Κυριακή, 22 Μαΐου 2022

Γιατί είναι δύσκολο να λέμε πάντα την αλήθεια;

2 Φεβρουαρίου 2018 13:40
Γιατί είναι δύσκολο να λέμε πάντα την αλήθεια;

Πόσο πιο εύκολο είναι να λέμε "λευκά” ψέματα, να λέμε "μισές αλήθειες” ή να μη λέμε τίποτε αντί να πούμε την καθαρή, ωμή αλήθεια! Ας το παραδεχτούμε, σε κάθε περίπτωση δεν είναι πάντα εύκολο να λέμε την αλήθεια. Γιατί; Ένστικτο αυτοσυντήρησης, δυσκολία αποδοχής της αλήθειας, έλλειψη αυτοπεποίθησης; Δύο ψυχολόγοι μας βοηθούν να αναλύσουμε τους λόγους που μας κάνουν πιο εύκολο να πούμε ένα ψέμα παρά την αλήθεια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έκτακτη εξέλιξη! Παραιτήθηκε ο ιδιωτικός ερευνητής της οικογένειας Λαγούδη! Απίστευτο παρασκήνιο!

Επειδή η αλήθεια δεν είναι πάντα ευχάριστη

Δεν είναι όλες οι αλήθειες κοπλιμέντα ή καλά νέα, μερικές φορές μάλιστα το να πούμε την αλήθεια μπορεί να μας φέρει σε δύσκολη θέση. "Η επιλογή της αλήθειας εμπεριέχει πάντα ένα ρίσκο. Αποφασίζουμε να αποκαλύψουμε κάτι για εμάς ή για τις σκέψεις μας και φοβόμαστε για τις συνέπειες" εξηγεί η ψυχολόγος Mary Gohin. Όταν η αλήθεια είναι δυσάρεστη υπάρχει πάντα η πιθανότητα αυτός που θα την ακούσει να αντιδράσει αρνητικά – τουλάχιστον στην αρχή. Από την άλλη πλευρά, όταν γνωρίζουμε μια αλήθεια και δεν την αποκαλύπτουμε επειδή διστάζουμε, μπορεί ως συνέπεια μην νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας καθώς δεν στεκόμαστε στο ύψος των περιστάσεων και δεν έχουμε την τόλμη να είμαστε συνεπείς ως προς τις αξίες μας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η γυναίκα του ήταν πάντα κουρασμένη και δεν είχε όρεξη για "παιχνίδια": Όταν όμως έβαλε κρυφή κάμερα δεν πίστευε στα μάτια του! (video)

Επειδή δεν μας το επιτρέπει η ανατροφή μας

Αν το καλοσκεφτείτε, μεγαλώνοντας μαθαίνουμε -άμεσα ή έμμεσα- να μη λέμε πάντα αλήθειες. Από μικρά παιδιά μαθαίνουμε να είμαστε ευγενικοί και να μη σχολιάζουμε τους γύρω μας. Και όπως δεν θα ρωτήσουμε την κυρία που μένει στο διπλανό διαμέρισμα γιατί είναι τόσο χοντρή, μεγαλώνοντας μπορεί να δυσκολευόμαστε να πούμε σε κάποιον ότι το νέο του κούρεμα δεν του πηγαίνει καθόλου.

Το ψέμα είναι συχνά η "εύκολη λύση"

Είναι πολύ πιο εύκολο να πει κανείς ένα ευγενικό ψέμα παρά να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ο καθένας από εμάς λέει συχνά "λευκά” ψέματα. Ακόμη και όταν δεν λέμε τίποτε -αντί να πούμε ένα αρνητικό σχόλιο- είναι σαν να λέμε ψέματα. Η αλήθεια είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με το ψέμα, πρόκειται για τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share