Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ΕΦΕΤ: Τι ανακοίνωσε για τα μολυσμένα αυγά στην Ελλάδα;

4 Σεπτεμβρίου 2017 20:13
ΕΦΕΤ: Τι ανακοίνωσε για τα μολυσμένα αυγά στην Ελλάδα;

Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα δειγμάτων αυγών και προϊόντων τους (δείγματα επισήμου ελέγχου και αυτοελέγχου επιχειρήσεων) για την ανίχνευση της παρουσίας fipronil, ήταν όλα αρνητικά

Εντατικούς ελέγχους για πιθανή παρουσία της δραστικής ουσίας fipronil σε αυγά και προϊόντων τους, στην Ελλάδα, συνεχίζει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία, τόσο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και με τις αρμόδιες υπηρεσίες των κρατών μελών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζήσης: Το μαγαζί που τρως ψαράκι στο... χωνάκι και παίρνεις ρέστα από πεντάευρω!

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα δειγμάτων αυγών και προϊόντων τους (δείγματα επισήμου ελέγχου και αυτοελέγχου επιχειρήσεων) για την ανίχνευση της παρουσίας fipronil, ήταν όλα αρνητικά.

Ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 28.08.2017, ότι διακινήθηκε από γαλλική επιχείρηση σε ελληνική επιχείρηση, προϊόν αυγού με παρουσία της μη εγκεκριμένης δραστικής ουσίας fipronil.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για παστεριωμένο ασπράδι αυγού (αλβουμίνη) σε σκόνη (300Kg), το οποίο χρησιμοποιήθηκε από την ελληνική επιχείρηση για τη δημιουργία μιγμάτων σε αναλογία 1 προς 100, τέτοια ώστε η συγκέντρωση του fipronil στο τελικό προϊόν (ξηρό μίγμα) να είναι τουλάχιστον 15 φορές μικρότερη από το προαναφερθέν νομοθετικό όριο των 0,005mg/Kg.

«Συνεπώς, όπως προκύπτει και από τα αντίστοιχα εργαστηριακά αποτελέσματα των ληφθέντων μιγμάτων, τα οποία ήταν όλα αρνητικά, δεν υφίσταται θέμα για τη δημόσια υγεία, λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι τα ξηρά μίγματα θα αραιωθούν περαιτέρω προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στα τελικά προϊόντα που διατίθενται προς κατανάλωση» επισημαίνει ο ΕΦΕΤ.

Το fipronil είναι ένα ευρέως φάσματος εντομοκτόνο και ακαρεοκτόνο. Επιτρέπεται για χρήση στην καταπολέμηση εντόμων, όπως ψύλλοι, ψείρες, τσιμπούρια και ακάρεα σε κατοικίδια ζώα, όπως σκύλοι και γάτες. Έχει εγκριθεί, επίσης, η χρήση του ως φυτοπροστατευτική δραστική ουσία για τον έλεγχο διαφόρων εντόμων του εδάφους. Η χρήση του περιορίζεται σε σπόρους λαχανικών (όπως πράσο, κρεμμύδι, κουνουπίδι, μπρόκολο κα).

Δεν επιτρέπεται η χρήση του fipronil σε παραγωγικά ζώα, όπως πουλερικά. Επιπλέον, απαγορεύεται η χρήση του σε επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα. Στον Κανονισμό 396/2005 ορίζονται τα ανώτατα όρια (0,005 mg/kg - ppm), μεταξύ άλλων σε αυγά και κρέας πουλερικών.

Η επιμόλυνση των αυγών αποδόθηκε στη χρήση νομίμων σκευασμάτων, στα οποία είχε προστεθεί το fipronil παράνομα για την αποτελεσματική καταπολέμηση του κόκκινου ακάρεως (Dermanyssus gallinae) στα πουλερικά. Τα σκευάσματα αυτά τα χρησιμοποιούσαν εταιρείες απεντόμωσης σε πτηνοτροφικές μονάδες. Η Ολλανδία ήταν η χώρα, σε πτηνοτροφικές μονάδες της οποίας, για πρώτη φορά εντοπίσθηκε η ανωτέρω επιμόλυνση.

Τα μέχρι σήμερα εμπλεκόμενα με την υπόθεση κράτη είναι: η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Ελβετία, η Ελλάδα, η Τσεχία, η Γερμανία, η Δανία, η Εσθονία, η Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ιράκ, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, ο Λίβανος, η Λιβερία, το Λιχτενστάιν, το Λουξεμβούργο, το Κατάρ, η Μάλτα, η Νήσος του Μαν, η Νορβηγία, η Νότια Αφρική, η Αγκόλα, η Ουγγαρία, η Ολλανδία, οι Ολλανδικές Αντίλλες, η Ουκρανία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, η Σερβία και Μαυροβούνιο, η Σουηδία, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Τουρκία, η Τσεχία, η Φινλανδία και το Χονγκ Κονγκ.

Ο Πίλγκριμ στρέφεται και εναντίον των βιογράφων του Χίτλερ που τον περιγράφουν ως έναν άνδρα με κανονικές σεξουαλικές σχέσεις, με γυναίκες, και κυρίως με την επί σειρά ετών σύντροφό του Εύα Μπράουν. Ο συγγραφέας παρουσιάζει στοιχεία για να αποδείξει την σεξουαλικότητα του Ναζί δικτάτορα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζώδια: Η Άση Μπήλιου προειδοποιεί: Αυτά θα περάσετε έναν εφιαλτικό Σεπτέμβρη! Ποια θα είναι τα τυχερά;

Για παράδειγμα ο ιδιοκτήτης του σπιτιού στο Μπέργχοφ, που τακτικά ήλεγχε τα σκεπάσματα του κρεβατιού που είχαν περάσει την νύχτα τους ο Χίτλερ και η Μπράουν, έλεγε ότι μετά τον πόλεμο δεν είχε δει την παραμικρή ένδειξη ότι οι δυο τους έκαναν σεξ. Και ο ίδιος ο Χίτλερ είχε γράψει μία περίεργη ομολογία ότι δεν επιθυμεί καμία γυναίκα σωματικά, πιστεύοντας πάντα ότι η «πραγματική νύφη» για εκείνον ήταν η Γερμανία.

Ο Πίλγκριμ πιστεύει ότι κάτι σεξουαλικό -όχι απαραίτητα αμφίδρομο- συνέβη ανάμεσα στον Χίτλερ και την Μπράουν τον Μάρτιο του 1935. Εκείνη είχε καταγράψει «λίγες όμορφες ώρες» με τον Χίτλερ στο διαμέρισμά του στο Μόναχο.

Πηγή: protothema.gr

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share