Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Αναλυτικός οδηγός για τα προσωπικά δεδομένα που κρατάει το Facebook

Ποιος θα το περίμενε...

30 Μαρτίου 2018 19:34
Αναλυτικός οδηγός για τα προσωπικά δεδομένα που κρατάει το Facebook

Το διαβάσαμε στο techbot.gr

Εάν μάθαμε οτιδήποτε από το σκάνδαλο Cambridge Analytica, είναι το εξής : τα προσωπικά μας δεδομένα στο Facebook έχουν πραγματική αξία. Το γεγονός ότι η Cambridge Analytica φέρεται να κατέβαλε πάρα πολλά δολάρια για να πάρει τα δεδομένα και έπειτα να πει ψέματα απευθείας στο Facebook για να τα κρατήσει, δείχνει ότι τα προσωπικά μας στοιχεία αξίζουν κάτι.

Ενώ έχουμε την τάση να σκεφτόμαστε την πώληση των προσωπικών μας προσωπικών στοιχείων στο Facebook ως τίποτα παραπάνω από έναν τρόπο για τους διαφημιστές να μας πουλούν προϊόντα, αυτό το σκάνδαλο της Cambridge Analytica (με αποτέλεσμα εκλογή του Προέδρου Donald Trump) έρχεται να μας διαψεύσει. Στοχεύοντας στους σωστούς ανθρώπους τις σωστές πληροφορίες, τα προσωπικά μας δεδομένα στο Facebook μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επηρεάσουν τις εκλογές των πιο ισχυρών αξιωματούχων μας. (marketers του Digital Marketing Heroes ακούτε; )

Μπορεί να αναρωτιέστε: “Τι είναι το προσωπικό μου αρχείο δεδομένων στο Facebook;” Λοιπόν, ακολουθήστε εδώ και μπορείτε να ρίξετε μια ματιά για να δείτε τι είδους διαφημιστές και πολιτικοί θα πληρώσουν αδρά για να δουν.



ΒΗΜΑ ΠΡΩΤΟ :

Κάντε Log in στο Facebook σας και μετά κατευθυνθείτε στο Settings > General

Στο κάτω μέρος της λίστας επιλογών, θα δείτε έναν υπερσύνδεσμο που λέει “Κατεβάστε ένα αντίγραφο των δεδομένων σας στο Facebook”. Πηγαίνετε μπροστά και κάντε κλικ σε αυτό.

Το Facebook θα σας πει στη συνέχεια πώς λειτουργεί η διαδικασία, αλλά είναι πολύ απλό: το Facebook συγκεντρώνει τα προσωπικά σας δεδομένα και στη συνέχεια στέλνει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έναν σύνδεσμο για να κατεβάσετε ένα αρχείο ZIP. Ο σύνδεσμος θα σταλεί στη διεύθυνση που χρησιμοποιείτε για να συνδεθείτε στο Facebook, γι ‘αυτό θα πρέπει να πάτε μόλις ολοκληρωθεί ο σύνδεσμος.

Χτυπήστε το μεγάλο πράσινο κουμπί στη σελίδα, συμπληρώστε τον κωδικό πρόσβασής σας και στη συνέχεια χτυπήστε το μεγάλο πράσινο κουμπί της σελίδας, συμπληρώστε τον κωδικό πρόσβασής σας και έπειτα ελέγξτε το email σας.

ΒΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ :

Θα λάβετε δύο μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (αργούν λίγο) : το ένα επιβεβαιώνει ότι έχετε ζητήσει τα δεδομένα σας και ένα άλλο μετά από αυτό με τον πραγματικό σύνδεσμο. Όταν λάβετε αυτό το δεύτερο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κάντε κλικ στον σύνδεσμο που θα σας μεταφέρει στο Facebook.

Χτυπήστε το μεγάλο πράσινο κουμπί “Λήψη αρχείου” και θα σας ζητηθεί πάλι ο κωδικός πρόσβασής σας. Μόλις την εισάγετε, η λήψη θα ξεκινήσει αυτόματα.

Ανοίξτε το φάκελο όπου αποθηκεύσατε το αρχείο ZIP (ίσως το φάκελο “Downloads”, αλλά θα ξέρετε πού να κοιτάξετε) και ανοίξτε το. Εξαγάγετε τα περιεχόμενα του αρχείου ZIP και στη συνέχεια κάντε κλικ στο αρχείο με το όνομα “index.htm”. Συγχαρητήρια, τώρα μπορείτε να εξετάσετε τα πολύτιμα δεδομένα σας στο Facebook.

ΒΗΜΑ ΤΡΙΤΟ :

Το Facebook οργανώνει τα δεδομένα σας σε καθαρή και απλή μορφή. Στο αριστερό μέρος, θα δείτε τις κατηγορίες δεδομένων και στη συνέχεια στα δεξιά, θα δείτε τα δεδομένα σε αυτήν την κατηγορία.

