Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2025

Συναγερμός για τους σεισμούς στο Άγιο Όρος: Από το καλοκαίρι ξεκίνησε η σεισμική ακολουθία - Εσπευσμένη επίσκεψη του Γκιουλέκα

Τι αναφέρει ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μανόλης Σκορδίλης

13 Δεκεμβρίου 2024 16:05
Συναγερμός για τους σεισμούς στο Άγιο Όρος: Από το καλοκαίρι ξεκίνησε η σεισμική ακολουθία - Εσπευσμένη επίσκεψη του Γκιουλέκα
Πηγή φωτογραφίας: Shutterstock
Από Μαρία Βέλμαχου

Έκτακτη επίσκεψη στο Άγιον Όρος πραγματοποίησε σήμερα, Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), Κώστας Γκιουλέκας, ύστερα από τη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφηκε στην περιοχή το πρωί. Ο κ. Γκιουλέκας προχώρησε στην άμεση σύγκληση κλιμακίου για την εκτίμηση της κατάστασης, επισημαίνοντας ότι παρά την ανησυχία, δεν υπάρχει λόγος πανικού καθώς οι σεισμολόγοι παρακολουθούν την κατάσταση στενά.

Το κλιμάκιο που συνοδεύει τον υφυπουργό περιλαμβάνει μηχανικούς του ΚΕΔΑΚ (Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς), το οποίο εποπτεύεται από το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, καθώς και τον σεισμολόγο Μανώλη Σκορδίλη. Σκοπός της επίσκεψης είναι να υπάρξει ενημέρωση και συντονισμός για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε συνέπειας από τους σεισμούς.

Διαδοχικοί σεισμοί και μέτρα ασφαλείας

Νωρίτερα, οι σεισμικές δονήσεις στην περιοχή είχαν προκαλέσει έντονη ανησυχία. Ο τρίτος σεισμός, μεγέθους 4,6 Ρίχτερ, καταγράφηκε στο Άγιον Όρος, εντείνοντας την ανάγκη για άμεση δράση. Στο πλαίσιο της εκτάκτου σύσκεψης, ο Κώστας Γκιουλέκας θα συναντηθεί με τον Πρωτεπιστάτη του Αγίου Όρους, μέλη της Ιεράς Επιστασίας και τον Διοικητή του Αγίου Όρους, Αλκιβιάδη Στεφανή, για να συντονιστούν οι περαιτέρω ενέργειες.

Διαβάστε επίσης: Συνεχίζεται το «ταρακούνημα» στο Άγιο Όρος: Αισθητό σεισμός 4 Ρίχτερ στη Βόρεια Ελλάδα

Αξιοσημείωτο είναι ότι παρόμοια σύσκεψη είχε πραγματοποιηθεί και στις 25 Σεπτεμβρίου 2024, με θέμα την αυξανόμενη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή. Οι σεισμολόγοι είχαν τότε καθησυχάσει τις αρχές, επισημαίνοντας ότι το ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί είναι μικρό και δεν αναμένεται να προκαλέσει μεγαλύτερους σεισμούς.

Η σεισμική ακολουθία έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι

Όπως ανέφερε στο Ethnos, ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μανόλης Σκορδίλης: «Ο σεισμός των 4,7 βαθμών που καταγράφηκε σήμερα, είναι ουσιαστικά ίδιου μεγέθους με αυτόν των 4,6 βαθμών που καταγράφηκε στις 22 του περασμένου Σεπτεμβρίου στην ίδια περιοχή και άρα δεν έχουμε κάποιο μεγαλύτερο μέγεθος. Όλοι οι σεισμοί προέρχονται από τον ίδιο υποθαλάσσιο χώρο, που είναι μήκους 6-7 χιλιομέτρων και βρίσκεται δυτικά των Καρυών, πολύ κοντά στις ακτές του Αγίου Όρους. Δεν υπάρχει κάποια ανησυχία, διότι το συγκεκριμένο ρήγμα δεν δίνει μεγάλους σεισμούς και η οροφή του βρίσκεται στους 5-5,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Αλλά και ιστορικά δεν έχουμε καμία πληροφορία για μεγάλο σεισμό από το συγκεκριμένο ρήγμα, με τον μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί να φτάνει στους 6 βαθμούς αλλά πρόκειται για πολύ σπάνια περίπτωση. Άρα δεν φαίνεται να εγκυμονεί κινδύνους ο χώρος που έχει διεγερθεί».

«Σε αυτές τις περιπτώσεις το μέγεθος των σεισμών παραμένει σε γενικές γραμμές σταθερό αλλά μειώνεται ο ρυθμός εκδήλωσής τους. Αραιά και που γίνεται κάποιος λίγο μεγαλύτερος. Θα μας ανησυχούσε η σεισμική ακολουθία στην περιοχή, στην περίπτωση που οι σεισμοί καταγραφόταν σε μεγαλύτερο μήκος, δηλαδή αν ήταν μεγαλύτερο το σεισμικό ρήγμα που διεγέρθηκε. Οι σεισμοί στην περιοχή ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2024, αν θυμάμαι καλά στα μέσα του περασμένου Ιουλίου. Από τότε και μέχρι σήμερα στην περιοχή έχουν καταγραφεί 35-40 σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο των 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ», κατέληξε.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share