραφίες από τη χιονόπτωση στη Φθιώτιδα από το ilamia.gr

Βόλος: Προβλήματα ηλεκτροδότησης από τους ισχυρούς ανέμους

Πολλά προβλήματα δημιούργησαν στο Βόλο οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή. Όπως μεταδίδει το e-volos.gr λόγω της έντασής του μετακίνησε τέντες, λαμαρίνες ακόμα και πινακίδες, ενώ έσπασε δέντρα και κλαδιά δημιουργώντας προβλήματα ηλεκτροδότησης.

Τα κυριότερα προβλήματα σημειώθηκαν στο παραλιακό μέτωπο μεταξύ Αγριάς και Καλών Νερών, όπου και σημειώθηκαν προβλήματα ηλεκτροδότησης λόγω πτώσης δέντρων και κλαδιών, στο δρόμο προς Σέσκλο όπου έπεσε στύλος και ειδοποιήθηκε η ΔΕΗ αλλά και στο Βόλο, όπου αποκολλήθηκαν λαμαρίνες επί της οδού Ορφανοτροφείου, στην απομάκρυνση των οποίων συνέδραμε και η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Βόλου.

Στην περιοχή μάλιστα των Κάτω Λεχωνίων χρειάστηκαν ακόμα και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και η επιστράτευση JCB.

Η Πολιτική Προστασία Δήμου Βόλου, όπως επίσης η Τροχαία, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ και του ΟΤΕ παραμένουν σε επιφυλακή.

Ισχυρή χιονοθύελλα στην Ε.Ο. Τρικάλων-Γρεβενών

Απίστευτης έντασης χιονοθύελλα έπληξε αργά το βράδυ της Τρίτης την ε.ο. Τρικάλων-Γρεβενών.

Όπως καταγράφει το trikalavoice.gr η κίνηση των οχημάτων γινόταν με ιδιαίτερη δυσκολία, λόγω ολισθηρότητας του οδοστρώματος, αλλά και κυρίως λόγω περιορισμένης ορατότητας. Χιόνιζε επίσης σε όλα τα ορεινά της επαρχίας Καλαμπάκας, καθώς και από το ύψος του Περτουλίου και πάνω.

Δείτε φωτογραφίες από το trikalavoice.gr
xionithiella-1
xionothiella

Κοζάνη: Κλειστά σχολεία και με καθυστέρηση το πρωινό κουδούνι

Στη δυτική Μακεδονία χιόνιζε από νωρίς το απόγευμα, ενώ το θερμόμετρο σε περιοχές όπως η Φλώρινα και το Αμύνταιο έφτασε στους -3 βαθμούς Κελσίου.

Εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών και της παγωνιάς τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Φλώρινας, και του δήμου Αμυνταίου, με αποφάσεις των δημάρχων, σήμερα Τετάρτη 13 Μαρτίου θα παραμείνουν κλειστά.

Επίσης, στον δήμο Σερβίων Βελβεντού στις δημοτικές ενότητες Καμβουνίων και Λιβαδερού τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν, ενώ στις δημοτικές ενότητες Σερβίων και Βελβεντού τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 10.15 π.μ. Ακόμη, στον δήμο Εορδαίας τα σχολεία θα ξεκινήσουν με μια ώρα καθυστέρηση.

Οι παιδικοί σταθμοί στους παραπάνω δήμους θα λειτουργήσουν κανονικά.

Ροδόπη - Ξάνθη: Απαγορεύθηκε η κυκλοφορία οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στην Εγνατία λόγω των ανέμων

Την απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στην Εγνατία Οδό, λόγω των ισχυρών ανέμων, από τις 17:30 το απόγευμα της Τρίτης, προχώρησαν με σχετικές αποφάσεις τους, οι Αστυνομικές Διευθύνσεις Ροδόπης και Ξάνθης. Οι θυελλώδεις άνεμοι, έντασης 6-7 μποφόρ, η βροχόπτωση, κατά τόπους έντονη και η πτώση της θερμοκρασίας, συνέθεσαβ το καιρικό σκηνικό σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, το οποίο άλλαξε άρδην μετά από ένα τετραήμερο, ηλιοφάνειας και υψηλών θερμοκρασιών.

Ειδικότερα, βάση των έκτακτων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, που θα ισχύσουν για όσο χρονικό διάστημα επικρατούν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, απαγορεύεται προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων, άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας Οδού, μεταξύ του δυτικού ανισόπεδου κόμβου Κομοτηνής και του ανισόπεδου κόμβου Βαφέικων Ξάνθης.

Η κυκλοφορία των παραπάνω οχημάτων θα διεξάγεται μέσω του εθνικού δικτύου Κομοτηνής-Πόρτο Λάγους- Ξάνθης, ενώ εφίσταται η προσοχή των οδηγών που κινούνται στα σημεία που επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Σημειώνεται πως η εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, είχε ως αποτέλεσμα την απαγόρευση του απόπλου την Τρίτη, του Ε/Γ/-Ο/Γ ΣΑΟΝΗΣΟΣ από Σαμοθράκη προς Αλεξανδρούπολη.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share