Καιρός σήμερα 13/12: Βροχερή Παρασκευή με πτώση της θερμοκρασίας - Η τάση για τα Χριστούγεννα σύμφωνα με Αρναούτογλου, Καλλιάνο και Μαρουσάκη
Οι συνθήκες που περιμένουμε μέχρι τις γιορτές
13 Δεκεμβρίου 2024 06:54
Από Ραφαήλ Αλαγάς
Καιρός σήμερα: Ο καιρός προβλέπεται σχεδόν αίθριος την Παρασκευή (13/12) στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με λίγες παροδικές νεφώσεις. Στην κεντρική Μακεδονία, τις Σποράδες, την Εύβοια και τη βόρεια Κρήτη αναμένονται κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις, με πιθανότητα για ασθενείς τοπικές βροχοπτώσεις.
Η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη τις πρωινές και βραδινές ώρες, ενώ στα ηπειρωτικά, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, ενδέχεται να σχηματιστούν ομίχλες.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί ασθενείς και από το βράδυ από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4, στο Ιόνιο νοτιοανατολικοί τοπικά έως 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, κυρίως στα ανατολικά. Θα φτάσει στα βόρεια τους 12 με 13 και τοπικά έως 14 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 14 με 17 βαθμούς, στη νησιωτική χώρα τους 17 με 18 και τοπικά στη νότια Κρήτη και στα Δωδεκάνησα τους 19 βαθμούς Κελσίου.
Ο καιρός σε κάθε περιοχή
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές στην Κεντρική Μακεδονία κυρίως τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Βορείων διευθύνσεων 3 με 4 ενώ από το απόγευμα θα στραφούν σε ανατολικούς βορειοανατολικούς 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 13 και τοπικά έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες. Στα Δωδεκάνησα γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, κατά τόπους αυξημένες στις Σποράδες όπου υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές μέχρι το μεσημέρι.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και στις Σποράδες αρχικά βόρειοι βορειοδυτικοί 4 τοπικά τις πρωινές ώρες 5 μποφόρ, στρεφόμενοι τις βραδινές ώρες σε βορειοανατολικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 15 βαθμούς Κελσίου.
ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και από το βράδυ στα ανατολικά έως 5 μποφόρ.
Καιρός: Σχεδόν αίθριος. Από τις απογευματινές ώρες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4, τις πρωινές ώρες έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 12 με 13 βαθμούς Κελσίου.
Η εκτίμηση Αρναούτογλου και Μαρουσάκη
Καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, το ενδιαφέρον για τις καιρικές συνθήκες εκείνων των ημερών αυξάνεται. Παρότι είναι ακόμα νωρίς για ασφαλείς προβλέψεις,τα πρώτα στοιχεία δείχνουν μια «συσσώρευση κρύου» στα Βαλκάνια, που ενδεχομένως να φέρει «χιονοεκπλήξεις», σύμφωνα με τονΣάκη Αρναούτογλου.
Μέχρι τις 18-19 Δεκεμβρίου, ο καιρός αναμένεται να παραμείνει σχετικά «ήπιος» για την εποχή. Ωστόσο,από τις 20 Δεκεμβρίου και έπειτα, υπάρχει πιθανότητα να ενισχυθεί το κύμα ψύχους στην περιοχή μας. «Μαζεύεται αρκετό κρύο στη γειτονιά μας, και μένει να δούμε αν αυτό θα κινηθεί νοτιότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σάκης Αρναούτογλου στο δελτίο καιρού που δημοσίευσε στο YouTube.
«Αυτή η συσσώρευση κρύου θα μπορούσε να δώσει “χιονοεκπλήξεις” σε περιοχές των Βαλκανίων, γιατί όχι και στη χώρα μας», συμπλήρωσε.
Αύριο, Πέμπτη, ο καιρός θα είναι καλός σε γενικές γραμμές. Μπόρες είναι πιθανό να εκδηλωθούν στα νησιά του Θρακικού, μέχρι και τη Λήμνο, ενώ θα κάνει κρύο. Το μεσημέρι η θερμοκρασία θα φτάσει στους 13 βαθμούς στις ορεινές περιοχές, στους 17 στα νότια και έως τους 19 βαθμούς Κελσίου στην Κρήτη.
Νέος γύρος βροχών αναμένεται το Σάββατο στη δυτική και τη βορειοδυτική Ελλάδα. Επίσης, χιόνια θα πέσουν στα βορειοδυτικά ορεινά. Όσο για την υπόλοιπη χώρα, έως το βράδυ δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν παροδικές βροχές, από την Αττική έως τη βόρεια Ελλάδα.
