Κώστας Σημίτης: Τα διεθνή ΜΜΕ αποθεώνουν τον πρώην πρωθυπουργό - «Προσπάθησε να εκσυγχρονίσει την Ελλάδα»
Όλα τα αφιερώματα στη μνήμη του
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης, απεβίωσε σήμερα (5/1), σε ηλικία 88 ετών. Ως ηγέτης με ισχυρό ευρωπαϊκό όραμα, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στον εκσυγχρονισμό και τη μεταρρυθμιστική πορεία της Ελλάδας.
Πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν τη συνεισφορά του, αναφέροντας ότι η θητεία του συνδέθηκε με την ένταξη της χώρας στο ευρώ το 2001, καθώς και με μεγάλες αλλαγές στις δομές της πολιτικής και οικονομικής ζωής της Ελλάδας.
Τα αφιερώματα των διεθνών ΜΜΕ
Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) επισημαίνει πως, επί πρωθυπουργίας Σημίτη, η Ελλάδα κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες για να πληροί τα κριτήρια εισόδου στην ευρωζώνη. Το 2003, μάλιστα, η χώρα ανέλαβε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια περίοδος που χαρακτηρίστηκε από τη μεγαλύτερη διεύρυνση της ΕΕ, με την ένταξη 10 νέων κρατών, περιλαμβανομένης της Κύπρου. Όπως δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Σημίτης συνέβαλε καθοριστικά στη «μεγαλύτερη επιτυχία της Κύπρου από το 1960», την ένταξή της στην ΕΕ.
Παρά τα σημαντικά επιτεύγματα των κυβερνήσεών του, όπως τα έργα υποδομής και η προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, η κληρονομιά του αμφισβητήθηκε αργότερα λόγω σκανδάλων διαφθοράς και της χρηματιστηριακής κρίσης. Το Reuters σημειώνει ότι, ενώ αναγνωρίστηκε η μείωση των κρατικών δαπανών, επικρίθηκε για την αποτυχία του να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη διαφθορά. Το 2012, ο Σημίτης εξέδωσε το βιβλίο «Ο Εκτροχιασμός», όπου υπερασπίστηκε τις πολιτικές του, ενώ επέκρινε τη διαχείριση της κρίσης χρέους από τους διαδόχους του και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η γερμανική dpa αναφέρει ότι ο Σημίτης προσπάθησε να εκσυγχρονίσει τη χώρα, εφαρμόζοντας μέτρα για τη μείωση της γραφειοκρατίας και αναδεικνύοντας τη σημασία του συνεχούς εκσυγχρονισμού, ενσαρκώνοντας το σύνθημα «Ο εκσυγχρονισμός δεν έχει ημερομηνία λήξης». Παράλληλα, σημειώνεται η αντιστασιακή του δράση κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, όταν κατάφερε να διαφύγει στη Γερμανία ως εξόριστος.
Η γαλλική Le Monde αναφέρεται στον καθοριστικό ρόλο του Σημίτη στην υιοθέτηση του ευρώ και στον εκσυγχρονισμό της πολιτικής σκηνής της Ελλάδας. Η εφημερίδα Liberation τον περιγράφει ως «σύμβολο μιας μεταρρυθμιστικής και φιλοευρωπαϊκής αριστεράς», υπογραμμίζοντας τη διαρκή επιρροή του στην πορεία της Ελλάδας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.