Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Δώστε βάση: Αυτός είναι ο κωδικός που δεν πρέπει να ξεχάσετε σε καμία περίπτωση στη φορολογική δήλωση!

12 Μαρτίου 2018 12:40
Δώστε βάση: Αυτός είναι ο κωδικός που δεν πρέπει να ξεχάσετε σε καμία περίπτωση στη φορολογική δήλωση!

Μετά από δυο χρόνια, ένας γνώριμος κωδικός της φορολογικής δήλωσης επανεργοποιείται. Πρόκειται για τον κωδικό 049 που αφορά τις δαπάνες που εξασφαλίζουν σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες την έκπτωση φόρου 1.900 -2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο.

Στο έντυπο Ε1 που θα συμπληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι θα δουν ότι δίπλα στον κωδικό 049 έχει προστεθεί και ο κωδικός 050 ο οποίος αφορά τις δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα που πραγματοποίησε το 2017 η σύζυγος.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες οι τράπεζες θα στείλουν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τα στοιχεία για τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα που είχαν πέρυσι οι φορολογούμενοι προκειμένου να φορτωθούν στο Taxisnet.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παγκόσμιο ρεζιλίκι: Το γύρο του κόσμου οι εικόνες με τον... πιστολέρο Σαββίδη!

Ωστόσο ο κωδικός 049-050 δεν θα είναι κλειδωμένος. Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να παρέμβουν και να προσθέσουν δαπάνες οι οποίες ενδεχομένως δεν θα εμφανίζονται όπως για παράδειγμα πληρωμές που έχουν γίνει με μεταφορά χρηματικών ποσών από τον λογαριασμό τους σε λογαριασμό ελεύθερου επαγγελματία π.χ. γιατρού ο οποίος δεν έχει δηλωθεί ως επαγγελματικός.

Οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες μέσω του συγκεκριμένου κωδικού θα διαπιστώσουν αν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου 1.900 – 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο με τις αγορές που πραγματοποίησαν το 2017 με πλαστικό χρήμα (χρεωστική ή πιστωτική κάρτα) ή μέσω e-banking.

Αν δεν καλύπτεται το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό, τότε ο φόρος εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος προσαυξάνεται κατά το ποσό που προκύπτει από τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού, πολλαπλασιαζόμενης με συντελεστή 22%.

Στην περίπτωση συζύγων με κοινό τραπεζικό λογαριασμό, όπου ο ένας φορολογούμενος δικαιούται αφορολόγητο (π.χ. μισθωτός) και ο έτερος δεν δικαιούται (π.χ. ελεύθερος επαγγελματίας), ο δικαιούχος αφορολογήτου μπορεί να χρησιμοποιήσει το σύνολο των ηλεκτρονικών πληρωμών του κοινού λογαριασμού για το χτίσιμο του αφορολογήτου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανατριχιαστικό: Είχε γίνει πατέρας λίγο πριν σκοτωθεί ο Δημήτρης Καρέλης!

Σημειώνεται ότι οι ηλικιωμένοι, άνω των 70 ετών, άτομα με αναπηρία από 80% και πάνω, κάτοικοι χωριών με πληθυσμό μικρότερο των 500 ή κάτοικοι νησιών με πληθυσμό μικρότερο των 3.100, εξαιρούνται από το μέτρο των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Ωστόσο θα πρέπει να έχουν φέτος δαπάνες με αποδείξεις, προκειμένου να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο. Στον κωδικό ο 049-050 θα γράψουν τις αποδείξεις που συγκέντρωσαν το 2017.

Η έκπτωση φόρου
Ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του φορολογούμενου η έκπτωση φόρου διαμορφώνεται ως εξής:

1.900 ευρώ χωρίς προστατευόμενα τέκνα.
1.950 ευρώ για φορολογούμενους με 1 προστατευόμενο τέκνο.
2.000 ευρώ για φορολογούμενους με 2 προστατευόμενα τέκνα.
2.100 ευρώ για φορολογούμενους με 3 ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα.

Πηγή: E-Radio.gr

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share