Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Απίστευτο περιστατικό με Ελληνίδα επιχειρηματία: Έστειλε τα χρήματά της στην Ολλανδία και τα έχασε!

7 Σεπτεμβρίου 2017 18:25
Απίστευτο περιστατικό με Ελληνίδα επιχειρηματία: Έστειλε τα χρήματά της στην Ολλανδία και τα έχασε!

Θύμα διαδικτυακών απατεώνων έπεσε ελληνίδα επιχειρηματίας που έχασε αρκετές χιλιάδες ευρώ στην προσπάθεια της να πληρώσει ηλεκτρονικά τον προμηθευτή της.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 15 άγνωστοι έρωτες της ελληνικής showbiz! Πασίγνωστοι Έλληνες που υπήρξαν ζευγάρι και ελάχιστοι το γνώριζαν!

Οι Hackers κατάφεραν και έσπασαν τους κωδικούς της, μπήκαν στο ηλεκτρονικό της ταχυδρομείο και στη συνέχεια της έστειλαν mail από το ταχυδρομείο του προμηθευτή της, με το οποίο της ζητούσαν να καταθέσει τα χρήματα σε Ολλανδική τράπεζα λόγω προβλήματος.

Η ίδια ανάρτησε την περιπέτεια της στον προσωπικό της λογαριασμό στο FACEBOOK για να προστατεύει και άλλους πολίτες από τους διαδικτυακούς κακοποιούς:

Γράφω τα παρακάτω για να ειδοποιήσω όσους περισσότερους μπορώ να μην την πατήσουν σαν εμένα.

Πριν λίγες βδομάδες έπεσα θύμα από hackers. Έχω εταιρεία και κάνουμε χρόνια εισαγωγές. Οι hackers μπήκαν στην αλληλογραφία email που είχα με τον προμηθευτή μου, και γράψανε ότι: επειδή η τράπεζα τους έκανε αναβάθμιση στο σύστημα της, να στείλω τα χρήματα ή μέσω western union ή σε μια τράπεζα στην Ολλανδία. Την πάτησα σαν πρωτάρα! έστειλα τα χρήματα στην Ολλανδία, και τα έχασα. η αληθοφάνεια του ψεύτικου email ήταν ότι περιείχε το δικό μου και του προμηθευτή μου τα email, και φαινόταν σαν φυσική συνέχεια της συζήτησης που είχα.

Μιλώντας με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατάλαβα ότι δεν θα έβρισκα τα χρήματα.

Στην απελπισία μου πήρα τηλέφωνο στην τράπεζα στην Ολλανδία που έγινε η μεταφορά. Ο ολλανδός τραπεζικός υπάλληλος μου είπε τα εξής (που είναι σύνηθες στην Ολλανδία): οι hackers βρίσκουν νέους (14-24 χρονών), τους προσφέρουν 100-200 ευρώ, με αντάλλαγμα να χρησιμοποιήσουν την τραπεζική τους κάρτα για λίγες μέρες. Αν στο μέλλον γίνει έρευνα από την τράπεζα για την συναλλαγή, ο δικαιούχος του λογαριασμού απλά λέει ότι είχε χάσει την κάρτα του. Ο privacy law στην Ολλανδία είναι πολύ αυστηρός (υπέρ του πολίτη) που ουσιαστικά προστατεύει τους hackers να κάνουν την βρομοδουλειά τους – μου είπε ότι πολύ λίγοι hackers έχουν πιαστεί.
Από τότε που τν πάτησα, όπου το συζητάω, ακούω και μια ακόμα ολόιδια ιστορία με τράπεζα στην Ολλανδία. Έφτασα στο σημείο να αισθάνομαι "τυχερή" που τα χρήματα που έχασα εγώ ήταν λίγα σε σχέση με τα 15.000, 20.000 και 60.000 που μου είπανε άλλοι ότι χάσανε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δείτε την πρεμιέρα της Ιωάννας Τριανταφυλλίδου στην αμερικανική τηλεόραση στο πλάι του Keanu Reeves!

Κάποιοι τρόποι να προστατευτεί κάποιος είναι:
*να δει προσεχτικά το email address - ιδίως την κατάληξη μετά το: "@" (θα είναι παρόμοιο, αλλά όχι)»
*να μιλήσει τηλεφωνικά με τον προμηθευτή του για επιβεβαίωση
*να προβληματιστεί αμέσως όπου αναφερθεί: western union ή Ολλανδική τράπεζα.
*να έχει τα email που χρησιμοποιεί στο address book του, καταχωρημένα (αυτό μου το είπαν από την Δίωξη Ηλεκτρ.Εγκλημ.)

Καλή τύχη σε όλους!

Πηγή: iefimerida.gr

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share