Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10/10): Σχεδόν 30% των εργαζομένων αντιμέτωπο με στρες, βία και κατάθλιψη
Γυναίκες και νεότερες ηλικίες πιο επιβαρυμένες
Σήμερα (10/10) είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, με το φετινό θέμα να εστιάζει στους χώρους εργασίας.
Η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία παρέχει ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με το θέμα. Οι εργαζόμενοι ενήλικες περνούν μεγάλο μέρος της ημέρας στην εργασία, που μπορεί να είναι πεδίο δημιουργικότητας, κοινωνικοποίησης και ευχαρίστησης, πέρα από την κύρια πηγή εισοδήματος.
Δυστυχώς, για πολλούς, η εργασία δεν ανταποκρίνεται σε αυτές τις δυνατότητες, οδηγώντας συχνά σε προβλήματα ψυχικής υγείας. Παράλληλα, θυμίζουμε πως σαν σήμερα έλαβε χώρα το πραξικόπημα Κονδύλη «ρίχνει» τον Τσαλδάρη και επαναφέρει τη βασιλεία στην Ελλάδα
Περίπου οι μισοί εργαζόμενοι στην Ευρώπη αναφέρουν ότι στον εργασιακό χώρο αντιμετωπίζουν καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ψυχική τους υγεία και ευεξία. Αυτές περιλαμβάνουν υπερβολικό φόρτο εργασίας, αντικρουόμενες απαιτήσεις, έλλειψη σαφήνειας στα καθήκοντα, περιορισμένη συμμετοχή στις αποφάσεις, εργασιακή ανασφάλεια, έλλειψη υποστήριξης από συναδέλφους ή προϊσταμένους και παρενόχληση.
Η βία κατά την άσκηση επαγγελματικών καθηκόντων αποτελεί έναν επιβαρυντικό παράγοντα για την ψυχική υγεία των εργαζομένων. Το φαινόμενο αυτό είναι συχνό σε μονάδες υγείας, ειδικά σε μονάδες ψυχικής υγείας, επιβαρύνοντας σημαντικά την ευεξία των εργαζομένων.
Το 27% των εργαζομένων υποφέρουν από στρες, άγχος και κατάθλιψη που οφείλονται ή επιδεινώνονται από το εργασιακό περιβάλλον, καθιστώντας τα προβλήματα ψυχικής υγείας το δεύτερο πιο συχνό πρόβλημα υγείας που σχετίζεται με την εργασία.
Το χρόνιο εργασιακό στρες μπορεί να οδηγήσει στο φαινόμενο της επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout), ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από εξάντληση, ψυχική αποστασιοποίηση, αρνητισμό ή κυνισμό απέναντι στην εργασία και μειωμένη επαγγελματική αποτελεσματικότητα.
Η επαγγελματική εξουθένωση έχει σοβαρές συνέπειες στη σωματική και ψυχική υγεία, με το 10% των εργαζομένων στην Ευρώπη να αναφέρουν ότι αισθάνονται επαγγελματικά εξουθενωμένοι.
Τα προβλήματα ψυχικής υγείας, πέρα από την προσωπική δυσφορία που προκαλούν, έχουν και οικονομικές συνέπειες. Για παράδειγμα, το εργασιακό στρες συμβάλλει στο 50% των συνολικών ημερών απουσίας από την εργασία.
Ψυχική καταπόνηση των εργαζομένων
Σύμφωνα με την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, μια σημαντική πρόκληση είναι η υποστήριξη των εργαζομένων που αντιμετωπίζουν ψυχική καταπόνηση, ώστε να παραμείνουν στην εργασία τους ή να επιστρέψουν μετά από απουσία λόγω νοσηλείας ή αναρρωτικής άδειας.
Για τα άτομα με χρόνιες ψυχικές διαταραχές, η απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων, η εύρεση εργασίας που ταιριάζει στα προσόντα τους και η υποστήριξή τους να ανταπεξέλθουν σε αυτήν αποτελούν βασικές συνθήκες για την επίτευξη της ύφεσης των συμπτωμάτων και του στόχου της ανάκαμψης.
Είναι απαραίτητη η ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκομένων στην παραγωγική διαδικασία, ιδίως των κοινωνικών εταίρων, για τη δημιουργία ενός πλέγματος κατάλληλων παρεμβάσεων. Αυτό στοχεύει στην προστασία κάθε εργαζόμενου που αντιμετωπίζει ψυχοπιεστικές καταστάσεις στην εργασία του ή εμφανίζει ψυχική διαταραχή.
Εμπόδιο παραμένει το στίγμα της ψυχικής νόσου, το οποίο αποθαρρύνει όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας να μιλήσουν και να αναζητήσουν βοήθεια. Η αντιμετώπιση αυτού του στίγματος είναι κρίσιμη για τη δημιουργία ενός υποστηρικτικού και συμπεριληπτικού εργασιακού περιβάλλοντος, που θα προάγει την ψυχική υγεία και ευεξία όλων των εργαζομένων.