Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024

3.000 τα παιδιά περιμένουν για χειρουργείο στα δύο νοσοκομεία Παίδων

Τραγικό!

29 Μαΐου 2024 14:34
3.000 τα παιδιά περιμένουν για χειρουργείο στα δύο νοσοκομεία Παίδων
Από Παναγιώτης Παπανικολάου

«Ασφυξία», πολύμηνες αναμονές και έλλειψη προσωπικού καταγγέλλουν, μεταξύ άλλων, οι εργαζόμενοι στα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας, προβλήματα που τους έχουν οδηγήσει, όπως λένε, στην αναστολή των τακτικών χειρουργείων.

«Από 10 χειρουργικά κρεβάτια, λειτουργούν μόνο τα 3, εξαιτίας έλλειψης προσωπικού», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο Λάμπρος Μπάνος, εντατικολόγος του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία».

Λίστα αναμονής 2.000 παιδιών στο «Αγία Σοφία»

«Από την προηγουμένη εβδομάδα, οι συνάδελφοι γιατροί του χειρουργικού τομέα και στα δύο νοσοκομεία, κάτω από το βάρος των ελλείψεων σε αναισθησιολόγους και σε νοσηλευτικό προσωπικό, αποφάσισαν να προβούν σε κινητοποιήσεις. Καταφύγαμε στο έσχατο μέτρο της αναστολής των τακτικών χειρουργείων γιατί αδυνατούμε να καλύψουμε ταυτόχρονα και τα έκτακτα χειρουργικά περιστατικά και τα τακτικά. Αυτήν τη στιγμή η λίστα αναμονής για χειρουργείο φτάνει στα 2.000 παιδιά που περιμένουν για πάνω από 4 μήνες. Αυτά τα παιδιά δεν μπορούν να χειρουργηθούν γιατί από 10 χειρουργικές αίθουσες που διαθέτει το ‘Αγία Σοφία’ αυτήν την στιγμή καθημερινά λειτουργούν 3, το πολύ 4. Κάτω από το βάρος των μεγάλων ελλείψεων σε αναισθησιολόγους και σε νοσηλευτές, παραμένουν κλειστές πάνω από το 50% οι αίθουσες».

Όπως λέει ο ίδιος: «Και αναισθησιολόγοι να έρθουν και να διοριστούν, αν δε γίνουν μαζικές προσλήψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, τα χειρουργεία θα παραμείνουν κλειστά. Αυτά τα 2.000 παιδιά είναι τακτικά χειρουργικά περιστατικά, όμως μέσα από αυτήν την αναμονή, το χειρουργικό πρόβλημα δημιουργεί συνέπειες για την υγεία τους και καταλήγουν να γίνουν έκτακτα περιστασιακά».

«Θεωρώ ότι είναι επιλογή σήμερα του κράτους και των κυβερνήσεων να κρατούν τα νοσοκομεία υποβαθμισμένα και τις χειρουργικές αίθουσες κλειστές ώστε να στρέφουν τη μεγάλη μερίδα του κόσμου στον ιδιωτικό τομέα. Είναι πολιτική επιλογή η υποχρηματοδότηση, οι προσλήψεις με το σταγονόμετρο, να δουλεύει το προσωπικό στα νοσοκομεία με εξαντλητικά ωράρια, να μην παίρνουμε ρεπό και άδειες. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ένα πρωτοφανές κύμα παραιτήσεων από νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία που παρόμοιό του το ΕΣΥ δεν έχει ξαναγνωρίσει», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάνο: «Την άλλη βδομάδα έχουμε καινούργια γενική συνέλευση όλου του προσωπικού έτσι ώστε να αποφασίσουμε πώς θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας, με βασικό αίτημα να ανοίξουν όλες οι χειρουργικές αίθουσες, έτσι ώστε να αποσυμφορηθεί η λίστα και να χειρουργηθούν τα παιδιά. (…) Με το προσωπικό που υπάρχει σήμερα, καλύπτονται με δυσκολία τα έκτακτα χειρουργικά περιστατικά και 1 με 2 τακτικά χειρουργεία την εβδομάδα. Δεν υπάρχει δυνατότητα να καλυφθούν περισσότερα, δουλεύουμε σε συνθήκες μεγάλης έντασης, μεγάλης εξουθένωσης, υπερεργασίας και γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε προβεί σε αυτήν την έσχατη λύση».

Περί τα 1.000 παιδιά η λίστα αναμονής στο «Αγλαΐα Κυριακού»

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, σημειώνει πως υπάρχει και λίστα αναμονής 1.000 παιδιών στο «Αγλαΐα Κυριακού»: «Αυτό που κάναμε εμείς, πήγαμε σαν ΕΙΝΑΠ και είχαμε συνάντηση με τους συνάδελφους μας εκεί για να δούμε πώς μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα. Πρέπει να προκηρυχθούν οι κενές οργανικές θέσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται με πάρα πολύ γρήγορες διαδικασίες για να δούμε ποιοι αναισθησιολόγοι θα πάνε στο ένα νοσοκομείο και ποιοι στο άλλο».

«Οι συνάδελφοι, μας είπαν ότι εκτός από το ιατρικό προσωπικό, αυτό που έχει σημασία είναι και το νοσηλευτικό, γιατί μόνοι τους δεν μπορούν να μπουν στα χειρουργεία οι γιατροί», σημειώνει και προσθέτει: «Σαν γιατροί καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για παιδιά, ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά. Είμαστε πολύ πιο ευαίσθητοι».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share