Άνοιξε ξανά το σχολείο σε χωριουδάκι των ορεινών Αγράφων - Έγινε αγιασμός με ένα μόνο παιδάκι
Μπράβο, έστω και ένα παιδί, είναι ή συνέχεια μας είναι το αύριο,το μέλλον, άξιος ο Πάτερ που έκανε αγιασμό!!!!
Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν το πρωί της Τετάρτης, 11 Σεπτεμβρίου, στο απομακρυσμένο Αργύρι. Αυτό το μικρό χωριό, κρυμμένο στα βουνά, βρίσκεται στο σημείο συνάντησης των τριών νομών: Καρδίτσας, Άρτας και Ευρυτανίας, στην περιοχή των Αγράφων.
Σύμφωνα με το trikalavoice.gr, το σχολείο επαναλειτούργησε μετά από χρόνια, έστω και με έναν μαθητή. Ο μαθητής αυτός παραβρέθηκε μαζί με την οικογένειά του στη καθιερωμένη τελετή Αγιασμού.
Συγκινημένος και ο δήμαρχος της περιοχής, ο της Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου ο οποίος λέει χαρακτηριστικά: “Ο Αγιασμός στα απομακρυσμένα σχολειά έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και ξεχωριστή συγκινησιακή φόρτιση… Καλή Χρονιά σε όλες και σε όλους από τις όμορφες εσχατιές της ορεινής Ελλάδας”!
Το Αργύρι είναι ένα μικρό, γραφικό χωριό στα Άγραφα, στον νομό Καρδίτσας. Είναι σκαρφαλωμένο σε μια από τις πιο απομονωμένες και ανέγγιχτες περιοχές της Ελλάδας, ανάμεσα στα βουνά των Αγράφων, τα οποία φημίζονται για την άγρια ομορφιά και την ιστορική τους σημασία.
Γεωγραφία και Τοποθεσία
Το Αργύρι είναι χτισμένο σε υψόμετρο περίπου 900 μέτρων, μέσα σε ένα ορεινό τοπίο που χαρακτηρίζεται από καταπράσινα δάση, εντυπωσιακά φαράγγια και πλούσια βλάστηση. Η τοποθεσία του χωριού προσφέρει μαγευτική θέα στα γύρω βουνά και το φυσικό περιβάλλον είναι ιδανικό για πεζοπορία, εξερεύνηση της φύσης και απόδραση από τη ρουτίνα της καθημερινότητας.
Ιστορία
Τα Άγραφα κατέχουν σημαντική θέση στην ιστορία, λειτουργώντας ως καταφύγιο κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Η απομονωμένη τοποθεσία τους τα καθιστούσε μία από τις ελάχιστες περιοχές που δεν βρίσκονταν υπό πλήρη έλεγχο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η περιοχή συνδέεται στενά με κρίσιμα γεγονότα της ελληνικής ιστορίας, όπως η Επανάσταση του 1821, καθώς οι κάτοικοί της συμμετείχαν ενεργά στους αγώνες για την ελευθερία.
Πολιτισμός και Παράδοση
Το Αργύρι, όπως και τα υπόλοιπα χωριά των Αγράφων, διατηρεί έντονα την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τον τρόπο ζωής. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και τη γεωργία, διατηρώντας ζωντανές τις τοπικές παραδόσεις και έθιμα. Κατά τη διάρκεια του έτους, οργανώνονται σημαντικές τοπικές γιορτές και πανηγύρια, κυρίως με επίκεντρο τις θρησκευτικές εορτές, όπου κάτοικοι και επισκέπτες συμμετέχουν σε παραδοσιακές εκδηλώσεις.