Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σάλος: Καταργούν μέχρι και την αργία της Μεγάλης Παρασκευής!

Δεν σέβονται τίποτα!

27 Φεβρουαρίου 2019 09:36
Σάλος: Καταργούν μέχρι και την αργία της Μεγάλης Παρασκευής!

Ως «χλευασμό των εργαζομένων» καταδικάζει σε αποψινή ανακοίνωσή της (26 Φεβρουαρίου) η Αυστριακή Ομοσπονδία Συνδικάτων την σημερινή απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, να διαγράψει ολικά την Μεγάλη Παρασκευή από τον κατάλογο των επίσημων αργιών.

Με απόφαση του τον περασμένο μήνα, και έπειτα από σχετική προσφυγή Αυστριακού εργαζομένου σε αυτό, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφαινόταν πως την Μεγάλη Παρασκευή ως αργία δικαιούνται όλοι οι Αυστριακοί εργαζόμενοι.

Η απόφαση αυτή απέρριπτε ως «διάκριση στον εργασιακό χώρο» την έως τώρα ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία η Μεγάλη Παρασκευή ίσχυε στην Αυστρία ως εορτή-αργία μόνον για τα μέλη της Εκκλησίας των Ευαγγελιστών, των Παλαιοκαθολικών και των Μεθοδιστών.

Η πρώτη αντίδραση της αυστριακής κυβέρνησης σε εκείνη την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ήταν να προτείνει την καθιέρωση της Μεγάλης Παρασκευής ως ημιαργία (από τις 14.00 ώρα το απόγευμα) για όλους τους εργαζόμενους, κάτι που προκάλεσε σειρά αντιδράσεων και έντονες συζητήσεις.

Το γεγονός αυτό φέρεται να οδήγησε την κυβέρνηση συνασπισμού στη σημερινή προαναγγελία της ολικής διαγραφής της Μεγάλης Παρασκευής από τον κατάλογο των αργιών, που ως νομοσχέδιο αναμένεται να υπερψηφιστεί αύριο στην ολομέλεια της αυστριακής Βουλής από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Όπως ανέφεραν σε αποψινές δηλώσεις τους οι συντονιστές του κυβερνητικού έργου, κάθε εργαζόμενος θα έχει στο μέλλον το δικαίωμα να ορίσει μία «προσωπική εορτή» που θα λαμβάνει ως αργία, η οποία ωστόσο θα αφαιρείται από τις ημέρες της κανονικής άδειάς του, και αυτό θα πρέπει να ζητείται προς έγκριση ήδη τρεις μήνες νωρίτερα, ενώ δεν θα πρόκειται σε καμία περίπτωση για μία επιπλέον ημέρα άδειας.

Την κυβερνητική «λύση», την οποία τα Αυστριακά Συνδικάτα καταδικάζουν ως «χλευασμό των εργαζόμενων», χαιρέτισε απόψε η Αυστριακή Ένωση Βιομηχάνων, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την ταχύτητα με την οποία επιτεύχθηκε από την κυβέρνηση η νέα ρύθμιση, αλλά και για το γεγονός, όπως τονίζει, πως δεν θα υπάρξει μία επιπλέον αργία, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σε μία έντονη αντίδρασή της, η αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Σοσιαλδημοκρατικού, Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ καταδικάζει την απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού ως απαράδεκτη και εχθρική προς τους εργαζόμενους, επισημαίνοντας πως είναι ολοφάνερο ότι το Λαϊκό Κόμμα και το Κόμμα των Ελευθέρων υπηρετούν τα οικονομικά συμφέροντα, θέτοντας αυτά πάνω από τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Η ίδια υπενθυμίζει πως πολύ πρόσφατα, τόσο ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς και ο υπουργός Καγκελαρίας Γκέρνοντ Μπλιούμελ του Λαϊκού Κόμματος, όσο και το Κόμμα των Ελευθέρων, υπόσχονταν πως «δεν πρόκειται να πάρουν τίποτε από κανένα», και τώρα ο καθένας βλέπει το πόση αξία έχουν οι υποσχέσεις τους και πόσο ψέμματα έχουν πει στον κόσμο τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα.

Σύμφωνα με την αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, το κόμμα της πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή πρόταση νόμου, ο οποίος θα προβλέπει την καθιέρωση της Μεγάλης Παρασκευής ως γενικής αργίας.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share