Την Κυριακή θα εκδηλωθούν μπόρες και καταιγίδες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έως τα Δωδεκάνησα και σε αρκετές περιοχές των Κυκλάδων. Στα δυτικά ο καιρός θα είναι άστατος και αναμένονται διάσπαρτες μπόρες.
«Τσουχτερό» κρύο θα κάνει τη Δευτέρα στα ορεινά, στη βόρεια Ελλάδα και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, λόγω της έλευσης «πολύ ισχυρών και αρκετά ψυχρών» βοριάδων, η ένταση των οποίων θα φτάσει τοπικά τα 7-8, ακόμα και τα 9 μποφόρ.
Σύμφωνα με τονΚλέαρχο Μαρουσάκη, τοάστατο καιρικό μοτίβο αναμένεται να διατηρηθεί μέχρι και την περίοδο των Χριστουγέννων. Αυτό σημαίνει ότι κατά διαστήματα θα μας επηρεάζουν βαρομετρικά χαμηλά από την κεντρική Ευρώπη και τη Μεσόγειο, οδηγώντας σε καιρικές συνθήκες με αστάθειες τόσο κοντά στα Χριστούγεννα όσο και ανήμερα της γιορτής.
Παρόλα αυτά, δεν προβλέπεται ιδιαίτερα χαμηλή θερμοκρασία. Θα σημειωθούν βροχοπτώσεις, κυρίως σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, ενώ οι θερμοκρασίες φαίνεται να παραμένουν σε μέτρια επίπεδα. Η πρώτη εκτίμηση υποδεικνύει έναν άστατο καιρό χωρίς έντονο κρύο, ενώ τα χιόνια αναμένεται να περιοριστούν στις ορεινές περιοχές.
Ο κυρίαρχος καιρός του νοτιά θα διατηρήσει τις θερμοκρασίες σχετικά υψηλές, φτάνοντας έως και τους 19 βαθμούς Κελσίου. Αν όμως υπάρξουν χιόνια σε χαμηλότερα υψόμετρα, αυτό φαίνεται πιθανότερο προς το τέλος του έτους ή με την έλευση του νέου χρόνου.
Συγκεκριμένα, τα πρώτα ισχυρά ψυχρά κύματα του χειμώνα ενδέχεται να εμφανιστούν κυρίως κατά την περίοδο των Θεοφανείων, σηματοδοτώντας την έναρξη πιο έντονων χειμερινών συνθηκών για το διάστημα που ακολουθεί.
Οι περιοχές που προειδοποιεί ο Καλλιάνος
Ο καιρός της Παρασκευής θα είναι γενικά καλός με πολύ λίγες τοπικές βροχές σε συγκεκριμένες περιοχές, σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο.
Τοπικές βροχές, μικρής χρονικής διάρκειας και εντάσεως θα σημειωθούν στην νότια Χαλκιδική, σε περιοχές των Σποράδων, της Εύβοιας, της κεντροανατολικής Στερεάς, ανατολικά της Πελοποννήσου, τοπικά στη βόρεια Κρήτη και ίσως στις βόρειες περιοχές των Κυκλάδων, με πολύ μικρή πιθανότητα εκεί.
Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας θα υπάρξουν πολύ μεγαλύτερα διαστήματα ηλιοφάνειας.
Στη βόρεια Ελλάδα, η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 10-13 βαθμούς Κελσίου. Στα υπόλοιπα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά στους 12-18 βαθμούς.
Στα Επτάνησα ο υδράργυρος θα βρίσκεται στους 18 βαθμούς και στις νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου από 13-18.
Στις περισσότερες θαλάσσιες περιοχές της χώρας θα επικρατήσουν βοριάδες και κυρίως στο Αιγαίο 5-6 μποφόρ.
Στην Αττική, αναμένονται εξασθενημένες τοπικές βροχοπτώσεις στα βορειοανατολικά τμήματα του νομού, με θερμοκρασία από 9-17 βαθμούς Κελσίου. Στις θαλάσσιες περιοχές του Σαρωνικού και του νότιου Ευβοϊκού οι άνεμοι θα πνέουν στα 3-4 μποφόρ.
Στη Θεσσαλονίκη, πολύ λίγες τοπικές νεφώσεις ίσως και ασθενής βροχόπτωση στα νότια της Χαλκιδικής, αλλά και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Η θερμοκρασία στους 6 – 12 βαθμούς Κελσίου. Ο βοριάδες θα κυμανθούν στα 4-5 μποφόρ στη περιοχή του Θερμαϊκού.