Τι σημαίνει και από πού προέρχεται η φράση «Το φυσάει και δεν κρυώνει»
Το περιμένατε;
Στην καθημερινότητα μας χρησιμοποιούμε συνεχώς διάφορες φράσεις οι οποίες υπάρχουν από παλιά και συνεχίζουμε να τις λέμε μέχρι σήμερα. Μία τέτοια είναι και η φράση «Το φυσάει και δεν κρυώνει»
Δείτε με την ευκαιρία: Τι σημαίνει η φράση «Χρωστάει της Μιχαλούς»: Από πού που προήλθε η εν λόγω έκφραση
Μάθε πώς βγήκε η φράση «Το φυσάει και δεν κρυώνει»
Πολλές φορές ακούμε τη φράση «Το φυσάει και δεν κρυώνει». Γιατί όμως τη λέμε και από πού προέρχεται; Ολόκληρη η φράση είναι «Όλα του γάμου δύσκολα και η νύφη γκαστρωμένη». Την χρησιμοποιούμε για κάποιον που έχει εξαπατηθεί ή έχει πέσει θύμα κοροϊδίας και δεν μπορεί να το αποδεχτεί.
Όταν κάποιος φυσάει κάτι που καίει προκειμένου αυτό να κρυώσει. Ωστόσο όταν κάποιος είναι εξοργισμένος δεν τα καταφέρνει, καθώς η εκπνοή του είναι θερμή.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο και λογοτέχνη, Τάκη Νατσούλη, υπάρχει και μία άλλη εξήγηση για την φράση, που όπως ο ίδιος υποστηρίζει είναι και η ορθότερη. Σύμφωνα με αυτήν, εκείνος που τρώει ή πίνει κάτι ζεστό, καίγεται και το φυσά για να κρυώσει και ανυπομονώντας, νομίζει ότι αργεί να κρυώσει ή δεν κρυώνει.
Συνοψίζοντας, οι παροιμίες και οι λαϊκές ρήσεις αποτελούν ανεκτίμητο θησαυρό γνώσης και σοφίας. Είναι ο καθρέφτης του λαϊκού μας πνεύματος, αποτυπώνοντας την κοσμοθεωρία, τις αξίες και την καθημερινότητα των προγόνων μας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τις μεταλαμπαδεύουμε στις επόμενες γενιές.