Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ειδικό εμφύτευμα εγκεφάλου μπορεί να αποτρέψει την αυτοκτονία και τους βιασμούς!

19 Δεκεμβρίου 2017 19:39
Ειδικό εμφύτευμα εγκεφάλου μπορεί να αποτρέψει την αυτοκτονία και τους βιασμούς!

Η μέθοδος αυτή θα μπορούσε, στην πραγματικότητα, να καταπολεμήσει την παχυσαρκία, τις διαταραχές από την κατάχρηση ουσιών, τον εθισμό στα τυχερά παιχνίδια, τον σεξουαλικό εθισμό, τις εκρήξεις θυμού και την κατάθλιψη
Ο βιασμός και οι αυτοκτονίες απ' ότι φαίνεται μπορούν να αποφευχθούν μ' ένα ειδικό εμφύτευμα εγκεφάλου. Όπως όλα δείχνουν αυτό το εμφύτευμα μπορεί να ανιχνεύσει μία «στιγμή αδυναμίας» και με τη βοήθεια ενός «μίνι ηλεκτρο-σοκ» να εμποδίσει τις επιβλαβείς παρορμήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ έχουν ανακαλύψει ότι ο εγκέφαλος «στέλνει» ένα ξεχωριστό σήμα λίγα δευτερόλεπτα πριν από μια έκρηξη παρορμητικής συμπεριφοράς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τραγωδία στις Ένοπλες Δυνάμεις: Βαρύ πένθος!

Η ηλεκτρική δραστηριότητα συμβαίνει σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται nucleus accumbens και είναι το κέντρο ανταμοιβής που ενισχύει τις δράσεις που προωθούν την επιβίωση, όπως η απόκτηση φαγητού ή το σεξ.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η παροχή ενός μικρού ηλεκτρικού παλμού στον πυρήνα accumbens μόλις εμφανιστεί το σήμα, αποτρέπει την παρορμητική συμπεριφορά.

Η μέθοδος αυτή θα μπορούσε, στην πραγματικότητα, να καταπολεμήσει την παχυσαρκία, τις διαταραχές από την κατάχρηση ουσιών, τον εθισμό στα τυχερά παιχνίδια, τον σεξουαλικό εθισμό, τις εκρήξεις θυμού και την κατάθλιψη.

Ο επίκουρος καθηγητής νευροχειρουργικής στο Stanford επισημαίνει:

«Φανταστείτε αν θα μπορούσατε να προβλέψετε και να αποφύγετε μια απόπειρα αυτοκτονίας, μια ένεση ηρωίνης, μια έκρηξη φαγητού ή κατανάλωσης οινοπνεύματος ή μια ξαφνική στιγμή ανεξέλεγκτης οργής» και προσθέτει:

«Δεν υπάρχει ακόμα διαθέσιμη παρέμβαση νευροδιεγέρσεων για επικίνδυνη παρορμητική συμπεριφορά... Έχουμε εντοπίσει έναν βιο-δείκτη που μπορεί να εμποδίσει την παρορμητική συμπεριφορά».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πέθανε ο Τάσος Στεφάνου!

Τα εμφυτεύματα εγκεφάλου χρησιμοποιούνται ήδη για να βοηθήσουν ασθενείς με τη νόσο του Parkinson. Αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που έχει αποδειχθεί ότι τα εμφυτεύματα μπορούν να σταματήσουν τις επιβλαβείς συμπεριφορές.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academies of Sciences.

Πηγή:Πρώτο Θέμα

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share