Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Αγίου Πνεύματος: Τι γιορτάζουμε σήμερα; Ποιοι δεν εργάζονται και πως θα λειτουργήσουν τα καταστήματα;

5 Ιουνίου 2017 09:30
Αγίου Πνεύματος: Τι γιορτάζουμε σήμερα; Ποιοι δεν εργάζονται και πως θα λειτουργήσουν τα καταστήματα;

Την Κυριακή της Πεντηκοστής γιορτάζουμε την εμφάνιση του Αγίου Πνεύματος στους μαθητές του Χριστού, με μορφή φωτιάς, σαν φλόγες πάνω στα κεφάλια τους, πενήντα μέρες μετά την ανάστασή Του και δέκα μέρες μετά την ανάληψή Του.

Η εορτή της Πεντηκοστής είναι εορτή της Αγίας Τριάδος, αφού με την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος μαθαίνουμε ότι ο Θεός είναι Τριαδικός. Η κάθοδος του Αγίου Πνεύματος έγινε κατά την ημέρα της Κυριακής.

Ο ιερός υμνογράφος αποκαλεί την Πεντηκοστή τελευταία εορτή από πλευράς αναπλάσεως και ανακαινίσεως του ανθρώπου: “Την μεθέορτον πιστοί και τελευταίαν εορτήν εορτάσωμεν φαιδρώς, αύτη εστί Πεντηκοστή, επαγγελίας συμπλήρωσις και προθεσμία”.

Την Κυριακή λοιπόν εορτάζουμε την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, δηλαδή, εκείνη την ημέρα ήλθε το Άγιο Πνεύμα στους Μαθητές του Χριστού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor - trailer: Οι σπόντες του Γιάννη Σπαλιάρα για διπροσωπία και το έκτακτο Συμβούλιο για την ανακοίνωση της ψηφοφορίας! (Video)


Όπως αναφέρεται και στο Συναξάρι της ημέρας:

Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, Κυριακῇ ὀγδόῃ ἀπὸ τοῦ Πάσχα, τὴν ἁγίαν Πεντηκοστὴν ἑορτάζομεν.

Αγίου Πνεύματος 2017: Ποια σούπερ μάρκετ και πού θα είναι κλειστά;

Κανονικά θα λειτουργήσουν την ημέρα του Αγίου Πνεύματος, που πέφτει φέτος την Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και τα καταστήματα. Οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, και εκτός εξαιρέσεων που προβλέπονται, θα προσέλθουν κανονικά στη δουλειά τους, δικαιούμενοι το ημερομίσθιό τους.

Στο Δημόσιο, αντίθετα, έχει ορισθεί ως επίσημη ημέρα αργίας. Επίσης σε διάφορες περιοχές της χώρας εθιμοτυπικά καταστήματα παραμένουν κλειστά. Όσοι εργαζόμενοι δεν προσέλθουν στην εργασία τους (αδικαιολόγητα) δεν δικαιούνται το ημερομίσθιο της ημέρας αυτής το οποίο και θα αφαιρεθεί από τις αποδοχές τους. Στην περίπτωση που οι ημερομίσθιοι που δεν εργαστούν, δεν δικαιούνται αμοιβή αφού δεν ορίζεται με διάταξη νόμου η πληρωμή του ημερομισθίου σε μη εξαιρέσιμες αργίες.

Οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό που δεν θα εργαστούν θα λάβουν το μισθό τους χωρίς προσαύξηση, ενώ αν εργαστούν δικαιούνται επί πλέον 1/25 του μισθού του. Προσαύξηση κατά 75% οφείλεται μόνο στις περιπτώσεις που υπάρχει σχετικός όρος για καταβολή του σε Σ.Σ.Ε. ή Δ.Α., καθορίζει δηλαδή την ημέρα αυτή ως υποχρεωτική αργία. Σχετικός για την αργία αυτή όρος έχει τεθεί στις ΣΣΕ και ΔΑ που αφορούν : α) στις Καπνοβιομηχανίες, β) στις Κλινικές και στα ιατρικά εργαστήρια, γ) στα ναυτικά πρακτορεία, δ) στις επιχειρήσεις πετρελαίου και υγραερίων, ε) στις Εφημερίδες, στ) στα Λατομεία Πέτρας και Χώματος, ζ) στους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, η) στις επιχειρήσεις τεχνικών έργων (μόνο για τις ειδικότητες Εργοδηγών Σχεδιαστών και Χειριστών Μηχανημάτων θ) στους ηλεκτροτεχνίτες ι) στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών, ια) στους φωτοστοιχειοθέτες, ιβ) στους φορτ/τές, ιγ) στα τυπογραφεία ιδ) στα βιβλιοπωλεία, ιε) στους θυρωρούς, ιστ) στους εργοδηγούς – σχεδιαστές κλπ.

Σε ποιες περιοχές θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα του Αγίου Πνεύματος

Κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας την Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017, εορτή του Αγίου Πνεύματος.

Συγκεκριμένα:

Υποχρεωτικά κλειστά θα είναι όλα τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα πώλησης τροφίμων του νομού Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017, ημέρα του Αγίου Πνεύματος.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 22/19777/10-05-2002 απόφαση Νομάρχη Θεσσαλονίκης, η οποία δεν έχει ανακληθεί. Ο ΕΣΘ, διευκρινίζει, επίσης, ότι για την ισχύ της παραπάνω απόφασης δόθηκε διαβεβαίωση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς επίσης και ενημέρωση του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

“Ως εκ τούτου τη Δευτέρα 5/6/2017 τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα πώλησης τροφίμων του Νομού Θεσσαλονίκης είναι υποχρεωτικά κλειστά”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών ενημερώνει ότι τα εμπορικά καταστήματα την Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017, εορτή του Αγίου Πνεύματος θα είναι κλειστά όπως κάθε χρόνο.Η ανωτέρω απόφαση έρχεται να καλύψει τις επιπλέον ώρες του εορταστικού ωραρίου των Χριστουγέννων.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Τρικάλων ενημερώνει τους συναδέλφους και τους καταναλωτές, ότι την Δευτέρα 05 Ιουνίου 2017 του Αγίου Πνεύματος, τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

Επιπλέον,η αγορά του Βόλου και της Νέας Ιωνίας θα παραμείνει κλειστή, με ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τραγικό συμβάν με νεκρό στην Πιερία: Έπεσε με το αυτοκίνητό του σε χαράδρα!

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας ανακοινώνει ότι όλα τα καταστήματα της πόλης Βέροιας την Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017, εορτή του Αγίου Πνεύματος, θα παραμείνουν κλειστά.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης: “Σας ενημερώνουμε ότι η Δευτέρα 05 Ιουνίου 2017, Εορτή του Αγίου Πνεύματος, ανήκει στις Τοπικές Αργίες και λογίζεται ως κατ’ έθιμον αργία και ως εκ τούτου τα εμπορικά καταστήματα της Αλεξανδρούπολης θα παραμείνουν κλειστά.”

Ο Εμπορικός και Βιομηχανικός Σύλλογος Χαλκίδας τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι με την 19102/1469/3-06-2009 απόφαση της Υφυπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1153/Β/15-06-2009 κηρύχθηκε, ως ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ , η ημέρα εορτής του Αγίου Πνεύματος, μετά την υπογραφή της από 26/04/2007 Τοπικής Ομοιοεπαγγελματικής Συλλογικής Σύμβασης.

Κλειστά θα παραμείνουν και τα καταστήματα στην πόλη του Πύργου Ηλείας αλλά και της Καλαμάτας.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share