Εξετάζοντας τα δικά μου δεδομένα, δεν ήμουν πολύ έκπληκτος με αυτά που βρήκα. Η καρτέλα Profile έχει όλα τα βασικά δεδομένα που έχω δώσει ποτέ στο Facebook, ακόμα και τα πράγματα που δεν είναι δημόσια ορατά στο προφίλ μου (για παράδειγμα, οι προηγούμενες μου σχέσεις). Έχει επίσης μια λίστα με κάθε ταινία και τηλεοπτική εκπομπή που έχω παρακολουθήσει ποτέ και έχω πει στο Facebook. Για παράδειγμα, όταν έλεγξα στο κινηματογράφο για να ενημερώσω τους φίλους μου ότι έβλεπα το Star Wars, το Facebook κατέγραψε τις πληροφορίες. Έχει νόημα, οι διαφημιστές και οι διαφημιζόμενοι να θέλουν να μάθουν ποιες ταινίες προτιμώ να βλέπω στο cinema. Δεν υπήρχε τίποτα που να ήταν απροσδόκητο ή ανησυχητικό.

Η δεύτερη καρτέλα, Contact info, είναι λίγο πιο περίεργη. Όταν είχα κάνει εγγραφή στο Facebook, μάλλον έδωσα πρόσβαση στις επαφές μου, ώστε να μπορέσει να βρει εύκολα όλους τους φίλους μου για να μπορέσω να τις προσθέσω ως συνδέσεις (μέσω msn τότε κτλ). Λοιπόν, αυτή η λίστα δεν πάει μακριά, έτσι αυτό το τμήμα ήταν γεμάτο με τους ανθρώπους με τους οποίους είμαι ακόμα συνδεδεμένος, ακόμα κι αν δεν είμαι φίλος μαζί τους στο Facebook.

Timeline, Photos, Video και Friends, έχουν ό, τι θα περίμενε κανείς να έχουν. Δεν υπάρχει τίποτα εκεί που δεν είναι δημόσια ορατό στο προφίλ μου αυτή τη στιγμή, έτσι δεν υπάρχουν ανησυχίες εδώ.

Η ενότητα Messages, ανάλογα με το επίπεδο άνεσής σας, όταν πρόκειται για το ιδιωτικό σας απόρρητο, μπορεί να είναι λίγο too much για σας. Περιέχει τα ημερολόγια κάθε συνομιλίας στο Facebook Messenger που είχα ποτέ. Είναι οι διαφημιστές / πολιτικοί που ξύνουν αυτές τις συνομιλίες για να καταλάβουν τι να πουλήσω; Πιθανώς. Αλλά θα μπορούσα να αποχωρήσω από αυτό ανά πάσα στιγμή, μετατρέποντας όλες τις ρυθμίσεις απορρήτου μου στο μέγιστο ή απλά δεν χρησιμοποιούσα το Facebook messenger. Τελικά, αυτό με ενοχλεί απίστευτα.

Το τμήμα Events είναι ακριβώς αυτό που νομίζετε: κάθε εκδήλωση στο Facebook στο οποίο ήμουν καλεσμένος. Σημειώστε ότι ακόμα κι αν δεν συμμετείχα στην εκδήλωση, παρατίθεται ακόμα εδώ.

Το τμήμα Security είναι ένα ενδιαφέρον τμήμα. Περιέχει όλα τα μέρη και τις ώρες που έχω συνδεθεί στο Facebook για πρώτη φορά. Υπήρχαν κάποια παλιά τηλέφωνα εκεί (κάποιο παλιό samsung , htc κτλ ) Και κάποια καφετέριες και σπίτια φίλων στα οποία είχα χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή τους. Κάπως τρομακτικό, αλλά περίμενα το Facebook να παρακολουθεί τέτοια πράγματα, καθώς οι διαφημιστές θέλουν να μάθουν κατά πόσο είμαι fan του κινητού.

Φτάνοντας στην ενότητα “Ads”. Αυτό είναι ίσως το πιο ανησυχητικό τμήμα της λίστας, καθώς απαριθμεί κάθε διαφήμιση που έχω κάνει ποτέ κλικ και όλους τους διαφημιζόμενους που έχουν τις πληροφορίες μου. Για μένα όμως, το μεγαλύτερο μέρος της λίστας ήταν περίεργο αλλά σαν διαφημιστής γνωρίζω καλά πως λειτουργεί το όλο σύστημα δεδομένων. Συνολικά, ήταν περίεργο να γνωρίζω ότι αυτές οι εταιρείες με κοιτούν για να πουλήσουν τα προϊόντα τους, αλλά δεν έβλεπα τίποτα τόσο τρελό όσο μια πολιτική εκστρατεία τύπου Trump.

Τέλος, υπάρχει το τμήμα Applications, το οποίο είναι απλώς μια ανανέωση των εφαρμογών που έχω επιτρέψει να αποκτήσουν πρόσβαση στο Facebook. Τίποτα το ιδιαίτερο και εδώ.

Κάντε και εσείς έναν έλεγχο στα δεδομένα σας στο Facebook. Μπορεί να βρείτε κάτι πιο τρελό από μένα, αλλά ήμουν εντάξει με ό, τι είδα.
Περισσότερα τεχνολογικά θέματα και εξελίξεις στο blog μου!

ΠΗΓΗ : techbot.gr

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share