Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Οι αλλαγές της αγοράς με την κρίση: Εξαφανίστηκαν 41 αλυσίδες σούπερ-μάρκετ!

Το κλείσιμο της "Μαρινόπουλος" έφερες πολλές αλλαγές στο λιανεμπόριο

9 Ιουλίου 2018 16:49
Οι αλλαγές της αγοράς με την κρίση: Εξαφανίστηκαν 41 αλυσίδες σούπερ-μάρκετ!

Όλα ξεκίνησαν με την κρίση και την πτώση της Ελληνικής αγοράς, όταν ο κλάδος των σούπερ μάρκετ, "σημαδεύτηκε" από την πτώχευση της αλυσίδας «Ατλάντικ» και την αποχώρηση της γερμανικής εκπτωτικής αλυσίδας «Aldi».

Στη συνέχεια, είχαμε την εξαγορά των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων της «Βερόπουλος» από τη «METRO AΕΒΕ», αλλά και τη κατάρρευση της «Μαρινόπουλος» και τη μεταβίβασή της στη «Σκλαβενίτης».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ταϊλάνδη: Οκτώ παιδιά έχουν βγει στο φως! Αύριο η συνέχεια της επιχείρησης

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ειδικής έκδοσης «Πανόραμα των ελληνικών σούπερ μάρκετ», ενώ το 2008 υπήρχαν στην ελληνική επικράτεια 96 αλυσίδες σούπερ μάρκετ, το 2016 ο αριθμός τους είχε υποχωρήσει σε 55, έχουν «εξαφανιστεί» δηλαδή από τον χάρτη του λιανεμπορίου σχεδόν οι μισές.

Η αυξανόμενη τάση συγκέντρωσης της αγοράς τα τελευταία χρόνια αποτυπώνεται και στα ακόλουθα στοιχεία της Nielsen: το 2009, όταν ο τζίρος του κλάδου των σούπερ μάρκετ ήταν 13,15 δισ. ευρώ, οι δέκα μεγαλύτερες αλυσίδες συγκέντρωναν το 68,6% αυτού. Το 2016, με τον τζίρο της αγοράς να έχει υποχωρήσει στα 10,82 δισ. ευρώ, το μερίδιο των δέκα μεγαλύτερων αλυσίδων είχε αυξηθεί στο 78%.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα «πρέπει» που καταπιέζουν τα παιδιά!

Η κατάρρευση της «Μαρινόπουλος» και η γιγάντωση της «Σκλαβενίτης» ήταν, αυτή που πυροδότησε σειρά επενδυτικών κινήσεων.

Η επαναδραστηριοποίηση της «SPAR» στην Ελλάδα, η απόφαση της «ΑΒ Βασιλόπουλος» να αναπτύξει περαιτέρω τα «καταστήματα γειτονιάς», απόφαση την οποία έχει λάβει και η «ΜΕΤRO», καθώς και η μετουσίωση σε πράξη των γνωστών από το παρελθόν προθέσεων της «Μασούτης» για είσοδο στην αγορά της Αττικής (με την εξαγορά της Προμηθευτικής) αποτελούν μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα των κινήσεων που κάνουν οι ανταγωνιστές της «Σκλαβενίτης».

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share