Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Ήξερες γιατί τα ζευγάρια μιλούν μωρουδίστικα μεταξύ τους; Οι ερευνητές απαντούν!

14 Δεκεμβρίου 2017 18:46
Ήξερες γιατί τα ζευγάρια μιλούν μωρουδίστικα μεταξύ τους; Οι ερευνητές απαντούν!

Αν υπάρχει κάτι πιο ειδεχθές από ένα φουλ ερωτευμένο ζευγαράκι, τότε αυτό είναι ένα ζευγαράκι που μιλάει μωρουδίστικα – γι’ αυτό το δικό μου αγόρι με αποκαλεί «μαλακισμένη» και τον αγαπώ γι’ αυτό. Αλλά γιατί τα ζευγάρια επιμένουν να μιλούν μεταξύ τους σαν ηλίθιοι; Μήπως η μόνη σωστή λέξη έκφρασης τρυφερότητας για το έτερον ήμισυ είναι η λέξη «μητέρα», όπως προτιμά ο αντιπρόεδρος Pence;

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι τα μωρουδίστικα ανάμεσα σε ενήλικα ζευγάρια που βρίσκονται σε σχέση, τους δένουν. Σε ένα θεμελιώδες επίπεδο, το να αποκαλείς τον φίλο σου «μωρό» -ή, ακόμη χειρότερα, «ζουζουνάκι»- είναι ένας τρόπος να ενισχύσεις τον δεσμό σας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μόνο εδώ! Ο άγνωστος αδερφός της Όλγας Πηλιάκη και τα προσωπικά στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας! Για πρώτη φορά μαθαίνουμε ότι…

Γιατί; Φταίει η μαμά σου.

«Τα μωρουδίστικα χρησιμοποιούνται πολύ και σε διάφορες κουλτούρες, από μητέρες σε όλο τον κόσμο», εξηγεί η καθηγήτρια νευροανθρωπολογίας Dean Falk από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. Είναι η συγγραφέας του Finding Our Tongues: Mothers, Infants, and the Origins of Language (εκδ. Basic Books) και ειδική στην προέλευση της εξέλιξης της ανθρώπινης γλώσσας.

«Υπάρχουν για τη γλωσσική κατάκτηση στα βρέφη, ενώ εκφράζουν αγάπη και διευκολύνουν το δέσιμο ανάμεσα στη μητέρα και το βρέφος», λέει, εξηγώντας ότι μελέτες δείχνουν ότι στα βρέφη αρέσουν τα μωρουδίστικα, ιδίως όταν προέρχονται από τη μητέρα τους.

Όσον αφορά το δέσιμο των ενηλίκων, η Falk πιστεύει ότι ισχύουν παρόμοιες αρχές. «Η υπόθεσή μου είναι εξαιρετικά απλή. Τα ζευγάρια, όταν μιλούν έτσι, επιστρέφουν στις δικές τους εμπειρίες από την εποχή που ήταν βρέφη και την πρώτη τους αγάπη, τη μητέρα τους».

Ειδικοί γλωσσολόγοι συμφωνούν ότι τα μωρουδίστικα παίζουν ρόλο στο δέσιμο. Ωστόσο, ενδιαφέρονται να εξετάσουν και τα συγκεκριμένα χαϊδευτικά που τείνουν να χρησιμοποιούν τα ζευγάρια. «Συνήθως, όταν τα μωρά ξεκινούν να κατακτούν τη γλώσσα, χρησιμοποιούν το φωνήεν “α” και σύμφωνα / διφθόγγους όπως “π”, “μπ” και “μ”, επειδή είναι διχειλικά (σ.σ. ήχος που δημιουργείται όταν τα χείλια κλείνουν ή σχεδόν κλείνουν) και πιο εύκολο να τα προφέρουν», λέει η ο καθηγητής Frank Nuessel του πανεπιστημίου της Λούισβιλ. Ως εκ τούτου, λέξεις όπως «μωρό», «μωράκι», «μπουμπουκάκι» και «περιστεράκι» είναι συνηθισμένες στα μωρουδίστικα των ενηλίκων.

Για τον Nuessel, τα μωρουδίστικα δεν έχουν να κάνουν μόνο με το δέσιμο – δίνουν τη δυνατότητα στους ενήλικους να εκφραστούν ελεύθεροι από τις συμβάσεις των συνηθισμένων κοινωνικών συζητήσεων. «Ένας λόγος, είναι για να ξεκινάει ένα σενάριο role-playing, ώστε και οι δύο συμμετέχοντες να νιώθουν ελεύθεροι να εκφράσουν τις σκέψεις τους και τα συναισθήματά τους, σε ένα άνετο πλαίσιο», εξηγεί. «Επιτρέπει και στους δύο μια κάποια ελευθερία από τους συνηθισμένους περιορισμούς των ενήλικων ρόλων».

Η ενήλικη ζωή μπορεί να είναι καταπιεστική – ιδίως αν υπολογίσεις τη συναισθηματική ενέργεια που ξοδεύεται στη διατήρηση της ψευδαίσθησης ότι είσαι ένας πλήρως λειτουργικός ενήλικας και όχι ένα παιδί που προσποιείται. Εκεί μπαίνουν τα μωρουδίστικα, εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια Δρ. Nan Wise.

«Υπάρχουν επτά βασικά συναισθηματικα συστήματα που έχουν όλα τα ζώα – έτσι είμαστε εξελικτικά προγραμματισμένοι», λέει η Δρ. Wise. Αυτά τα συστήματα –που περιλαμβάνουν οργή, θυμό, φροντίδα και παιχνίδι– μπορεί να αποτελούν ακόμη και μέρος της δομής του εγκεφάλου.

Η Wise ισχυρίζεται ότι η ανάγκη για μωρουδίστικα ανάγεται στα έμφυτα συστήματα παιχνιδιού. «Μικρά, όλα τα ζώα μαθαίνουν μέσω του παιχνιδιού», εξηγεί. «Οι κοινωνικές αυτές συνδέσεις είναι σημαντικές για την ευημερία μας. Έτσι, το να μιλάμε μωρουδίστικα μεταξύ μας είναι ένας τρόπος να διευκολύνουμε αυτά τα έμφυτα συστήματα δεσίματος, παιχνιδιού και φροντίδας».

Φυσικά, αν ψάχνεις τρόπο να χαλαρώσεις από τις έγνοιες του κόσμου και να ξεπεράσεις το άγχος, γιατί δεν ασχολείσαι με το απόλυτο ενήλικο παιχνίδι –το σεξ– και να αφήσεις τα μωρουδίστικα για τα νήπια;

Πηγή:vicegreece

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share