Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Προσοχή! Δες τι τρομακτικά πράγματα μπορούν να σου συμβούν όταν τρως σούσι!

25 Ιανουαρίου 2018 18:23
Προσοχή! Δες τι τρομακτικά πράγματα  μπορούν να σου συμβούν όταν τρως σούσι!

Μπορεί να είστε οπαδοί του σούσι, όμως η αλήθεια είναι ότι ενέχει πολλούς κινδύνους για την υγεία σας η κατανάλωσή του.

Γιατροί πρόσφατα αφίρεσαν σκουλήκι-ταινία μήκους 1.5 μέτρου από το σώμα ενός ανθρώπου, που μπορεί να προκλήθηκε από την κατανάλωση σούσι.

Η Δρ. Tania Dempsey, γιατρός και ιδρύτρια της Ολοκληρωμένης Ιατρικής Armonk στο Armonk της Νέας Υόρκης και η Stella Metsovas, διατροφολόγος και συγγραφέας της «Άγριας Μεσογείου», για τα τρομακτικά πράγματα που μπορεί να συμβούν στο σώμα σας όταν τρώτε συστηματικά ωμά ψάρια, από παρασιτικές μολύνσεις σκουληκιών μέχρι λιστέρια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Δεν σας πάει το μυαλό! Η Φαίη Σκορδά αποκάλυψε στο Πρωινό τι θέλει να γίνει ο μικρός Γιαννάκης όταν μεγαλώσει!

Δηλητηρίαση από υδράργυρο
Τρώγοντας μεγάλες ποσότητες μεγάλων ωκεάνιων ψαριών, όπως ο τόνος, μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση από υδράργυρο, η οποία έχει κάποια πολύ άσχημα συμπτώματα. «Η δηλητηρίαση από υδράργυρο μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα μνήμης, μυϊκή αδυναμία, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και ευερεθιστότητα», σύμφωνα με την Δρ. Tania Dempsey.
«Όλα τα ψάρια περιέχουν κάποιο επίπεδο υδραργύρου, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των ψαριών που χρησιμοποιούνται σε κυλίνδρους σούσι και σασίμι είναι μεγάλα ψάρια, όπως ο τόνος, το λαβράκι και ο αστακός και έχουν τις υψηλότερες ποσότητες υδραργύρου», συμπλήρωσε.

Παράσιτα ή ταινία
Το σκουλήκι-ταινία είναι ίσως ένα από τα πιο εφιαλτικά πράγματα που θα μπορούσατε ποτέ να πάθετε από το σούσι - και όμως έχουν υπάρξει αρκετές περιπτώσεις που οι άνθρωποι παθαίνουν ταινία από την κατανάλωση ωμού ψαριού.

Πρόσφατα, ο κόσμος τρομοκρατήθηκε από την ιστορία ενός ανθρώπου που έβγαλε από το σώμα του ένα σκουλήκι μήκους 1.5 μέτρου, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα πήρε από την κατανάλωση ακατέργαστου σούσι.

Σε μια άλλη περίπτωση, ένας άνδρας που παραπονέθηκε για κοιλιακό άλγος μετά από κατανάλωση σούσι, πήγε για μια ακτινογραφία. Οι γιατροί βρήκαν ότι το παράσιτο βρισκόταν απορροφημένο στην βλέννα στον άνω κοιλιακό τοίχο του εντέρου του.

Λιστέρια
Η Λιστέρια είναι μια σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη που προκαλείται από μολυσμένα τρόφιμα και βρίσκεται συχνά στο καπνιστό και το ωμό ψάρι και μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τις έγκυες γυναίκες.

«Τα παθογόνα βακτήρια όπως η Λιστέρια και ο Σταφυλόκοκκος, μπορεί να αποβούν καταστροφικά για το έντερο», δήλωσε η διατροφολόγος Stella Metsovas. «Οι μεγάλοι κίνδυνοι της κατανάλωσης ωμού ψαριού μπορούν να προκαλέσουν μολυσματικές ασθένειες, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σοβαρό κοιλιακό πόνο, ναυτία και έμετο».

Σαλμονέλα
Η σαλμονέλα είναι μια άλλη σοβαρή ασθένεια που προκαλείται συχνά από κατανάλωση ωμών ψαριών και κρέατος που δεν έχει μαγειρευτεί καλά.

«Η δηλητηρίαση από σαλμονέλα μπορεί επίσης να συμβεί κι από το σούσι», προειδοποίησε η Δρ. Dempsey. «Ακόμη και οι ιογενείς λοιμώξεις, όπως ο νορβιοϊός, έχουν συνδεθεί με την κατανάλωση σούσι».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: H ανάρτηση της Ηλιάκη για την συμμετοχή της Σπυροπούλου στο Survivor 2! Η εμπάθεια και η απάντηση από τους διαδικτυακούς της φίλους

Έκθεση σε τοξίνες

«Η έκθεση σε τοξίνες από το σούσι είναι σημαντική», δήλωσε ο Δρ. Dempsey. «Τα PCBs [χλωριούχα συστατικά] και τα φυτοφάρμακα μολύνουν τα ψάρια που εκτρέφονται, καθώς και τα άγρια ​​ψάρια από τον Ειρηνικό Ωκεανό και τον Ινδικό Ωκεανό. Οι κιγκουατοξίνες είναι τοξίνες που παράγονται από θαλάσσιους μικροοργανισμούς, που επηρεάζουν τα ψάρια που τρέφονται κοντά σε υφάλους.»

Η κατάποση τοξινών σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει ναυτία, έμετο, διάρροια, ακολουθούμενη από νευρολογικά συμπτώματα και σε σπάνιες περιπτώσεις ψευδαισθήσεις ή άγχος.

Επιλέξτε μικρότερα ψάρια όταν παραγγέλνετε σούσι, ώστε ο κίνδυνος κατανάλωσης ρύπων να είναι χαμηλότερος. Η Δρ Dempsey συνιστά, επίσης, να ρωτήσετε στο εστιατόριο σούσι, από πού έρχονται τα θαλασσινά τους. Συμβουλεύει την αποφυγή ψαριών που έχουν εκτραφεί από ή έχουν αλιευθεί κοντά σε υφάλους.

Πηγή: iefimerida.gr

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share