Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Έκτακτη ανακοίνωση από την Alpha Bank!

Σας αφορά!

6 Μαρτίου 2019 15:46
Έκτακτη ανακοίνωση από την Alpha Bank!

Nέες εκπλήξεις από τον οίκο Moody’s για τις ελληνικές τράπεζες. Για την ακρίβεια προχώρησε σε αναβάθμιση των αξιολογήσεων των Εθνικής Τράπεζας, Alpha Bank και Eurobank ενώ διατήρησε αμετάβλητες τις αξιολογήσεις των Τράπεζας Πειραιώς, Παγκρήτια Τράπεζα και Attica Bank, στον απόηχο της αναβάθμισης της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας την Παρασκευή 1/3. Όπως αναφέρει ο οίκος η αλλαγή στις αξιολογήσεις οφείλεται στη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και στην ύπαρξη ενός σχετικά καλύτερου λειτουργικού περιβάλλοντος και φυσικά έχει ως βασική αιτία την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Επιπρόσθετα η εν λόγω αλλαγή αντικατοπτρίζει την εκτίμηση του οίκου για περαιτέρω βελτίωση των θεμελιωδών δεδομένων των τραπεζών, μέσω της μείωσης των προβληματικών δανείων, της αύξησης των καταθέσεων και της σταδιακής βελτίωσης της αδύναμης κερδοφορίας τους.

Παράλληλα αναφέρεται εκτενώς στη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, παραθέτοντας σειρά στοιχείων τα οποία υπήρχαν και στην έκθεση για την Ελλάδα την 1η Μαρτίου 2019.

Ο αμερικανικός οίκος σημειώνει ότι όλα δείχνουν πως θα υπάρξει βελτίωση στο επίπεδο των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΝPEs), με δεδομένη την κατάθεση δύο διαφορετικών προτάσεων για το θέμα από πλευράς ΤτΕ και ΤΧΣ.

Επίσης για την αλλαγή στις αξιολογήσεις έλαβε υπόψη τη μείωση της εξάρτησης των τραπεζών από τον Έκτακτο Μηχανισμό ELA αλλά και την αύξηση των καταθέσεων που έλαβε χώρα το 2018.

Οι αξιολογήσεις ανά τράπεζα είναι οι ακόλουθες:

Alpha Bank
Η αναβάθμιση της Alpha Bank AE στο Caa1 από το Caa2 οφείλεται στην σχετικά καλύτερη κεφαλαιακή θέση της τράπεζας.

Η τράπεζα είχε τον υψηλότερο ρυθμό αναφοράς για τα ίδια κεφάλαια (Tier 1) της τάξης του 18,3% το Σεπτέμβριο του 2018, ενώ ο συντελεστής των κοινών μετοχών (TCE) όπως αναπροσαρμόστηκε από τον οργανισμό αξιολόγησης για να ενσωματώσει τους πιο πολύτιμους κωδικούς DTCs σε περίπου 11% από 6,4% πριν.

Η Moody’s σημειώνει ότι η Alpha Bank έχει το χαμηλότερο επίπεδο κωδικών DTCs στην κεφαλαιακή της βάση μεταξύ των μεγάλων τραπεζών, γύρω στα 3,3 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2018, που περιλάμβανε περίπου το 37% του ονομαστικού κεφαλαίου της CET1.

Επιπρόσθετα το επίπεδο των NPLs και NPEs βρίσκεται στο 34% και 50% των συνολικών δανείων (Σεπτέμβριος 2018), ενώ τα επίπεδα κάλυψής τους ήταν στο 69% και 47% αντίστοιχα.

Η Moody’s πιστεύει ότι το σχέδιο μετασχηματισμού λιανικής της τράπεζας, το οποίο ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2018 και συγκεντρώνει ρυθμούς που προδιαγράφουν μακροπρόθεσμες αναδιαρθρώσεις και λύσεις στις προβληματικές της εκθέσεις, θα βοηθήσει την τράπεζα να μειώσει τα NPEs και να επιτύχει το στόχο της ύψους € 8 δισ. περίπου 20% μέχρι το τέλος του 2021 από 22,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από τον Σεπτέμβριο του 2018.

Το βελτιωμένο προφίλ χρηματοδότησης της τράπεζας αποτελεί επίσης κινητήριο παράγοντα της αξιολόγησης, με το υπόλοιπο της ELA να ανέρχεται μόλις στα € 0,8 δισ. στα μέσα Νοεμβρίου του 2018, από € 8,4 δισ. τον Σεπτέμβριο του 2017, αποτελώντας 1,3% του συνόλου των στοιχείων του ενεργητικού της.

Η Moody’s αναμένει ότι αυτό το είδος χρηματοδότησης θα αποπληρωθεί πλήρως το α’ τρίμηνο του 2019.

Επίσης οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 13% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο 2018.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share