Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024

Δολοφονία Αλ. Γρηγορόπουλου: Στο «σκαμνί» για 4η φορά ο Επαμεινώνδας Κορκονέας - Νέα αναίρεση για την αναγνώριση ελαφρυντικού

Θα οδηγηθεί για ακόμη μια φορά ενώπιον της δικαιοσύνης

13 Ιουνίου 2024 21:34
Δολοφονία Αλ. Γρηγορόπουλου: Στο «σκαμνί» για 4η φορά ο Επαμεινώνδας Κορκονέας - Νέα αναίρεση για την αναγνώριση ελαφρυντικού
EUROKINISSI
Από Κυριάκος Μελλίδης

Στο εδώλιο θα καθίσει και πάλι ο πρώην ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας για την υπόθεση της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκεμβρίου 2008, μετά την νέα αναίρεση που άσκησε ο Άρειος Πάγος.

Είναι η τέταρτη φορά που θα δικαστεί ο Επαμεινώνδας Κορκονέας με το Εφετείο να καλείται να κρίνει και πάλι στο σκέλος της απόφασης που αφορά την αναγνώριση του ελαφρυντικού από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας, που είχε ως αποτέλεσμα να «σπάσουν» τα ισόβια που του είχαν επιβληθεί πρωτόδικα και να ανοίξει η πόρτα της φυλακής.

Ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτή και τη δεύτερη αναίρεση κατά της εφετειακής απόφασης ως προς το κρίσιμο ζήτημα της αναγνώρισης του ελαφρυντικού σύννομου βίου στον πρώην ειδικό φρουρό. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο Επαμεινώνδας Κορκονέας θα οδηγεί για ακόμη μια φορά ενώπιον της δικαιοσύνης προκειμένου να κριθεί εκ νέου για την αναγνώριση ή μη του ελαφρυντικού.

Η δεύτερη αναίρεση κατά της εφετειακή απόφασης «σημαίνει ότι για δεύτερη φορά αναβιώνει η ποινή ισόβιας κάθειρξης που του έχει επιβληθεί και εξαφανίζεται από το νομικό στερέωμα η αναγνώριση ελαφρυντικού που οδήγησε στην σκανδαλώδη αποφυλάκισή του» ανέφερε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου με παρέμβαση της κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στην Ολομέλεια.

Στο «σκαμνί» για 4η φορά ο Επαμεινώνδας Κορκονέας
EUROKINISSI

Μητέρα Γρηγορόπουλου: «Δεν θα ξέρω μέχρι το τέλος της ζωής μου γιατί έχασα το παιδί μου»

«Αισθάνθηκα τεράστια απογοήτευση είναι από τις μελανότερες σελίδες της ιστορίας και θέλω να παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις να διορθωθεί αυτό. Θεωρώ ότι θα ασκηθεί καινούρια έφεση από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου».

Περιγράφοντας τι έγινε στην τελευταία δίκη, είπε ότι η οικογένεια Γρηγορόπουλου δεν είχε δικαίωμα λόγου. «Ήμασταν σαν διακοσμητικά πρόσωπα στην αίθουσα», είπε χαρακτηριστικά.

Πολλές φορές η κα Τσαλικιάν είπε ότι δεν έχει ακόμα απάντηση γιατί δολοφονήθηκε το παιδί της και μάλιστα για να δείξει πόσο αμετανόητος και ψυχρός ήταν ο Επαμεινώνδας Κορκονέας θύμισε τι είχε πει στην σύζυγό του λίγο μετά την δολοφονία του Αλέξανδρου. Την φράση: «Μαράκι κάτι συνέβη στην δουλειά εγώ θ’ αργήσω σήμερα».

«Όπως αποδείχθηκε από την ακροαματική διαδικασία δεν υπήρχαν επεισόδια και συμπλοκές στο σημείο που διαπράχθηκε το έγκλημα. Ο ίδιος ο Κορκονέας στην ομολογία του είπε ότι απάντησε ψέμματα για να δικαιολογήσει την χρήση όπλου και να έχει ευνοϊκότερη μεταχείριση από το πειθαρχικό συμβούλιο», είπε η κα Τσαλικιάν.

Αναφέρθηκε όμως και σε κάτι άλλο. Σε όλους όσοι, όπως είπε λένε από εδώ και από εκεί ότι ο Αλέξανδρος ήταν αναρχικός μαθητής. «Προσπαθούν κάποιοι να καπηλευτούν την μνήμη του και ενισχύουν τα μυθεύματα Κορκονέα. Πιστεύουν τα μυθεύματα Κορκονέα και όχι το βίντεο της δολοφονίας», είπε χαρακτηριστικά.

Η κα Τσαλικιάν ρωτήθηκε για το τι πιστεύει πως έγινε και γιατί δολοφονήθηκε το παιδί της και η απάντησή της ήταν γροθιά στο στομάχι: «Δεν έχω καμία απάντηση γιατί δολοφόνησαν τον Αλέξανδρο και δεν θα ξέρω μέχρι το τέλος της ζωής μου γιατί έχασα το παιδί μου».

Είπε ακόμα ότι: «Επειδή δεν μπορώ να το αποδώσω κάπου αλλού νομίζω εκείνη την περίοδο με τις πολιτικές συνθήκες που επικρατούσαν υπήρχαν κάποιες προσπάθειες αποσταθεροποίησης του πολιτεύματος».

Για το τι θα έλεγε στον Κορκονέα αν τον συναντούσε, η κα Τσαλικιάν είπε: «Δεν έχω να ρωτήσω τίποτα τον Κορκονέα και ένας διάλογος μαζί του θα ήταν αδιανόητος. Μετά την δολοφονία επιδόθηκαν σε μια προσπάθεια κατασυκοφάντησης του Αλέξανδρου και να σπιλώσουν την μνήμη του δεν έχω να πω τίποτα μαζί του. Δεν έχει να μου απαντήσει τίποτα. Χρησιμοποιεί συνεχώς ψέμματα. Δεν προσπάθησε ποτέ να με προσεγγίσει. Είναι ένας ψυχρός άνθρωπος και θεωρώ ότι θα προσπαθήσει να με αποφύγει όπως κι εγώ».

«Θέλω να αποδοθεί ακριβώς το δίκαιο. Αισθάνομαι ότι δεν έχω δικαιωθεί», τόνισε σε άλλο σημείο της συνέντευξης.

Ζήτησε επίσης να γίνει ένα μνημείο από τον Δήμο Αθηναίων για να μην ανήκει ο γιός της μόνο στους χώρους αναρχικών και αντιεξουσιαστών αλλά σε όλους τους Έλληνες.

Για την διαδικασία, είπε ότι: «Ο Κορκονέας έχει ήδη αποφυλακιστεί μετά την απόφαση που βγήκε. Θα ασκήσουμε πάλι αναίρεση και θεωρώ ότι θα δικαστεί εκ νέου. Το σύστημα των ενόρκων δεν πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξει αλλά πρέπει να μάθουμε από ποιους ενημερώθηκαν οι ένορκοι. Δεν είχαν πρόσβαση σε έγγραφα, στην απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου και μετά από συνεδρίαση μιας ώρας με τις δικαστίνες ανέτρεψαν την απόφαση του Αρείου Πάγου χωρίς καμία δικαιολογία. Αυτό πρέπει να διερευνηθεί και από τον Άρειο Πάγο».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share