Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Και όμως υπάρχει εξήγηση που μισείς όλο τον κόσμο αν δεν... πιεις καφέ το πρωί!

3 Οκτωβρίου 2017 16:35
Και όμως υπάρχει εξήγηση που μισείς όλο τον κόσμο αν δεν... πιεις καφέ το πρωί!

Εάν ξυπνάς κάθε πρωί απολαμβάνοντας τον αγαπημένο σου καφέ ή τσάι, τότε σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει τις αντιδράσεις σου όταν παραλείπεις τον πρωινό καφέ. Έχεις μια διάθεση να χτυπήσεις όποιον βρεθεί μπροστά σου και το αίσθημα που έχεις είναι ότι μισείς όλο τον κόσμο! Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει εξήγηση γι’ αυτό!

Αυτή η αντίδραση, σύμφωνα με τον Michael J. Kuhar, καθηγητή νευροφυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Emory, δεν είναι στο μυαλό σου!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σοκάρει ο αστυνομικός που βρήκε τον Μιχάλη Λεμπιδάκη: "Αυτό το βλέμμα δεν ξεχνιέται..."

Η καφεΐνη σε κάνει να αισθάνεσαι ενεργητικός, σε εγρήγορση και λιγότερο θλιμμένος, λέει ο Kuhar.

Παράλληλα, ο καφές βελτιώνει τις κινητικές σου ικανότητες, αλλά και την ικανότητά σου να μαθαίνεις νέα πράγματα! Ναι, ναι όλα αυτά τα κάνει ο αγαπημένος σου καπουτσίνο!

Μ’ αυτά τα δεδομένα, μοιάζει λογικό όταν παραλείπεις τον πρωινό σου καφέ, ο οποίος σε «ξυπνάει», να αισθάνεσαι υποτονικότητα, υπηλία και ευερεθιστότητα.

Οι επιστήμονες μάλιστα εξηγούν πως μπορεί επίσης να νιώσεις πονοκεφάλους και πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Κάνοντας μια ανασκόπηση μελετών του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ορισμένοι άνθρωποι που στερήθηκαν την καφεΐνη παρουσίασαν ακόμη και συμπτώματα όπως η ναυτία, ο μυϊκός πόνος και η δυσκαμψία. Ποτέ δεν φανταζόμασταν τι μπορεί να μας προκαλέσει η έλλειψη καφέ!

Ο Kuhar εξηγεί πως ενώ δεν μπορούμε να πούμε πως γινόμαστε εθισμένοι στην καφεΐνη με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο εθιζόμαστε στα ναρκωτικά, το σώμα μας ουσιαστικά εξαρτάται απ’ αυτήν.

Και δεδομένου ότι χρειάζονται περίπου 24 ώρες για την καφεΐνη να εγκαταλείψει τελείως το σύστημά μας, αποκτά νόημα το ότι ξυπνάς και ανυπομονείς για τη στιγμή που θα ρουφήξεις την πρώτη γουλιά απ’ την κούπα σου.

“Πολλοί άνθρωποι πίνουν τον καφέ τους το πρωί όταν διαβάζουν την εφημερίδα τους ή όταν συναντούν φίλους και θεωρείται μια πολύ ευχάριστη στιγμή”, λέει ο Kuhar. “Η καφεΐνη είναι ενσωματωμένη στις ζωές μας σαν ένα τελετουργικό. ”

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επέστρεψε στην δουλειά του ο Μιχάλης Λεμπιδάκης! Σοκάρει η σκελετωμένη του εικόνα (photos)

Φυσικά, υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί ν’ αποφασίσεις να παραλείψεις τον καφέ σου, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων αϋπνίας ή διάφορων πεπτικών διαταραχών.

Πάντως, οι επιστήμονες σε συμβουλεύουν πως αν θες να κόψεις τον καφέ, καλό είναι να το κάνεις σταδιακά ώστε να συνηθίσει ο οργανισμός σου.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share